Αρχική » Grid with Sidebar » Η σωστη επωμιση του οπλου

Η σωστη επωμιση του οπλου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

του Μπάμπη Αιγινήτη

Έχω γράψει και γενικά έχω αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της σωστής προσαρμογής του όπλου και ειδικά του κοντακίου ενός κυνηγετικού όπλου για μία επιτυχή βολή. Επίσης και άλλοι επιφανείς συγγραφείς άρθρων πάνω στο όπλο και τη χρήση του, έχουν αναλώσει πολύ χαρτί και χρόνο, αναφερόμενοι στις λεπτομέρειες του κοντακίου με τα μυστικά του και τις ειδικές διαστάσεις του. Ελάχιστοι όμως έχουν γράψει για τον ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που ονομάζεται επώμιση και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κοντάκι και το ζύγισμα του όπλου.

Η επώμιση είναι το κλειδί για μια σωστή ντουφεκιά. Αυτό είναι το αξίωμα της επιστημονικής σκοποβολής, που πάντα θα το λέω σε όσους ψάχνουν τις λεπτομέρειες. Είναι το αμέσως επόμενο βήμα που κάνουμε μετά τη σωστή και απόλυτη εφαρμογή του κοντακίου του όπλου μας στα μέτρα του σώματός μας. Γιατί όσο τέλεια επώμιση και εάν μάθουμε να κάνουμε, θα είναι άχρηστη, αν το όπλο μας δεν μας ταιριάζει και το αντίστροφο, ένα όπλο που είναι στα μέτρα ενός κυνηγού ή σκοπευτή δεν του χρησιμεύει σε τίποτα αν δεν ξέρει να το επωμίζει σωστά.

Ας δούμε όμως αναλυτικά το θέμα:

Παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα γι αυτόν που δεν χρησιμοποίησε ποτέ του κυνηγετικό όπλο και θέλει να αποκτήσει ένα για να έχει επιτυχίες στο κυνήγι ή στο σκοπευτήριο. Είναι βασικά προβλήματα, που απαιτούν άμεση λύση για να προχωρήσει κάποιος στη συνέχεια.

Μερικά απ΄ αυτά είναι η αμφιβολία αν πράγματι ταιριάζει ακριβώς στα μέτρα του το κοντάκι, η αβεβαιότητα αν κάθε φορά το όπλο κάθεται σωστά στο σωστό σημείο, η άγνοια για το αν ακουμπάει καλά το μάγουλό του στο κοντάκι την στιγμή της ντουφεκιάς και δεν ανασηκώνεται το κεφάλι του.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα λύνονται με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου σκοποβολής, ο οποίος αναλαμβάνει την σωστή κατάρτιση κυνηγών και σκοπευτών. Αυτή η εκπαιδευτική συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων μεταξύ ενός κυνηγού κι ενός δασκάλου σκοπευτικής αγωγής, όπως επίσης και μεταξύ ενός σκοπευτή κι ενός προπονητή σκοποβολής είναι απαραίτητη.

Ένα λοιπόν από τα σημαντικότερα μαθήματα που διδάσκονται είναι η σωστή επώμιση. Μην σας φανεί παράξενο ότι στις εκατό βολές που θα ρίξουμε στο κυνήγι και θα είναι άστοχες οι ενενήντα οφείλονται αποκλειστικά στο ότι κρατήσαμε λάθος και επωμίσαμε στραβά το όπλο. Αυτό το γεγονός το έχω επανειλημμένως τονίσει σε όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχω διδάξει στους Κυνηγετικούς Συλλόγους του κέντρου και της περιφέρειας που απευθύνονταν στους νέους κυνηγούς και όχι μόνο. Γιατί όλοι σχεδόν καταφέρονται εναντίον του όπλου τους, των φυσιγγίων και ποτέ του εαυτού τους.

Πρώτα-πρώτα θα ξεκινήσουμε από τα πόδια. Όσο παράλογη κι αν φαίνεται η παρεμβολή αυτού του κατώτερου μέρους του ανθρώπινου σώματος στις κινήσεις που αφορούν τη βολή, τα πόδια και ο κορμός παίρνουν τη στάση με την οποία κρατούν ισορροπία ο θώρακας, το κεφάλι, τα χέρια, με άλλα λόγια τα μέλη που συγκρατούν και κατευθύνουν τις κάννες ενός όπλου προς το στόχο.

Μόνο όταν έχουμε την κατάλληλη στάση το πάνω μέρος του σώματος θα μπορεί να περιστρέφεται δεξιά και αριστερά ή να ανασηκώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργεί η βολή και σε συνάρτηση με τη φύση του εδάφους πάνω στο οποίο βρισκόμαστε. Ένας πρωταρχικός κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε για τη θέση των ποδιών, είναι να κατευθύνεται η μύτη του αριστερού (για τους δεξιόχειρους κυνηγούς) προς το μέρος που θέλουμε να ντουφεκίσουμε το θήραμα. Συνεπώς πρέπει να προσανατολιζόμαστε ανάλογα με την τουφεκιά που θα ρίξουμε καθώς και με το σημείο απ’ όπου θα πεταχτεί το πουλί. Το βάρος του σώματος επιβάλλεται να είναι μοιρασμένο και στα δύο πόδια με μια ελαφριά τάση προς τα εμπρός, που να μας δίνει μια άνετη αίσθηση όταν ρίχνουμε. Οι αρχάριοι κυνηγοί και σκοπευτές έχουν το κοινό ελάττωμα να γέρνουν προς τα πίσω, ιδιαίτερα μετά την πρώτη ντουφεκιά. Αυτό αποβάλλεται μετά από ορισμένες ασκήσεις, στις οποίες ο κυνηγός θα καταλάβει πως ο ώμος του έχει προορισμό να απορροφά το σοκ της ανάκρουσης και να αποκτάει μία τάση να κρατάει αντίσταση ρίχνοντας ελαφρά το βάρος του μπροστά σε ποσοστό 60% στο μπροστινό πόδι και 40% στο πίσω.

Μπαίνοντας βαθύτερα στο θέμα επώμιση είναι καλό να αναλύσω τον ρόλο των χεριών. Το αριστερό χέρι είναι αυτό που κατευθύνει τις κάννες του όπλου (πάντα για τον δεξιόχειρα κυνηγό) προς τον στόχο, ενώ το δεξί συγκρατεί το κοντάκι στο μάγουλο και τον ώμο. Η επιτυχία εξαρτάται κατά 80% από τη σωστή κίνηση του αριστερού χεριού και 20% από το κράτημα του δεξιού. Εάν το αριστερό χέρι σταματήσει την κίνηση, η αποτυχία είναι σίγουρη. Σε αυτό συμφωνούν και ο Αμερικάνος MARTY FISHER και ο ’γγλος JOHN BIDWELL και ο Αυστριακός NICKY SZAPARY, οι οποίοι διδάσκουν την τεχνική της σκόπευσης στις σχολές τους. Είναι ένα θεώρημα, όπως συνηθίζω να λέω, που αποδεικνύεται στον κυνηγότοπο και το σκοπευτήριο.

Ξεκινώντας την κίνηση της επώμισης, τα μάτια μας είναι εστιασμένα στο στόχο που κινείται στο οπτικό μας πεδίο. Τα χέρια ανεβάζουν με μια γλυκιά  αρμονική κίνηση το όπλο κατευθύνοντάς το ταυτόχρονα προς το μέρος του στόχου. Το πάνω μέρος του κοντακίου πρέπει να στηριχτεί στο μάγουλο με τέτοιο τρόπο, ώστε το κυρίαρχο μάτι να είναι στην ίδια γραμμή με το στόχαστρο. Ταυτόχρονα, το πέλμα μπαίνει στην κοιλότητα του ώμου, που έρχεται να παίξει τον ρόλο του χαλινωτηρίου της ανάκρουσης, ενώ εμείς πιέζουμε ταυτόχρονα τη σκανδάλη χωρίς να διακόψουμε την κίνηση του όπλου και χωρίς να βγάλουμε τα μάτια μας από την παρακολούθηση του στόχου. Το κλειδί είναι απλή κίνηση και γρήγορο  ακαριαίο πάτημα της σκανδάλης. Η επιτυχία εξασφαλίζεται από το σύνολο όλων αυτών των κινήσεων, αν όμως εκτελεστούν συγχρονισμένα και όπως πρέπει. Εδώ ακριβώς καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάγκη να είναι το όπλο στα μέτρα του σκοπευτή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απασχολείται με την σκοπευτική γραμμή. Πρέπει λοιπόν τη στιγμή που το κοντάκι έρχεται να κολλήσει στο μάγουλο, το μάτι να βρεθεί αυτόματα στο σωστό σημείο πάνω στη σκοπευτική γραμμή, χωρίς να χρειάζεται καμία διόρθωση. Τότε όπου βλέπουν τα μάτια μας βλέπουν και οι κάννες. Οφείλουμε λοιπόν πριν απ’ όλα να μάθουμε να επωμίζουμε ακολουθώντας όλες τις κινήσεις με χρονολογική σειρά και ύστερα να διορθώνουμε την κλίση, το CAST-OFF ή το μήκος του κοντακίου, αν συμβεί να ρίχνουμε και το ίδιο λάθος να επαναλαμβάνεται κάθε φορά μόνο και μόνο εξαιτίας της κακής κατασκευής του κοντακίου. Τα σύγχρονα βιομηχανικά όπλα που βγάζουν τα γνωστά μεγάλα εργοστάσια, έχουν μέτριες διαστάσεις και μελετημένες για να ταιριάζουν στους περισσότερους ανθρώπους μέσου ύψους και κανονικών διαστάσεων. Υπάρχουν και άλλες, δευτερεύουσες αιτίες, που συντελούν στην άστοχη βολή, όπως το βάρος ή η κακή ρύθμιση της σκανδάλης και το άσχημο ζύγισμα του όπλου.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λειόκαννο κυνηγετικό όπλο δεν διαθέτει κλισιοσκόπιο, όπως το ραβδωτό, ώστε μέσα από εκεί να περάσουμε το στόχαστρο και να ρίξουμε σε ένα σταθερό στόχο, όπως γίνεται με όλα τα ραβδωτά. Εδώ έχουμε κινούμενο στόχο, πολλές φορές με μεγάλη ταχύτητα και το ρόλο του κλισιοσκοπίου τον παίζει το κυρίαρχο μάτι (δεξί ή αριστερό), ενώ το άλλο ελέγχει την απόσταση, το βάθος του πεδίου και την κίνηση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ντουφεκάμε και με τα δύο μάτια ανοικτά. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απλές και χαλαρές ώστε η επώμιση να γίνει φυσική και αρμονική. Μια νευρική επώμιση γίνεται με σφιγμένους τους μυς και απότομο τίναγμα του όπλου προς τα πάνω, αυτό προδικάζει μία άσχημη ντουφεκιά και μια κακή εικόνα με σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό που ονομάζουν οι Αμερικανοί ειδικοί “herky-jerky” (επί το ελληνικότερον, το απότομο ανεβοκατέβασμα του χεριού του Καραγκιόζη!)

Η σωστή λοιπόν επώμιση με ένα σωστά φτιαγμένο όπλο στα μέτρα μας είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν την επιτυχία και εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το ενδιαφέρον μας και λιγότερο στα φυσίγγια και τα τσοκαρίσματα. Το τρίπτυχο φυσίγγι  μήκος κάννης  τσοκάρισμα πρέπει να έρχεται τρίτο μετά την επώμιση και το κοντάκι. Οι διαφορές μεταξύ των φυσιγγίων, με τη σημερινή τεχνολογική εξέλιξη, πλην μερικών εξαιρέσεων, θεωρούνται στην πράξη αμελητέες. Αφήστε τους βλητικούς προβληματισμούς στα χέρια των τεχνικών και ασχοληθείτε με τον σωστό συγχρονισμό ματιού  κάννης  στόχου. Όλα τα φυσίγγια σκοτώνουν. Σε μας οφείλονται τα αίτια που το θήραμα δεν μπαίνει στην τσάντα. 

Αναδημοσίευση από το site ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ με την άδεια του Μπάμπη Αιγινήτη

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ