Αρχική » Grid with Sidebar » Θέσεις των Ζωωφιλικών Σωματείων στον Εθνικό Διάλογο

Θέσεις των Ζωωφιλικών Σωματείων στον Εθνικό Διάλογο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ο κάθε πικραμένος αντικυνηγός έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη γνώμη του στο Εθνικό διάλογο για το κυνήγι και έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία φιλοζωικών σωματείων έστειλε επιστολή την Κυριακή 27/03/2016 στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Τσιρώνη, με θέμα τις «Θέσεις της Ομοσπονδίας μας στον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι». Πριν το διαβάσατε ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα όπου δεσπόζει το ΠΑΡΑΚΑΛΗΤΟ (DONATE) προς τους επισκέπτες να τους δωρίσουν χρήματα. Επίσης αυτοί είναι που δήλωναν δημόσια πως η Κρήτη διαθεέει ελάφια και ζαρκάδια. Πάρτε τον καφέ σας, καθίστε αναπαυτικά στην…πολυθρόνα σας και απολαύστε την επιστολή :

SVESTONOF
Κύριε Υπουργέ,
 
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι κάθε χρόνο επίσημα η κυνηγετική περίοδος ξεκινά τον Αύγουστο μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο, ανεπίσημα όμως και στην πραγματικότητα δεν σταματάει καθόλου.
 
Τα φιλοζωικά σωματεία κυρίως κατά την επίσημη περίοδο του κυνηγιού αλλά και καθ όλο το χρόνο δεν σταματούν να περιθάλπουν πυροβολημένα από κυνηγετικές καραμπίνες πουλιά, ανεξαρτήτως αν αυτά συγκαταλέγονται στα επιτρεπόμενα να θηρευτούν ή όχι.
 
Πετρίτες, αετογερακίνες, χρυσογέρακες, βαλτόκιρκοι, σφηκιάρηδες, κιρκινέζια, ξεφτέρια, μπούφοι, γύπες, πορφυροτσικνιάδες, κλπ όλων των ειδών τα πτηνά βρίσκονται στο κυνηγετικό στόχαστρο επί σειρά ετών, όσες καταγγελίες και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αν γίνονται. Τα ελάφια της Πάρνηθας πέφτουν θύματα οργανωμένου εγκλήματος με τόξα και παγίδες για 1.000 ευρώ το καθένα, ενώ τα αγριόγιδα της Πίνδου των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν ξεπερνά πλέον τα 500 πωλούνται μέχρι και 50 ευρώ το κιλό.
 
Στα Λευκά όρη της Κρήτης ο κρητικός αίγαγρος θηρεύεται ανηλεώς με τις τοπικές εφημερίδες χρόνια τώρα να αναδεικνύουν το θέμα αλλά χωρίς ποτέ και κανείς να σταματήσει τη λαθροθηρία.
 
Κυνηγούν σε εθνικούς δρυμούς και πάρκα, εντός των ορίων κατοικημένων περιοχών, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, (βλ. Natura 2000). Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς, οι θηρευτές σκοτώνουν χιλιάδες υδρόβια πουλιά και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος.
 
Όλα τα είδη της πανίδας πλήττονται από τα κυνηγετικά πυρά, και η πολιτεία αδυνατεί να της παράσχει την απαιτούμενη προστασία.
 
Για τους παραπάνω λόγους διστάζουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ κυνηγών και λαθροκυνηγών αφού, όπως είναι γνωστό τοις πάσι οι λαθροκυνηγοί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί κι ορισμένες φορές και οι ίδιοι οι θηροφύλακες, όπως αναφέρει και έκθεση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου παλαιότερα. Αυτό ένα και μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει:
η λύση για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι η άμεση και οριστική κατάργηση του κυνηγιού, που αποτελεί και πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας.
 
Δεν θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις του κυνηγιού γιατί είναι εκατοντάδες οι επιστολές που έχουν καλύψει το θέμα διεξοδικά. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε τις εξής: διαρκής όχληση των ειδών και εξάντλησή τους, τραυματισμός και οδυνηρός θάνατος, εξάλειψη των φυσικών θηρευτών, δυσανάρμοστη και βίαιη παρέμβαση στην ισορροπία των ειδών, διατάραξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής αλυσίδας, γενετική ρύπανση από τον ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό «θηραμάτων», εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας κλπ.
 
Παρόλα τα παραπάνω, οι κυνηγοί αρέσκονται να βαφτίζουν τους εαυτούς τους οικολόγους και διαχειριστές της φύσης. Διαχρονικά όμως, με εξαίρεση την δική σας πρωτοβουλία, το Υπουργείο σ’όλες τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις για τις Ρυθμιστικές μεροληπτούσε υπέρ τους, ενώ αδιαφορούσε προκλητικά για τις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις, με πάνω από 2.000.000 καταγεγραμμένους σε αυτές πολίτες, που ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της πανίδας προτείνοντας μια σειρά μέτρων που θα αναχαίτιζαν κάπως την ολέθρια επίδραση του κυνηγιού αλλά και απλών πολιτών που θέλουν να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να τρομάζουν από τους απανωτούς πυροβολισμούς των κυνηγών.
 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταδικάζει το κυνήγι ως έγκλημα κατά της φύσης και της ζωής και ζητά την άμεση και οριστική κατάργησή του.
Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, χρειάζεται η πολιτεία να περιφρουρεί και να εποπτεύει άγρυπνα και συστηματικά την ύπαιθρο από τη λαθροθηρία.
 
Γι’αυτό το λόγο, εμείς προτείνουμε τα εξής μέτρα:
 
Τη διεξαγωγή της θηροφύλαξης από θεσμικούς φορείς και την μετατροπή της θηροφυλακής σε δημόσιο φορέα, ώστε να ελέγχεται από το κράτος και όχι από τους ίδιους τους κυνηγούς, κατά το “Γιάννης κερνά – Γιάννης πίνει”
Την ελαχιστοποίηση της κυνηγετικής περιόδου
Την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες
Την θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για την παράνομη θήρευση
Την άμεση κατάργηση της θήρευσης στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και στις Ζώνες Υψηλής Προστασίας (ΖΥΠ)
Το κλείσιμο των κρατικών και ιδιωτικών εκτροφείων θηραμάτων. Τα πτηνά που εκτρέφονται εκτός από το ότι ζουν στις άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας, όταν αφεθούν ελεύθερα προκαλούν γενετική μόλυνση των ενδημικών ειδών
Την προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φυσιολατρία, (οικοτουρισμός, παρατήρηση της άγριας ζωής, πεζοπορία κλπ) για να μην πληγεί η οικονομία των επαρχιακών περιοχών που ζουν και από το κυνήγι. Το επιχείρημα όμως που τοποθετεί τα οικονομικά οφέλη πάνω από το βασικό δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το οποίο θα έπρεπε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του πλανήτη αυτού να είχαν, το θεωρούμε ανήθικο και ανθρωποκεντρικό
Πανελλαδική καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του κυνηγιού στο περιβάλλον. Το κυνήγι ως δραστηριότητα δε σέβεται το δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία των υπολοίπων ειδών και ενθαρρύνει τη βία και τα επιθετικά ένστικτα. Η αντιπαιδαγωγική του δε αξία έγκειται σαφώς στο ότι η θανάτωση των ζώων θεωρείται διασκέδαση και ψυχαγωγία.
 
 
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ