Αρχική » Grid with Sidebar » Κλιματική αλλαγή: Για πόσο ακόμη οι Άλπεις θα είναι λευκές;

Κλιματική αλλαγή: Για πόσο ακόμη οι Άλπεις θα είναι λευκές;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε αποφασιστική φάση μπήκε σήμερα η Διάσκεψη για το Κλίμα στην Γλασκώβη. Oι προσδοκίες για τολμηρές αποφάσεις με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται. Μια ματιά στις Άλπεις και τους πάγους που συνεχώς λιώνουν με την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.

SVESTONOF

Σαράντα χιλιόμετρα από την λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ο ορεινός όγκος Ανταμέλλο, στις νότιες Άλπεις, με τον μεγαλύτερο συμπαγή πάγο στην Ιταλία. Αγαπητός προορισμός σε ορειβάτες, όπως ο Φράνκο Καπιτόνιο, 67 χρονών, που έρχεται συχνά, αλλά δεν είναι όπως παλιά, όπως παραθέτει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.

«Όσο 2.600 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων»

«Ο πάγος ήταν συμπαγής, σκληρός, ήταν πολύ ωραία. Ακόμη και το καλοκαίρι η θέα δεν ήταν τόσο αποθαρρυντική όσο σήμερα που τα τρία τέταρτα της κορυφής καλύπττονται από γκρίζα λάσπη. Ήτα πάντα λευκός, ακόμη και το καλοκαίρι», λέει.

Κάθε χρόνο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξανεμίζονται 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού, όσο 5.600 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κρούει τον κώδωνα κινδύνου εδώ και καιρό. Η περιοχή ζει από τον τουρισμό, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει τα πάνω-κάτω, όπως λέει ο Γκίντο Κάλβι, διευθυντής του πάρκου Ανταμέλλο.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων» λέει. «Με τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του κάτω στρώματος των πάγων προκαλείται μια σειρά από μετακινήσεις της ορεινής μάζας που οδηγεί σε σοβαρές κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στις κοιλάδες που απλώνονται κάτω, στις κοινότητες». Σε αυτά τα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάμερες για να προειδοποιούνται εγκαίρως οι ορειβάτες.

Αλλάζουν οι Άλπεις

Πολλοί κάτοικοι της Βαλκαμόνικα, της μεγαλύτερης κοιλάδας στις κεντρικές Άλπεις, ζουν από οικονομικής άποψης στην κυριολεξία από τον πάγο επειδή η παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι πιο περιορισμένη από ό,τι στις πεδιάδες.

Έτσι ο τουρισμός αποτελεί την πιο σημαντική πηγή βιοπορισμού, όπως επιβεβαιώνει ο Μαούρο Τεστίνι, πρόεδρος Ενώσεων πολλών κοινοτήτων. «Για μας ο χειμερινός τουρισμός είναι οικονομικά πολύ σημαντικός. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων κάναμε πολλές επενδύσεις», τονίζει.

Παρά το λιώσιμο των πάγων η κοινότητα Ponte di Legno αποφάσισε να δημιουργήσει νέες πίστες για σκι αξίας 25 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο Τεστίνι, προσφέρονται εναλλακτικές δραστηριότητες για χειμερινά σπορ και δημιουργήθηκαν διαδρομές για ορεινή ποδηλασία. Στις κοιλάδες, οι επιπτώσεις από το λιώσιμο του πάγου είναι ήδη ορατές διότι δεν τροφοδούνται οι δεξαμενές νερού.

Μέχρι τώρα το Ανταμέλλο αποθήκευε βρόχινο νερό, το οποίο «απελευθέρωνε» σταδιακά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Με το λιώσιμο των πάγων, λιγοστεύει και το νερό. Παρόλα αυτά στην κορυφή του Ανταμέλλο υπάρχει ακόμη άσπρο χιόνι, αλλά για πόσο ακόμη; Ειδικοί προβλέπουν ότι θα φτάσει η στιγμή που οι Άλπεις θα αποκτήσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ