Οι ειδικοί εκτιμούν πως η επόμενη πανδημία που θα χτυπήσει την ανθρωπότητα θα προέρχεται από την άγρια ζωή. Ως αιτία προβάλλεται ο φρενήρης ρυθμός καταστροφής των βιοτόπων της άγριας πανίδας, αλλά και η διατάραξη της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.
Νέες ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Ιός του Δυτικού Νείλου που σκορπάει το θάνατο από την Ελλάδα μέχρι το Τέξας. Οι ιοί hanta που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και μεταφέρονται με τα τρωκτικά. Η λοίμωξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα της εισπνοής ψεκασμένων ζωικών εκκριμάτων από τα τρωκτικά που έχουν επιμολυνθεί από τον ιό.
Η έξαρση του ιού Έμπολα που έχει κοστίσει τη ζωή 40 ανθρώπων στο Κογκό και ακόμα 20 περίπου στην Ουγκάντα. Ο κορωναϊός (Sars Cov) που πλήττει το αναπνευστικό έχει επανεμφανιστεί στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι απόψεις των ερευνητών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο νέος μεγάλος θανατηφόρος ιός που θα σκορπίσει το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους δεν είναι μόνο δυνατός αλλά και πιθανός, όπως η “ισπανική” γρίπη τη διετία 1918-19 και το AIDS στη δεκαετία του 1980.
Η αιτία θα είναι ζωονοσογόνος -θα προέρχεται δηλαδή από την άγρια ζωή- και θα είναι ιός.
Ο υπερπληθυσμός, η πυκνοκατοίκηση ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και η παγκοσμιοποίηση καθιστούν τον άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο σε νέες πανδημικές νόσους.
Με τον πληθυσμό της Γης να βρίσκεται στα 7 δισ. ανθρώπους, τις ταχείες και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών για ποικίλους λόγους (εργασία, τουρισμός, μετανάστευση) και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε μεγάλες πόλεις -όπως η Αθήνα όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους σπάνιες, θανατηφόρες ασθένειες το τελευταίο διάστημα- ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στους νέους ιούς που εξαπλώνονται ταχέως.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 72% των πρόσφατων θανατηφόρων ασθενειών προέρχεται από τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων της Έμπολα και του AIDS/HIV.
Πέραν των κοινωνικών και οικονομικών δομών που διαμορφώνονται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, βασικός ρόλος για την εμφάνιση των νέων επιδημιών είναι η διατάραξη των οικοσυστημάτων, η αποδάσωση, η μετατροπή των βιοτόπων άγριας ζωής σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η εμφάνιση ξενιστών που βλάπτουν τα ντόπια είδη.
econews