Αρχική » Grid with Sidebar » Η πρόεδρος του ΚΟΕ Ιωάννα Γαλανού εξηγεί τις θέσεις του σωματείου για το νομοσχέδιο

Η πρόεδρος του ΚΟΕ Ιωάννα Γαλανού εξηγεί τις θέσεις του σωματείου για το νομοσχέδιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δεσποζόμενων και την προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το νομοσχέδιο με τίτλο “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “‘Αργος””, το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού τους, μέσω ενός νέου συστήματος υιοθεσίας και εφαρμογής στείρωσης στο σύνολο του πληθυσμού τους. Παράλληλα, εισάγει ένα πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους και η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον.

SVESTONOF

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος) Ιωάννα Γαλανού ώστε να μάθουμε τις θέσεις του σωματείου, πού διαφωνεί με το νομοσχέδιο και τι θα μπορούσε να γίνει αντί της στείρωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ), μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε και αναγνωρίστηκε το 1984, είναι ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) που ιδρύθηκε το 1911 και έχει 99 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Είναι ο αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη και τήρηση του μητρώου καθαρόαιμων σκύλων (στο οποίο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 188.000 σκύλοι) και την έκδοση γενεαλογικών χαρτών με διεθνή αναγνώριση (Pedigrees). Αριθμεί περίπου 1100 μέλη και ταυτόχρονα αποτελεί τη μεγαλύτερη (οιονεί ομοσπονδιακή) κυνοφιλική δομή στη χώρα, αφού παρέχει αναγνώριση, ως αποκλειστικός προς τούτο φορέας, σε 63 κυνοφιλικά σωματεία ανά την Ελλάδα, όλα με αναγνωρισμένα από τα αρμόδια δικαστήρια καταστατικά [28 Γενικούς -Τοπικού χαρακτήρα- Ομίλους, 25 Ομίλους Φυλής και 10 Ομίλους Εργασίας, δηλαδή ασχολούμενους με Κυναθλήματα] και όχι ομάδες στα social media ή απλές ενώσεις προσώπων.

Μεταξύ των καταστατικών σκοπών του ΚΟΕ περιλαμβάνεται αφενός η ανάπτυξη και βελτίωση όλων των φυλών καθαρόαιμων σκύλων στην Ελλάδα μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής που επιτυγχάνεται αναδεικνύοντας τα καλύτερα δείγματα (γεννήτορες), που διακρίνονται σε εκθέσεις μορφολογίας, αγώνες εργασίας (κυναθλήματα) και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) που διοργανώνονται υπό την έγκριση και την αιγίδα του, σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς της FCI, αφετέρου η ανάπτυξη οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με τη μελέτη, έρευνα, σύνταξη προτύπων, καταγραφή, προώθηση και ανάπτυξη των 6 ήδη αναγνωρισμένων Ελληνικών (γηγενών-αυτοχθόνων) φυλών σκύλων, καθώς και τουλάχιστον 3 ακόμη που βρίσκονται στη διαδικασία εθνικής αναγνώρισης. Εκπροσωπεί και προβάλλει την ελληνική καθαρόαιμη εκτροφή και τον ελληνικό κυναθλητισμό σε διεθνείς κυνολογικές εκδηλώσεις, στηρίζοντας τόσο τις ατομικές συμμετοχές, όσο και τις Εθνικές Ομάδες, αφού ο κυναθλητισμός είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα διαδεδομένος και δημοφιλής, ενώ ελληνικές συμμετοχές έχουν σημειώσει “πρωτιές” και υψηλές διακρίσεις, κατ’ επανάληψη, σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες εκθέσεις και πρωταθλήματα εργασίας.

-Κυρία Γαλανού, θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπει γενικά ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος το νέο νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, καθώς και εάν έχει επιμέρους αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις σε κάποιες διατάξεις του. Αλήθεια, για ποιο λόγο θεωρείτε ότι είναι σημαντική η προστασία και η διαφύλαξη των καθαρόαιμων φυλών σκύλων;

Κυρία Πολίτη, κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την ευκαιρία που δίνετε στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) να εκφράσει στους αναγνώστες σας τις θέσεις του. Το προτεινόμενο από την Κυβέρνηση σχέδιο νόμου με τίτλο “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα AΡΓΟΣ” είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, με πολλούς και σημαντικούς άξονες, αλλά και μια βασική στόχευση: την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Εμείς μπορούμε να εκφέρουμε ουσιαστική και τεκμηριωμένη άποψη κυρίως για τα θέματα που γνωρίζουμε καλά και μας αφορούν, δηλαδή αυτά που αγγίζουν τους καθαρόαιμους σκύλους που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη – και όχι απλά μοιάζουν φαινοτυπικά σε κάποια φυλή – για την ερασιτεχνική εκτροφή και φυσικά για τις Ελληνικές φυλές σκύλων. Θα πρέπει να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 2 εβδομάδες (06.-20.05.2021) και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής, με 28.322 σχόλια, σημειώθηκε δηλαδή πρωτόγνωρη στα χρονικά εκδήλωση ενδιαφέροντος, αποδεικτική της σημασίας της φιλοζωίας και ειδικότερα της κυνοφιλίας για τον Έλληνα. Οι διατάξεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό σχολίων ήταν ακριβώς αυτές στις οποίες ο Κ.Ο.Ε. εξέφρασε εξαρχής τη διαφωνία του, υποβάλλοντας αντίστοιχες αντιπροτάσεις, και ειδικότερα:

το άρθρο 5, στο οποίο καταχωρήθηκαν 10.633 σχόλια από τα οποία τα 8.285, δηλαδή ποσοστό 77,92% ήταν κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων,
το άρθρο 6, όπου έγιναν 4.431 σχόλια από τα οποία τα 3.652, δηλαδή ποσοστό 82,42% ζητούσε την θεσμική κατοχύρωση της Ερασιτεχνικής Εκτροφής και
το άρθρο 33, με 2.508 σχόλια από τα οποία τα 2.194, δηλαδή ποσοστό 87,48% ζητούσε την συμμετοχή εκπροσώπου του Κ.Ο.Ε. στην “Επιτροπή Παρακολούθησης εφαρμογής του Νόμου”.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έτσι δεν έχουμε και τις ίδιες επιθυμίες, ανάγκες ή προσδοκίες όταν επιλέγουμε το κατοικίδιό μας. Κάποιοι θέλουμε ένα σκύλο που θα μας συνοδεύει στις αθλητικές μας δραστηριότητες, κάποιοι έναν που θα είναι μια ήρεμη συντροφιά στο σπίτι, κάποιοι ζητάμε έναν φύλακα. Εάν έχουμε αλλεργία στο τρίχωμα, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις φυλές που είναι υποαλλεργικές, όπως π.χ. έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama, που επέλεξε Πορτογαλέζικο Σκύλο του Νερού, λόγω αλλεργιών της μεγάλης του κόρης Malia. Όταν επιλέγουμε ένα κουτάβι που ανήκει σε μία φυλή, το μέγεθος και η εμφάνισή του είναι προβλέψιμα, όπως επίσης και η συμπεριφορά του, αλλά και το ταλέντο του σε κάποιες εργασίες. Σε αυτά τα ταλέντα, που κληρονομούνται σε μεγάλο ποσοστό, έχει βασιστεί και η επιλογή κουταβιών και για πιο σύγχρονες απαιτήσεις, όπως αναφορικά με την ανίχνευση ασθενειών (π.χ. covid-19, επιληψία, διαβήτης, καρκίνος), ναρκωτικών, εκρηκτικών, φόλας, ανεύρεση ατόμων μετά από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, χιονοστιβάδες κ.λπ.), ανεύρεση χαμένων ατόμων (π.χ. Χαμόγελο του Παιδιού), Οδηγούς Τυφλών, συντρόφους Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, Θεραπευτικής Επαφής (therapy dogs) κ.λπ. Έτσι, άλλο κουτάβι θα διαλέξει μία οικογένεια με παιδιά, άλλο ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και άλλο ο ιδιοκτήτης που θα θελήσει να ασχοληθεί με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ. τη φύλαξη ή την καθοδήγηση κοπαδιών, τη φύλαξη του χώρου του, το κυνήγι, την εκπαίδευση σε διάσωση, ανίχνευση, τα Κυναθλήματα (σκύλος & χειριστής λαμβάνουν μέρος σαν ομάδα) κ.λπ. και αυτό φυσικά εξασφαλίζει την αρμονικότερη συμβίωση του ανθρώπου με τον σκύλο του και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να τον αποχωριστεί επειδή είναι ασύμβατες οι προσωπικότητές τους.

-Ας μιλήσουμε λοιπόν πιο αναλυτικά για τις προτεινόμενες διατάξεις, ξεκινώντας από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου. Τι προβλέπει και σε ποια σημεία διαφωνεί ο ΚΟΕ;

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου «ΑΡΓΟΣ» με τίτλο «Υποχρεώσεις Ιδιοκτήτη Δεσποζόμενου Ζώου Συντροφιάς», στην τελική του μορφή που υποβλήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των σκύλων και γατών (με την εξαίρεση υπερήλικων και ασθενών) δηλαδή, αδιακρίτως, αρσενικών και θηλυκών, καθαρόαιμων και ημίαιμων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, τόσο των εν ζωή, όσο και αυτών που θα γεννηθούν από τώρα και στο εξής και μάλιστα εντός ολίγων μηνών από τη συμπλήρωση της νεαρής ηλικίας του ενός έτους.

Ο Κ.Ο.Ε. διακήρυξε εξαρχής την κάθετη αντίθεσή του στην καθολική οριζόντια στείρωση. Πρόκειται για πρόταση βιοηθικά απαράδεκτη, διαμετρικά αντίθετη με τις διακηρυγμένες στο ίδιο νομοσχέδιο ελευθερίες των ζώων, ιατρικά ανεπίτρεπτη, στην οποία άλλωστε έχει εκφράσει την ευθεία αντίθεσή του και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, δεδομένου ότι πρόκειται για ιατρική πράξη απολύτως αντενδεικνυόμενη όταν αφορά υγιή ζώα χωρίς ταυτόχρονη εξειδικευμένη κτηνιατρική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ζωής ή υγείας του ίδιου του ζώου, όπως σε κάθε επεμβατική ιατρική πράξη, κατά τη γνώμη μας, δε, και αντισυνταγματική. Επιπροσθέτως, πρόκειται για μέτρο απρόσφορο, μη αναγκαίο και οπωσδήποτε δυσανάλογο (λόγω των επαχθών συνεπειών του) να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της αδυναμίας μείωσης του αριθμού των αδέσποτων, όπως άλλωστε όχι μόνον εμείς, αλλά και πληθώρα θεσμικών φορέων έχει επισημάνει.

Αυτό που θέλω να τονίσω, διότι ενδεχομένως να μην μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους, είναι ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο αυτό αυτούσιο, αφενός μεν οι καθαρόαιμοι σκύλοι θα γίνουν “είδος πολυτελείας” στη χώρα μας και θα καταστούν αντικείμενο εισαγωγής από το εξωτερικό ή εγχώριας επαγγελματικής εκτροφής, αφετέρου και πολύ σημαντικότερο, οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές σκύλων – οι οποίες διαμορφώθηκαν και επιβίωσαν ακόμη και σε σκοτεινές περιόδους στη χώρα μας από τους αρχαιότατους χρόνους (και αυτονόητα υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα) – θα εξαφανιστούν, αφού θα στειρωθούν όλοι οι γεννήτορες και θα εκλείψει το γενετικό υλικό αναπαραγωγής. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με “πολιτιστικό έγκλημα” και μάλιστα σε μια θεσμική τάξη, όπως η ελληνική, όπου η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Ενδεικτικά, σας αναφέρω δύο Ελληνικές φυλές, τον Κρητικό Λαγωνικό, που είναι μια αρχαία φυλή με ιστορία συνεχούς παρουσίας σχεδόν 4.500 ετών, φυλή προγενέστερη και πιθανά προγονική όλων των άλλων Ευρωπαϊκών φυλών λαγωνικών σκύλων και απεικονίζεται σε σφραγιδόλιθο του 500 π.Χ. που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και τον Μολοσσό της Ηπείρου, άγαλμα του οποίου βρίσκεται στο Μουσείο του Κεραμεικού. Φανταστείτε ότι αυτές οι φυλές θα σβήσουν με αυτό το Νόμο, εάν και εφόσον ψηφιστεί ως έχει.

-Πιστεύετε ότι η στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων δεν θα συμβάλει στη μείωση του προβλήματος των αδέσποτων; Τι θα μπορούσε να γίνει αντ’ αυτής για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Οφείλεται τελικά η αύξηση των αδέσποτων στους καθαρόαιμους;

Φυσικά και όχι και θα σας εξηγήσω γιατί. Όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι, αυτοί δηλαδή που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Κ.Ο.Ε., είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά σημασμένοι, αφού προϋπόθεση για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Γενεαλογίας τους (pedigree) είναι να αναγράφεται σε αυτό ο αριθμός του microchip τους. Το ίδιο ισχύει φυσικά για τις 99 χώρες Μέλη της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας, μέλος της οποίας είναι και ο Κ.Ο.Ε.. Συνεπώς, δεν υπάρχει σκύλος με Pedigree της FCI, που δεν είναι ταυτοποιημένος ηλεκτρονικά. Συνεπώς και εξ αυτού του λόγου, η εγκατάλειψη είναι πρακτικά αδύνατη, αφού ο ιδιοκτήτης ενός καθαρόαιμου σκύλου είναι απόλυτα ανιχνεύσιμος. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο εγκαταλελειμμένος δεσποζόμενος καθαρόαιμος (έννοια ανύπαρκτη, όπως προανέφερα) αναπαράχθηκε π.χ. με αδέσποτο και επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του, η λύση δεν είναι η στείρωση του δεσποζόμενου, αλλά του αδέσποτου, λύση που εφαρμόζεται και επιδοτείται με τεράστια κονδύλια εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με την γενετική ταυτοποίηση των κουταβιών, μέσω DNA, ώστε να αποκαλυφθεί ο γεννήτοράς τους και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό θα μπορούσε να προταθεί και να το δεχθούμε, όχι όμως να επιβάλλεται οριζόντια στείρωση σε όλους τους σκύλους και μάλιστα υποχρεωτικά. Αυτό αποτελεί προληπτική τιμωρία, ακατανόητη και κατάφωρα άδικη για το σύνολο των συνειδητοποιημένων εκτροφέων και ιδιοκτητών καθαρόαιμων.

Γενικότερα, είναι γεγονός ότι οι καθαρόαιμοι σκύλοι έχουν στοχοποιηθεί για τη δημιουργία αδέσποτων επειδή πολλοί σκύλοι που μοιάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με κάποια φυλή ή αποκτήθηκαν “ως καθαρόαιμοι” όχι όμως από πιστοποιημένους ερασιτέχνες εκτροφείς που εγγράφονται στα μητρώα του Κ.Ο.Ε., αλλά από “puppy mills“ ή “εκτροφείς της πίσω αυλής” ή πιθανά και από το εξωτερικό, από όπου γίνονται αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές (τις περισσότερες φορές μη υγιών ζώων), διατίθενται με μόνο σκοπό το κέρδος, προερχόμενοι από γεννήτορες που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους ιατρικό έλεγχο, μορφολογίας και εργασίας, χωρίς να γίνεται επιλογή των νέων ιδιοκτητών και χωρίς να καταχωρούνται πουθενά τα ίδια και οι απόγονοί τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται από τους ασυνείδητους και απαίδευτους πρόσκαιρους κατόχους τους και να αποτελούν και αυτά μία από τις πηγές δημιουργίας αδέσποτων.

-Όσον αφορά στο Άρθρο 6, θα θέλατε να μας αναφέρετε που διαφωνεί ο ΚΟΕ;

Στο άρθρο 6, με τίτλο “Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς” δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι είναι ο κορμός της υγιούς και ηθικής εκτροφής. Το παράδοξο είναι ότι ο θεσμοθετημένος σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου Ερασιτέχνης Εκτροφέας (hobbyist breeder, home breeder) είχε και έχει και στην χώρα μας θεσμική κατοχύρωση, αφού προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο 4039/2012 και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο γίνεται «εν μία νυκτί» παράνομος. Θεωρούμε ότι πρόκειται για αβλεψία και παραδρομή του Νομοθέτη, αφού από το σύστημα των υπολοίπων διατάξεων δεν προκύπτει ηθελημένη διαγραφή του και κινούμαστε θεσμικά προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του σφάλματος και της αδικίας αυτής. Ο Ερασιτέχνης Εκτροφέας είναι το άτομο που αγαπά κι ενδιαφέρεται για την φυλή την οποία εκτρέφει, μελετά γι’ αυτήν και επιλέγει τους γονείς των μελλοντικών του κουταβιών με βάση την αξιολόγησή τους σε εκθέσεις μορφολογίας, σε εξετάσεις εργασίας, αλλά και από ελέγχους ιατρικών εξετάσεων (π.χ. δυσπλασίας ισχίου). Η Ελληνική Ερασιτεχνική Εκτροφή έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία 37 χρόνια και σκύλοι γεννημένοι στην χώρα μας, εγγεγραμμένοι στον Κ.Ο.Ε. έχουν φέρει σημαντικές επιτυχίες σε διεθνείς διοργανώσεις. Η πορεία αυτή θα διακοπεί βίαια, εάν και εφόσον δεν αποσυρθεί (όπως ευχόμαστε και εργαζόμαστε θεσμικά προς την κατεύθυνση αυτή) η οριζόντια στείρωση και ταυτόχρονα δεν αποκατασταθεί η ερασιτεχνική εκτροφή, αφού σε όλες τις εκδηλώσεις μπορούν να συμμετέχουν [βάσει των Κανονισμών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας – FCI] μόνο μη στειρωμένοι σκύλοι, αφού ο λόγος που πραγματοποιούνται αυτές, δηλαδή οι Εκθέσεις Μορφολογίας και οι Αγώνες Εργασίας (Κυναθλήματα), είναι μόνο για την επιλογή των “καταλληλότερων” σκύλων, οι οποίοι θα συμβάλουν στην διατήρηση και βελτίωση των επόμενων γενεών. Πρέπει, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι η έννοια του όρου “Ερασιτέχνη” έχει δύο ερμηνείες: η πρώτη σχετίζεται με την έλλειψη επαγγελματισμού, οργανωτικότητας ή ειδικών γνώσεων, κάποιες φορές χαρακτηριζόμενη από προχειρότητα και ανευθυνότητα· η δεύτερη αναφέρεται σε ένα πρόσωπο που ασχολείται με ένα αντικείμενο από ευχαρίστηση και αγάπη, με μεράκι. φροντίδα και σοβαρότητα, όχι δηλαδή επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Για τον Ερασιτέχνη Εκτροφέα ισχύει η δεύτερη ερμηνεία, καθώς ασχολείται -με την έννοια του hobby- με τους καθαρόαιμους σκύλους του και τα κουτάβια τους, φροντίζει για την υγεία τους, σωματική και ψυχική, και την ανατροφή τους, επιλέγει υπεύθυνα και προσεκτικά τους ιδιοκτήτες στους οποίους θα εμπιστευτεί τα κουτάβια για τα οποία έχει κοπιάσει, πολύ συχνά τα παρακολουθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σίγουρα έχει ταυτοποιήσει ηλεκτρονικά και δηλώσει τους αριθμούς αυτών. Σημειωτέον ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς του ΚΟΕ ενδιαφέρθηκαν να εξασφαλίσουν την άδεια Ερασιτεχνικής Εκτροφής, προκειμένου να “νομιμοποιηθούν”, αλλά αφού δεν ορίσθηκαν ποτέ οι προϋποθέσεις για την απόκτησή της, αυτό δεν ήταν αντικειμενικά εφικτό.

-Στο τρίτο άρθρο, στο οποίο αναφερθήκατε, τι προβλέπεται;

Το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, με τίτλο “Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης” προβλέπει τη δημιουργία μίας επταμελούς Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής του Νόμου, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα από φορείς με αντικείμενο σχετικό με τα κατοικίδια ζώα. Στα Μέλη της Επιτροπής, παραδόξως, δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, δηλαδή του μόνου αρμοδίου φορέα εκπροσώπησης των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων και διατήρησης και προστασίας των Ελληνικών φυλών σκύλων! Λείπει δηλαδή από την Επιτροπή εκπρόσωπος του φορέα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, έχει ως κύριο αντικείμενο την βελτίωση, ανάπτυξη και ευζωία των καθαρόαιμων φυλών σκύλων και την γενικότερη ανάπτυξη της κυνοφιλίας στην Ελληνική κοινωνία και δραστηριοποιείται επί τεσσαρακονταετία σχεδόν έχοντας αναγνωρίσει υπό την αιγίδα του 63 Κυνοφιλικά Σωματεία με δικαστική αναγνώριση. Την παράλειψη αυτή διέγνωσαν οι πολίτες στη διαβούλευση και ορθώς διαμαρτυρήθηκαν για την αποκατάστασή της.

Πηγή:https://cosmopoliti.com/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ