Δείτε live την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα – Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι έως 11 μποφόρ και πολύ ισχυρές καταιγίδες – Χαρδαλιάς: Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες – Καλλιάνος: Η Αττική θα χτυπηθεί από το πρωί της Παρασκευής και για ένα 24ωρο – Λαγουβάρδος στο protothema.gr: Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής
Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κύματος κακοκαιρίας «Ιανός», που αναμενεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης τη χώρα μας. Προβλέψεις μετεωρολόγωβν, μάλιστα, βασισμένες στα σχετικά μοντέλα, αναφέρουν ότι θα πέσουν, τοπικά, ακόμα και 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα! Το φαινόμενο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, καθώς φέρνει θυελλώδεις ανέμους έως και 11 μποφόρ, αλλά και πολύ ισχυρές καταιγίδες.
Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε νωρίτερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα, λέγεται «μεσογειακός κυκλώνας».
Ενημέρωση Χαρδαλιά
«Αύριο θα αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο, τον μεσογειακό κυκλώνα» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας πως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον «Ιανό». Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος.
Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.
«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας» είπε και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.
«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής: Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».
O κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους.
Μετά το πρώτο «χτύπημα», η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.
Ο Δείκτης Επικινδυνότητος 24h (Extreme Forecast Index-EFI) για τις περιοχές που προβλέπεται ακραία βροχόπτωση την Παρασκευή και περιγράφονται αναλυτικά στο #έκτακτο #δελτίο, όπου υπάρχει #κόκκινη_προειδοποίηση.
Ακολουθείτε τις Οδηγίες της @GSCP_GR https://t.co/vQ62Cs8WnX pic.twitter.com/ARYtNGjYbp— EMY (@EMY_HNMS) September 16, 2020
Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:
Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Meteo.gr: Ο στροβιλισμός του ΙΑΝΟΥ στην Κεντρική Μεσόγειο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
«Ιανός»: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο που θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες
Σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα είναι το καιρικό φαινόμενο που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τη χώρα. Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει βάλει σε ετοιμότητα την Πολιτική Προστασία καθώς αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλωστε, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια προκάλεσαν θύματα τα οποία παρασύρθηκαν από τα νερά χειμάρρων που ξεχείλισαν.
Κάτι που θέλει η Πολιτική Προστασία να αποφύγει, εξ’ ου και οι προειδοποιήσεις και συστάσεις για όσους έχουν σπίτια κοντά σε χειμάρρους.
Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θ’ αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Καλλιάνος: Πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό
«Πρόκειται για πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο έρχεται από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, νοτίως της Σικελίας και ουσιαστικά από την Πέμπτη το μεσημέρι θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή των Επτανήσων» λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Και συνεχίζει: «Καθώς στροβιλίζεται αυτό το χαμηλό βαρομετρικό γύρω από τον εαυτό του με φορά αντίστροφη από τη φορά κίνησης του δείκτη του ρολογιού, συνδυάζεται με σφοδρότατους ανέμους, όπου οι ριπές θα φτάνουν και τα 12 μποφόρ. Επομένως, μπαίνοντας στην περιοχή των Επτανήσων την Πέμπτη το μεσημέρι προς το απόγευμα, θα έχουμε αυτές τις μέγιστες ριπές στις κεντρικές και νότιες περιοχές των Επτανήσων. Βέβαια, συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων, τοπικών χαλαζοπτώσεων και γενικά έντονων φαινομένων στις περιοχές αυτές».
Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί και θα επηρεάζουν και περιοχές στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου. Με τα ίδια φαινόμενα και ίσως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων στην Πελοπόννησο το βράδυ της Πεμπτης μέχρι και Παρασκευή ξημέρωμα να εχουμε τα λεγόμενα μπουρίνια. Μέσα στην Παρασκευή θα επηρεαστούν Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική, Σποράδες, ολόκληρη η Πελοπόννησος με πολύ ισχυρά φαινόμενα κατά διαστήματα.
«Η Αττική θα χτυπηθεί από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου για ένα 24ωρο. Με κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες, ίσως και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα πέσει από τους 30 στους 24 βαθμούς. Από το Σάββατο θα επηρεαστούν από το Πήλιο και νοτιότερα, στην ανατολική Στερεά Εύβοια, ανατολικά Πελοποννήσου, Σποράδες και στις δυτικότερες περιοχές των Κυκλάδων. Μέσα στο Σάββατο προς το βράδυ θα εκτονώνεται η κατάσταση και από την κυριακή θα κινείται στα νότια τμήματα με βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες και θέλει μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Είναι από τις λίγες φορές που απειλείται η χώρα μας με τόσο μεγάλη κακοκαιρία. SOS εκπέμπω για το απόγευμα της Πέμπτης και το βράδυ για Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία».
Λαγουβάρδος: Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής
Για ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο μίλησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι τα ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.
Όπως επισήμανε, ο «Ιανός» θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον προ διετίας μεσογειακό κυκλώνα, που είχε χτυπήσει τη χώρα μας, στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Τότε, αυτή η κακοκαιρία είχε πάρει το όνομα «Ξενοφών» και είχε κινηθεί περίπου με την πορεία που αναμένεται να κινηθεί και τώρα το φαινόμενο.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, ασφαλέστερη εικόνα για την σφοδρότητα με την οποία θα χτυπήσει, θα έχουν οι επιστήμονες αύριο το πρωί.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ