Αρχική » Grid with Sidebar » Κατασχεση τσαγιου στον Ταυγετο

Κατασχεση τσαγιου στον Ταυγετο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Είδος προς εξαφάνιση είναι το τσάι Ταϋγέτου και το Δασαρχείο Καλαμάτας πραγματοποιεί καθημερινές περιπολίες στο βουνό για τη διάσωσή του. Παρότι από πέρυσι απαγορεύεται ρητά η συλλογή τσαγιού Ταϋγέτου, ακόμα και για ιδιωτική χρήση, χθες το πρωί κατασχέθηκαν 2.000 μάτσα τσάι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – ξηραντήριο, ανάμεσα σε έλατα, στο Λυκοδιάσελο.

 

Πρόκειται για 180 κιλά περίπου τσαγιού, η πρώτη τόσο μεγάλη ποσότητα που έχει κατάσχει το Δασαρχείο Καλαμάτας.

 

Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, πέρα από τη μεγάλη αυτή ποσότητα, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες υπεβλήθησαν 2 μηνύσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία κουβαλούσαν 30 και 15 κιλά αντίστοιχα στη θέση “Ασπρα χώματα”. Επίσης, την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκαν 20 και 10 κιλά αντίστοιχα σε σακιά, στο Λυκοδιάσελο.

 

Ο κ. Κατσίποδα καθιστά σαφές πως υπάρχει ρυθμιστική διάταξη από πέρυσι σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η συλλογή τσαγιού Ταϋγέτου, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένας  δικαίωμα να μαζέψει ούτε ελάχιστη ποσότητα για προσωπική του χρήση. Για το λόγο αυτό και με στόχο πάντα την προστασία του είδους, οι έλεγχοι των δασοφυλάκων θα ενταθούν, θα είναι καθημερινοί στο βουνό στα σημεία όπου φύεται το τσάι Ταϋγέτου και θα ακολουθήσουν έλεγχοι και σε σημεία πώλησης.

 

Ξεκαθάρισε δε πως άδεια το Δασαρχείο δίνει μόνο για συλλογή αρωματικών όπως ρίγανη και μέντα, σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 50 κιλά και για το χρονικό διάστημα πιθανότατα από την 1η μέχρι την 20ή Ιουλίου. Οι αιτήσεις για άδεια, για τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά ήδη κατατίθενται στο Δασαρχείο και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τσάι Ταϋγέτου.

 

Οσον αφορά στις ποσότητες που κατασχέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κατσίποδα, πέραν του ενδεχόμενου της εκποίησης θα αναζητηθεί τρόπος να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

 

Κ.Δ.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ