Αρχική » Grid with Sidebar » Κρήτη: Έψαχνε λαγούς και βρήκε αρχαίο ελαιοτριβείο

Κρήτη: Έψαχνε λαγούς και βρήκε αρχαίο ελαιοτριβείο

by iHunt

demobanner
Ηλικιωμένος κυνηγός ανακάλυψε… τυχαία, ολόκληρη αρχαία βιοτεχνική εγκατάσταση
 
Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε… τυχαία ο κυνηγός, Νίκος Δρακάκης. Ο 85χρονος εντόπισε υπολείμματα – πιθανότατα – αρχαίου ελαιοτριβείου, σε περιοχή της Ιεράπετρας.
 
Ο 85χρονος συνταξιούχος οικοδόμος, κ. Νίκος Δρακάκης, με καταγωγή από τη Λάστρο Σητείας, ο οποίος ζει με την οικογένεια του στην Ιεράπετρα ζητά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να κάνει την απαραίτητη αυτοψία στο χώρο αυτό για να διαπιστώσει την αρχαιολογική αξία αυτών των ογκωδών αρχαίων ευρημάτων, και να μελετήσει, αν κριθεί αναγκαίο, όλη την περιοχή, όπου και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί υπολείμματα Ρωμαϊκών Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
 
 
Η τυχαία ανακάλυψη
 
Ο 85χρονος, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, κυνηγώντας λαγούς, βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, εντόπισε κάποιους λαξευμένους βράχους, σε ένα σημείο που του έκαναν μεγάλη εντύπωση και σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν αρχαιολογική αξία και συνεπώς, θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κάποιο Αρχαιολογικό Μουσείο, ή να αξιοποιηθούν μετά από μια αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα, που θα μπορούσε να φέρει στο «φως» κάτι περισσότερο.
 
Ο 85χρονος ανέφερε ότι κυνηγούσε πολλά χρόνια λαγούς σε εκείνη την περιοχή και βλέποντας αυτές τις λαξευμένες πέτρες και τα βράχια, αρχικά δεν πήγαινε το μυαλό του στην αρχαιότητα.
 
«Τώρα τελευταία όμως, σκέφτηκα ότι, θα έπρεπε να προκαλέσω το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, για να έρθουν να ερευνήσουν εκείνοι αυτό το σημείο και να μελετήσουν προσεκτικά αυτούς τους σκαλισμένους και λαξευμένους βράχους, που μπορεί τελικά να έχουν μεγάλη αρχαιολογική αξία. Είναι σε μια βραχώδη περιοχή από την οποία δεν περνά κόσμος και ίσως να μην έχει εντοπιστεί από κάποιον άλλο. Από ψηλά φαίνεται ότι έχουν λαξεύσει τους μεγάλους βράχους δημιουργώντας κανάλια από τα οποία ακόμα και σήμερα κυλάει το νερό της βροχής στα χαμηλότερα σημεία. Μου θυμίζει κάτι σαν αρχαίο τεχνικό έργο άρδευσης η συγκέντρωσης πόσιμου νερού.
 
Η δε μεγάλη σκαλισμένη γούρνα που βρίσκεται στον ανοικτό χώρο, φτιαγμένη από ένα αμμοαργιλώδες πέτρωμα, μου θυμίζει τη γούρνα του αλευρόμυλου η του αρχαίου ελαιοτριβείου. Αυτό ίσως αξίζει να εκτεθεί κάπου να το βλέπουν οι νεότερες γενιές. Αυτό σκέφτηκα και για το λόγο αυτό σας κάλεσα εδώ και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε.», περιέγραψε στο neakriti.gr, o κ. Νίκος Δρακάκης.
 
Πηγή : neakriti.gr
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ