Αρχική » Grid with Sidebar » Κούμαρα…γιατί πρέπει να τρώμε μόνο ένα

Κούμαρα…γιατί πρέπει να τρώμε μόνο ένα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα κούμαρα είναι ένας ιδιαίτερα εύγευστος καρπός του είδους Arbutus unedo (κουμαριά). Θεωρείται υπερτροφή, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή.
 
Πότε δεν πρέπει να καταναλώνονται
 
Το κούμαρο αν δεν έχει ωριμάσει πλήρως πρέπει να αποφεύγεται να τρώγεται γιατί προκαλεί τάση για εμετό και αναγούλες. Αν πάλει είναι υπερώριμο είναι δηλητηριώδες:  κάνει γρήγορα ζύμωση και σχηματίζει αλκοόλη, χωρίς φυσικά να φαίνεται κάτι εξωτερικά. Τα κούμαρα ωριμάζουν σταδιακά (και δυο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο) και πάνω στο ίδιο δέντρο μπορούν να βρεθούν υπερώριμα, ώριμα, άγουρα κούμαρα αλλά και άνθη, επομένως θέλει προσοχή στη συλλογή!
 
Γιατί μόνο ένα
 
Για τους παραπάνω λόγους, και κυρίως για τη γρήγορη ζύμωσή του οι αρχαίοι Έλληνες δεν το προτιμούσαν θεωρώντας επικίνδυνη την κατανάλωσή του, καθώς λόγο νοστιμιάς δεν μπορούσαν να φάνε «μόνο ένα». Αργότερα ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Ρωμαίος επιστήμονας (φυσικός φιλόσοφος) και ιστορικός, περίφημος κυρίως από το έργο του «Φυσική Ιστορία» (Naturalis Historia), έδωσε το λατινικό όνομα της κουμαριάς. Το όνομα «unedo» προέρχεται από το λατινικό «unum edo» που σημαίνει «τρώω ένα, μόνο».
 
Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες
 
firiki.pblogs.gr [Πρόσβαση 13/2/2016]
 
http://www.newsitamea.gr/ [Πρόσβαση 13/2/2016]
 
http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/ [Πρόσβαση 13/2/2016]
 
Επιμέλεια – Κείμενο Πένυ Ραδαίου
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ