Η ραχίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση των κουταβιών, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην ασβεστοποίηση των οστών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους, με ταυτόχρονη παραμόρφωση σε μερικά σημεία.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Η ραχίτιδα οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού των ουσιών ασβεστίου και φωσφόρου και εναπόθεσή τους στις επιφύσεις των επιμήκων οστών.Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ασθένεια μεταβολισμού και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής της.
Οι διαταραχές του μεταβολισμού ασβεστίου- φωσφόρου, οφείλονται :
- Στην μειωμένη χορήγηση ασβεστίου ή φωσφόρου ή και των δύο
- Στην ανεπαρκή απορρόφηση.
Η ανεπαρκής απορρόφηση πάλι, οφείλεται :
- Στην διαταραχή της αναλογίας ασβεστίου-φωσφόρου, που κανονικά πρέπει να είναι στα οστά 2 προς 1, και στο αίμα 10 προς 3.
- Σε δυσχέρεια απελευθέρωσης του φωσφόρου των τροφών, λόγω ανεπάρκειας του ενζύμου φυτάση.
- Σε εντερικές διαταραχές.
- Την ασβεστοποίηση επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η βιταμινοπενία D, ορμόνες και ένζυμα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μικροσκοπικά, οι επιφύσεις οστών και τα στερνικά άκρα των πλευρών είναι διογκωμένα. Συχνά υπάρχουν εξοστώσεις και κατάγματα.Σε προχωρημένες μορφές ραχίτιδας, παρουσιάζεται κύρτωση της σπονδυλικής στήλης προς τα επάνω ή προς τα κάτω ή πλαγίως.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για τη θεραπεία της ραχίτιδας σε ελαφρές περιπτώσεις, χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου-φωσφόρου και βιταμίνης D3.Σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτούνται επανειλημμένες ενέσεις των πιο πάνω σκευασμάτων.Τα ραχιτικά κουταβάκια πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες στις ακτίνες του ήλιου.Σε προχωρημένη μορφή ραχίτιδας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς τέλεια ανάρρωση.Με την ενδεδειγμένη θεραπεία είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη των οστών, όμως σχεδόν πάντα παραμένουν μόνιμες παραμορφώσεις.Στα θηλυκά κουταβάκια, η ραχίτιδα κάνει επί πλέον παραμορφώσεις της λεκάνης, που οδηγούν αργότερα σε δυσκολίες.Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η ραχίτιδα μειώνει σημαντικά την αξία και την απόδοση των κυνηγετικών σκύλων. Τα σκυλιά με ραχίτιδα κουράζονται πιο γρήγορα και υστερούν κατά πολύ σε ταχύτητα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε η ανάπτυξη των κουταβιών μας να είναι ασφαλής;
- Φροντίστε οι γέννες των σκύλων να γίνονται μεταξύ των μηνών Απριλίου- Αυγούστου, περίοδο στην οποία υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο όταν πρόκειται για εκτροφείο.
- Δίνεται στην έγκυο σκύλα καλής ποιότητας ξηρά τροφή και βιταμίνες. (Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης)
- Οι μεγαλόσωμες σκύλες δεν πρέπει να μεγαλώνουν πάνω από 8 κουταβάκια και οι μικρόσωμες πάνω από 5.
Παρακολουθήστε, λοιπόν, τα κουταβάκια σας στην ανάπτυξη του σκελετού τους, για να είστε σε θέση να ζητήσετε έγκαιρα την συμβουλή του κτηνίατρου, για να προλάβετε τα χειρότερα.