604
Σύμφωνα με το αρ.πρωτ.15182/1128/30-01-2017 έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Καστοριάς, επιβεβαιώθηκαν δύο εστίες γρίπης των πτηνών (Η5Ν8) σε οικόσιτες εκτροφές πουλερικών στην Αρκαδία (25-01-2017) και τη Ροδόπη (26-01-2017) καθώς και νέα εστίες σε τέσσερα άγρια πτηνά και συγκεκριμένα σε σταχτόχηνα στις Πρέσπες.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και εκτιμώντας ως υψηλό τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων σε εκτροφές πουλερικών, υποχρεωτική είναι η διατήρηση όλων των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους και η τήρηση των μέτρων βιοσφάλειας, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. 258971/26-08-2008 (Β΄1785) « Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».
Όλα τα πουλερικά (οικόσιτα και συστηματικών εκτροφών) πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά
Όλοι οι πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά) να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής και αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:
Γκόγκης Χρήστος: 2467071799 και 2467021978
Δημοπούλου Σμαράγδα: 2467071799 και 2467076023
Τα Μέτρα Βιοασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 1 της αριθ. απόφασης 258971 (ΦΕΚ Β΄1785) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι τα εξής:
Οικόσιτα πουλερικά
1.1 Απαγορεύεται η διατήρηση οικοσίτων πουλερικών:
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
1.2 Τα οικόσιτα πουλερικά της παραγράφου 1.1 πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
1.3 Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
1.4 Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
1.5 Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
2. Πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων
2.1 Οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι συστηματικών εκμεταλλεύσεων κάθε είδους και κατηγορίας πουλερικών (αναπαραγωγής, κρεοπαραγωγής, αυγοπαραγωγής, εκκολαπτήρια) υποχρεούνται:
− να τηρούν για τα εκτρεφόμενα πουλερικά τις διατάξεις των παραγράφων 1.1 και 1.2 της παρούσας
− να εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα προστασίας των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφομένων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά ή πτηνά με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μεταλλικών ή από άλλο υλικό κατασκευασμένων διχτυών με μικρό άνοιγμα, ή άλλων μέσων που θα επιτυγχάνουν αυτό το σκοπό
− να διατηρούν χωριστά τις τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των εκμεταλλεύσεών τους από τα άλλα είδη πουλερικών που εκτρέφουν
− να περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, άλλων πτηνών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων
− να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια). Ειδικότερα, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά
− να διαθέτουν συστήματα απολύμανσης των εισερχομένων και εξερχομένων οχημάτων στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών τους και λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους των κτιρίων με απολυμαντικό υγρό που θα ανανεώνεται κάθε 24ωρο.
2.2 Να εφαρμόζουν συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών με την καθημερινή παρατήρηση και καθημερινή καταγραφή σε ειδικό βιβλίο ή μηχανογραφημένη εφαρμογή που θα διατηρούν, των παραμέτρων του Παραρτήματος 1 της παρούσας.
2.3 Οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι καθώς και οι κτηνίατροι οι οποίοι επιβλέπουν τις συστηματικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών υποχρεούνται να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω παραμέτρων του Παραρτήματος 1 της παρούσας.
Πουλερικά ελευθέρας βοσκής − βιολογικής εκτροφής
3.1 Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών των εκμεταλλεύσεων ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
3.2 Οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι εκμεταλλεύσεων πουλερικών της παραγράφου 3.1 υποχρεούνται να τηρούν για τα εκτρεφόμενα πουλερικά τις διατάξεις της παρ. 1.2, 1.4, 1.5, 2.1 και 2.2 του παρόντος άρθρου.
3.3 Οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι καθώς και οι κτηνίατροι οι οποίοι επιβλέπουν τις εκμεταλλεύσεις πουλερικών της παρούσας παραγράφου υποχρεούνται να τηρούν τις υποχρεώσεις της παρ. 2.3 του παρόντος άρθρου.
4. Άγρια πτηνά
4.1 Οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές τη
διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά.
4.2 Απαγορεύεται η χρήση πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού πτηνών.