Αρχική » Grid with Sidebar » Κτηνίατροι Δημοσίου : «Κατάπτυστο» το σχέδιο νόμου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Κτηνίατροι Δημοσίου : «Κατάπτυστο» το σχέδιο νόμου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αιχμή του δόρατος οι υποχρεωτικές στειρώσεις

SVESTONOF

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο σε μόλις τέσσερεις ημέρες από την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3.000 σχόλια.

Από αυτά πάνω από 1.000 αφορούν το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης, ενω σημαντικές αντιδράσεις καταγράφονται και ως προς το θέμα της εκτροφής και της σύστασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος των κτηνιάτρων τάσσονται εναντίον πολλών από τις προβλέψεις με τους κτηνιάτρους του Δημοσίου να καταγγέλλουν και τον προωθούμενο κατακερματισμό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τη μεταφορά τμήματός της από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση τη στιγμή που επαγγέλλεται το επιτελικό και αξιοκρατικό κράτος της αριστείας, την ίδια στιγμή αποκόπτει μία ολόκληρη Κτηνιατρική Κεντρική Δομή από τον κορμό της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφέρει στο Υπουργείο Εσωτερικών αγνοώντας την επιστημονική κοινότητα της χώρας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, όλα τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν τους Κτηνιάτρους και τους Γεωτεχνικούς της Χώρας, την πλειοψηφία των φιλόζωων πολιτών και τον υπουργό Εσωτερικών της υυβέρνησής της που δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι δεν θα μεταφερθεί αρμοδιότητα από το Υπ.Α.Α.Τ., για να ολοκληρώσει μια λάθος εξαγγελία προς ικανοποίηση του αιτήματος μιας ακραίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία διαχρονικά – από την ίδρυσή της – κατηγορεί συλλήβδην το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων και όσους προσπάθησαν να εφαρμόσουν κανόνες για την προστασία των ζώων συντροφιάς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ).

Η Ενωση χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «κατάπτυστο» προσθέτοντας πως «επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων Φιλοζωικών Οργανώσεων και Δήμων (παράνομα καταφύγια, παράνομες υιοθεσίες και παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κ.ά.) και παραδίδει την διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς βορά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και σε ΜΚΟ επιχορηγώντας τους με χρήματα του Ελληνικού λαού χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τους Δήμους και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις του έγιναν αποδεκτές στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου επαναλαμβάνοντας, πάντως, την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων. Επισημαίνει ως θετικό το ότι αναβάλλεται έως το 2024 η σχετική υποχρέωση των ιδιοκτητών υπογραμμίζοντας όμως ότι «Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε αντίθετοι των διατάξεων περί αναγκαστικών στειρώσεων των ζώων».

Υπενθυμίζεται ότι στον σχολιασμό του αρχικού κειμένου ο ΠΚΣ είχε τονίσει ότι αντιτίθεται «στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς και μάλιστα αδιακρίτως φύλου και είδους. Μία τέτοια πρόβλεψη φανερώνει αντιεπιστημονική, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων».

Προσέθετε μάλιστα πως εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης.

Για ένα νομοσχέδιο, το οποίο «αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους υπουργούς, «δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης».

Πηγή :ΕΘΝΟΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ