Αρχική » Grid with Sidebar » Καρά-ντερέ : Ενα «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης» !

Καρά-ντερέ : Ενα «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης» !

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Ορίζεται ανατολικά από το Μεγάλο Ρέμα και δυτικά από το Δεσπάτη ποταμό. Από την Ελατιά πηγάζει επίσης και το Βαθύρεμα ή Μαύρο Ρέμα (Καρά Ντερέ). Εκτός από τον Τσάκαλο (υψόμ. 1826μ.), άλλες κορυφές είναι: οι Οξιές (υψόμ. 1811μ.), η Ελατιά (υψόμ. 1647μ.), η Μπουζάλα (υψόμ. 1631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψόμ. 1628μ.), το Ζερβό (υψόμ. 1578μ.). τα Καλύβια Γραβάνη (υψόμ. 1556μ.) κ.α.
 
Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα.
 
Η τεράστια βιοποικιλότητά της (χλωριδική και πανιδική) κάνει την Ελατιά ένα μοναδικό φυσικό πάρκο. Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος αγριόκουρκος. Εκεί μέσα ζουν όλα τα άγρια θηλαστικά της πατρίδας μας: αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, τσακάλια, αρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγριόγατοι, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκίουροι, βίδρες κ.α. Η πολυσχιδής μορφολογία του εδάφους της είναι ένα υπέροχο γλυπτό, λαξευμένο με δεξιοτεχνική μαστοριά από τη σοφή ροή των υδάτων της Ροδόπης. Το ψηλότερο σημείο του δάσους της Ελατιάς είναι η κορυφή Τσάκαλος (1.826 μ.).
 
Μια πιο ορθολογική προσέγγιση του δάσους της Ελατιάς γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από την πόλη της Δράμας, με κατεύθυνση βορειοανατολική. Περνάει διαδοχικά από το Λιβαδερό (22 χλμ. από τη Δράμα), τη γέφυρα των Παπάδων που διασχίζει μια όμορφη λίμνη που σχηματίστηκε από τα νερά του Νέστου (38 χλμ. από τη Δράμα), το Σιδηρόνερο (45 χλμ. από τη Δράμα) και τη Σκαλωτή (54 χλμ. από τη Δράμα), το τελευταίο χωριό για προμήθειες πριν από την είσοδο στο δασικό σύμπλεγμα και καταλήγει στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς, σε υψόμετρο 1.600 μ., σε μια περιοχή με μέση ετήσια θερμοκρασία 9 βαθμούς Κελσίου και ετήσιο ύψος βροχής ιδιαίτερα υψηλό, πάνω από 1.200 mm.
 
Σημείο αναφοράς της περιοχής το Δασικό Χωριό Ελατιάς, το οποίο ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας και αποτελεί το διοικητικό και λειτουργικό κέντρο της περιοχής.
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ