Αρχική » Grid with Sidebar » Η οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στην Κύπρο

Η οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στην Κύπρο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Του Άριστου Αριστείδου
 
Το κυνήγι θεωρείται ως μια από τις πιο δημοφιλείς ενασχολήσεις στον τόπο μας με περίπου 40 000  και πλέον άτομα να εκδράμουν στα βουνά.  Μια ενασχόληση η οποία μεταφέρεται παραδοσιακά από τον πατέρα στο υιό , από τον παππού στον εγγονό και πολλές φορές βλέπουμε τρείς γενιές ατόμων να απολαμβάνουν την οικογενειακή τους εξόρμηση και να μοιράζονται εμπειρίες ζωής. Οι σωστοί κυνηγοί  συμμετέχουν σε διάφορες κυνηγετικές δραστηριότητες όπως είναι η εκπαίδευση των κυνηγετικών τους σκύλων, η αναγνώριση για θήραμα σε κάποια περιοχή και η καθ’αυτή κυνηγετική εξόρμηση.  Παράλληλα να σημειώσουμε ότι  οι σωστοί κυνηγοί είναι οι καλύτεροι φυσιολάτρες, οι μεγαλύτεροι ζωόφιλοι και οι πρώτοι που τρέχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον όταν αυτό κινδυνεύει και να φροντίσουν το θήραμα . 
 
Επίσης, σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα που διεξάγει το Ταμείο Θήρας κάθε χρόνο, περίπου 15 000 κυνηγοί κατέχουν κυνηγετικούς σκύλους.
 
Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο το οποίο πήραμε από τον Σύνδεσμο Οπλοπωλών είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε περίπου εγγραφές 5 000 πυροβόλων και αεροβόλων όπλων.  Με αυτά τα στατιστικά και την κοινή μας λογική, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιους αριθμούς στο χαρτί και να δούμε τελικά τι ξοδεύουν ή τι συνεισφέρουν κάθε χρόνο οι κύπριοι κυνηγοί στον τόπο τους.
 
Ας αρχίσουμε με ένα απλό υπολογισμό των καυσίμων τους
 
Σαράντα δύο χιλιάδες κυνηγοί εξορμούν για το ενδημικό κυνήγι δέκα φορές κατά μέσο όρο. Αν υπολογίσουμε ότι το ένα τρίτο παίρνει το αμάξι του στο κυνήγι, σημαίνει ότι κινούνται 14 000 οχήματα σε κάθε εξόρμηση. Εάν τώρα υπολογίσουμε ένα μέσο όρο κατανάλωσης καυσίμων €20 ανά αυτοκίνητο, σημαίνει ότι μόνο για το ενδημικό κυνήγι δαπανώνται €2 800 000 ευρώ για καύσιμα.  Αν υπολογίσουμε ότι οι 15 0000 κυνηγοί που εξορμούν για κυνήγι φάσας και κάνουν καθημερινές καλοκαιρινές εξορμήσεις κινούν 5 000 οχήματα Χ 5 εξορμήσεις Χ €20 έχουμε άλλες €500 000 ευρώ σε καύσιμα από την καλοκαιρινή περίοδο. Αν, επίσης, υπολογίσουμε ότι για το κυνήγι τσίκλας και εκπαιδευτικά σκύλων διακινούνται άλλες  14 000 οχήματα Χ 10 εξορμήσεις Χ €20 έχουμε ακόμη €2 800 000 ευρώ σε καύσιμα. Στο σύνολο, λοιπόν, και πολύ επιεικώς υπολογισμένα, έχουμε πέραν των €6 100 000 κατανάλωση σε καύσιμα από κυνηγούς τον χρόνο.  Για κάθε λίτρο καυσίμου που αγοράζουμε στην Κύπρο το 60% πηγαίνει στην Κυβέρνηση ως φορολογία.  Δηλαδή, η Κυβέρνηση παίρνει από τους κυνηγούς το ελάχιστο €3 660 000 κάθε χρόνο.
 
Ας συνεχίσουμε με τα φυσίγγια, τα ρούχα και τα παπούτσια
 
Ας υποθέσουμε ότι κάθε δραστήριος κυνηγός αλλάζει παπούτσια κάθε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι  περίπου 15 000 κυνηγοί αγοράζουν ένα ζευγάρι παπούτσια κάθε τρία χρόνια. Δηλαδή, 5000 ζευγάρια παπούτσια τον χρόνο. Η μέση τιμή για ένα ζευγάρι παπούτσια είναι κοντά στα €60. Άρα, πάλι πολύ επιεικώς, δαπανώνται €300 000 σε παπούτσια. Ας υποθέσουμε ότι κάθε ενεργός κυνηγός αγοράζει και από μία φανέλα ή ένα παντελόνι κάθε χρόνο με μέση τιμή €20, τότε έχουμε άλλες €300 000 σε έξοδα ρουχισμού. Από αυτά τα χρήματα των €600 000 η κυβέρνηση πέραν του καθαρού 19% που κερδίζει άμεσα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, παίρνει φόρους εισαγωγής, εταιρικό φόρο αν οι εισαγωγείς είναι εταιρείες και διάφορα άλλες φορολογίες που δεν φαίνονται άμεσα. Έτσι, λοιπόν, με μια πρώτη ματιά η κυβέρνηση παίρνει περίπου €95 798.
 
Ας προχωρήσουμε στα φυσίγγια και στα όπλα
 
Ο κάθε κυνηγός αγοράζει περίπου σε μία περίοδο που δεν είναι καλή για τα μεταναστευτικά πουλιά τουλάχιστον οκτώ πακέτα φυσίγγια τον χρόνο  και σε μία καλή χρονιά σαράντα. Ας υπολογίσουμε, λοιπόν, ότι κατά μέσο όρο οι 42 000 κυνηγοί αγοράζουν 20 πακέτα φυσίγγια σε μία πλήρη κυνηγετική σεζόν. Έχουμε, δηλαδή, 42 000 κυνηγούς Χ 20 πακέτα Χ €7 = €5 880 000. Ξοδεύουμε, δηλαδή, περίπου 6 000 000 ευρώ σε φυσίγγια με το 19% να πηγαίνει απευθείας στην Κυβέρνηση συν τις φορολογίες προς τις κατασκευαστικές ή εισαγωγικές εταιρείες.  Ας κρατήσουμε,  λοιπόν, €938 823 που είναι μόνο ο Φ.Π.Α.
 
Αναφορικά με τα όπλα, υπάρχουν περίπου 5 000 εγγραφές πυροβόλων και αεροβόλων όπλων τον χρόνο. Τώρα ο όγκος συναλλαγών δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς καθώς μεταξύ των όπλων είναι και τα αεροβόλα και τα φλοπέρ. Υποθετικά, όμως, ας πούμε ότι πωλούνται κάθε χρόνο 1 500 ντουφέκια, 500 φλοπέρ και 3 000 αεροβόλα.
 
Αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος των τουφεκίων είναι €1 000, των φλοπέρ €150 και των αεροβόλων €80, έχουμε περίπου όγκο συναλλαγών για όπλα της τάξης των €1 815 000. Μόνο ο φόρος προστιθέμενης αξίας ανέρχεται στις €289 790. Η εγγραφή κάθε όπλου κυμαίνεται γύρω στα €60 για τα τυφέκια, €40 για τα φλοπέρ και €35 για τα αεροβόλα. Άρα, έχουμε άλλες €215 000 να εισρέουν στα ταμεία της Κυβέρνησης.
 
Συνεχίζουμε με τους κυνηγετικούς σκύλους
 
Σύμφωνα με την έρευνα του Ταμείου Θήρας, 15 000 και πλέον κυνηγοί έχουν κυνηγετικούς σκύλους. Αν υπολογίσουμε ως μέσο όρο δύο κυνηγετικούς σκύλους, σημαίνει ότι έχουμε περίπου 30 000 κυνηγετικά σκυλιά. Δεν θα υπολογίσουμε τους φόρους προς Δήμους και κοινότητες αλλά μόνο τα τρέχοντα έξοδα. Ο κάθε σκύλος καταναλώνει περίπου δέκα κιλά τροφής τον μήνα με την τιμή της σκυλοτροφής να υπολογίζεται στα €1,5 ανά κιλό. Δηλαδή, κάθε σκύλος χρειάζεται €15 τροφή τον μήνα. Αν υπολογίσουμε 30 000 σκύλους Χ 12 μήνες Χ €15 = €5 400 000. Καθαρό κέρδος για την Κυβέρνηση €862 184. Επίσης, ο κάθε σκύλος λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε χρόνο (αποπαρασιτισμό, εμβόλιο, εξέταση) το ελάχιστο €50. Άλλες 30 000 Χ €50 = €1 500 000 κινούνται μέσω κτηνιάτρων και πάλι οι κυβέρνηση λαμβάνει το 19% = €239 495.
 
Έχουμε αφήσει τελευταίο το έξοδο του φαγητού. Ο κάθε κυνηγός σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση δαπανεί το πιο λίγο €10 σε φαγητά, ποτά, αναψυκτικά, καφέδες. Αν αναλογιστούμε 42 000 κυνηγοί οι οποίοι εξορμούν σίγουρα 10 εξορμήσεις τον χρόνο και 15 000 κυνηγοί που εξορμούν καλοκαίρι ή στο κυνήγι τσίκλας άλλες 10 εξορμήσεις, τότε έχουμε 42 000 Χ 10 Χ €10= €4 200 000 + 15 000 Χ 10 Χ €10 = €1 500 000. Σύνολο εξόδων για φαγητό και ποτό €5 700 000 εκ των οποίων η κυβέρνηση λαμβάνει μέσο όρο 8%, δηλαδή €422 222.
 
Έτσι, λοιπόν, πολύ απλά, επιεικώς μετρούμενοι τα έσοδα της Κυβέρνησης κάθε χρόνο από τους κυνηγούς βλέπουμε ότι ανέρχονται στα είκοσι επτά εκατομμύρια διακόσιες δέκα χιλιάδες ευρώ και πηγαίνουν ως άμεσα έσοδα στην κυβέρνηση περίπου έξι εκατομμύρια επτακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες πεντακόσια δεκατέσσερα ευρώ.
 
Φυσικά, οι κυνηγοί έχουν και το έξοδο της κυνηγετικής άδειας, η οποία κοστίζει €77 Χ 42 000 =€3 234 000 ενώ  η Κυβέρνηση λαμβάνει και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από πρόστιμα.
 
Ας ρίξουμε και μια ματιά τώρα, πόσοι απασχολούνται επαγγελματικά λόγω των κυνηγών:
 
Εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων
 
Μηχανικοί
 
Εισαγωγείς/κατασκευαστές υποδημάτων, ρούχων και αξεσουάρ κυνηγίου
 
Εταιρείες κατασκευής ή εισαγωγής φυσιγγίων
 
Εισαγωγείς όπλων
 
Πρατηριούχοι
 
Φούρνοι, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία
 
Κτηνίατροι
 
Φαρμακευτικές υπηρεσίες
 
Οπλουργοί
 
Έντυπα
 
Κυνηγετικά καταστήματα
 
Σκοπευτήρια
 
Εκπαιδευτές σκύλων
 
Εισαγωγείς/ κατασκευαστές σκυλοτροφής
 
Συμπέρασμα
 
Όλοι αυτοί οι κλάδοι που προαναφέραμε σε άμεση εμπλοκή και αρκετοί άλλοι με έμμεση εμπλοκή απασχολούνται λόγω των κυνηγών. Έτσι, λοιπόν, με το κυνήγι να ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία  τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνώντες να προβληματιστούν αρκετά σοβαρά για την οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στον τόπο και στην οικονομική ζωή του τόπου.  Μια σωστή άνθιση του κυνηγίου θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά και σίγουρα γρηγορότερη οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.  Αφήνοντας, λοιπόν, τον κάθε επιτήδειο να λαθροθηρεί και να στερεί τον νόμιμο κυνηγό από χιλιάδες κυνηγούς, αυτά τα οικονομικά οφέλη προς την κυβέρνηση θα μειώνονται συνεχώς καθώς η κυνηγετική απογοήτευση οδηγεί τον νόμιμο κυνηγό στην εγκατάλειψη.
 
Δυστυχώς κάποιοι στήνουν ολόκληρη επικοινωνιακή πολιτική για να μαζεύουν ψήφους στήνοντας στον τοίχο αδίκως όλη την μάζα τον κυνηγών. Βρίσκουν ένα κυνηγετικό σκυλί εγκαταλειμμένο αμέσως στο στόχαστρο οι κυνηγοί. Δεν μπορεί το σκυλί να χάθηκε ούτε να ανήκει σε κάποιον μη κυνηγό. Ανάβει μια φωτιά σε κάποιο δάσος αμέσως κατηγορούνται οι κυνηγοί. Ποτέ δεν έχει γίνει διαχωρισμός για παράνομους ή ανεγκέφαλους κυνηγούς απλά πετάμε ένα οι κυνηγοί και είμαστε καλυμμένοι. 
 
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τι πραγματικά θέλουμε σε αυτό τον τόπο και ας βρεθεί κάποιος να πάρει τολμηρές αποφάσεις όχι για το καλό του στομαχιού του και τις καρέκλας, αλλά το καλό όλων  των σωστών κυνηγών και των επαγγελματιών που εξαρτώνται από αυτούς.   Το κυνήγι είναι μέσα στο αίμα μας. Κυνηγός γεννιέσαι και κανείς δεν μπορεί να μας αλλάξει την φύση μας.
 
Πηγή : https://www.cyprushuntingmagazine.com

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ