Αρχική » Grid with Sidebar » Η Νάγια γίνεται ο πρώτος λύκος που εμφανίζεται στο Βέλγιο εδώ και έναν αιώνα

Η Νάγια γίνεται ο πρώτος λύκος που εμφανίζεται στο Βέλγιο εδώ και έναν αιώνα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αγρότες στη βορειοανατολική Φλάνδρα βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν ότι η Νάγια, ένας θηλυκός λύκος από την ανατολική Γερμανία, κάνοντας ένα πρωτοποριακό ταξίδι διασχίζοντας την Ευρώπη, σκότωσε δύο πρόβατα και τραυμάτισε ένα τρίτο κοντά στη βελγική πόλη Meerhout.   Η άφιξη της Νάγια στο Βέλγιο ολοκληρώνει την επιστροφή του θηρευτή σε κάθε ηπειρωτική χώρα στην Ευρώπη, γυρίζοντας πίσω δεκαετίες δίωξης, παρόλο που δεν την καλωσορίζουν όλες οι κοινότητες. 

SVESTONOF

«Κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να ξέρει ότι βρίσκεται στην εμβέλεια αυτού του λύκου» ανέφερε ο Hugh Jansman, ερευνητής από το ερευνητικό κέντρο και πανεπιστήμιο Wageningen, ο οποίος ακολουθεί την διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων προς τα δυτικά της Νάγια.   Στη Νάγια, που θα γίνει δύο χρονών το Μάιο, είχε τοποθετηθεί ένα κολάρο με συσκευή παρακολούθησης όταν ήταν έξι μηνών από το Τεχνολογκό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.   

Όμως, ήταν μόλις τον Οκτώβριο του περσινού χρόνου που έφυγε από την οικογενειακή της αγέλη στην αγροτική περιοχή Lübtheener Heide, ανάμεσα στο Αμβούργο και το Βερολίνο, για να ξεκινήσει την διαδρομή της, η οποία διευρύνει τα όρια των λύκων, περνώντας από τη Γερμανία στην Ολλανδία και τελικά να διασχίσει τα σύνορα στο Βέλγιο, στις 3 Ιανουαρίου.   Φαίνεται να έχει εγκατασταθεί σε μία μεγάλη στρατιωτική περιοχή κοντά στην πόλη Leopoldsburg. περίπου 25 χιλιόμετρα από τα ολλανδικά σύνορα, στο φλαμανδικό Βέλγιο, ανέφερε ο Jansman.   

Το ταξίδι της Νάγια στην Ευρώπη. Πηγή: The Guardian   Όμως ο ερχομός της Νάγια, είναι μόνο το πιο πρόσφατο σημάδι της γρήγορης ανασύστασης του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη. Την προηγούμενη χρονιά, επιστήμονες αποκάλυψαν στοιχεία ότι μία αγέλη λύκων είχε εγκατασταθεί στη δυτική Γιουτλάνδη στη Δανία – η πρώτη στη χώρα εδώ και 200 χρόνια.   «Βρισκόμαστε μπροστά στο μεταναστευτικό κύμα των λύκων», είπε ο Jansman. «Το 2000 η πρώτη αγέλη λύκων με μικρά, ήταν στην ανατολική Γερμανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 74 αγέλες με νεαρούς λύκους στην ανατολική Γερμανία. Και στην Κάτω Σαξονία, κοντά στα σύνορα της Ολλανδίας, το 2012 υπήρχε μόνο ένα θηλυκό όμως τώρα υπάρχουν 14 αγέλες με μικρά».   

«Οι αγροτικές περιοχές εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο για τα σαρκοφάγα. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται από τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μετακομίζουν στις πόλεις».   «Αυτή η αύξηση των αριθμών των λύκων και η περιοχή κατανομής τους προχωρά αρκετά γρήγορα. Έτσι δεν είναι θέμα το εάν οι λύκοι έρχονται στην Ολλανδία και πιθανότατα στο Βέλγιο, αλλά το πόσο γρήγορα. Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες πόσο γρήγορα μπορούν να πάνε».   

Τα δεδομένα από τον πομπό της Νάγια υποδεικνύουν ότι καλύπτει μεταξύ 30 και 70 χιλιόμετρα σε μία νύχτα, διασχίζοντας βουνά και δάση, στην αναζήτηση ενός «σπιτιού» στο οποίο θα δημιουργήσει τη δική της αγέλη, με τις αναφορές για νεκρά πρόβατα στην Ολλανδία να ακολουθούν τις κινήσεις της.   «Κάποιοι λύκοι απλά μένουν στην περιοχή τους, κάποιοι άλλοι, περίπου το 20%, ξεκινούν ταξίδι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και εγκαθίστανται», αναφέρει ο Jansman.   

«Η Νάγια πέρασε τέσσερα ή πέντε φυσικά πάρκα στην Ολλανδία όμως τα εγκατέλειψε μετά από μία ή δύο μέρες, γεγονός που δείχνει ότι έψαχνε για κάτι άλλο».   

«Αυτό είναι το πρώτο μέρος, στο οποίο βρήκε μία μεγάλη στρατιωτική έκταση. Μπορεί να είναι ότι η μυρωδιά των ανθρώπων είναι λιγότερο αισθητή σε μία στρατιωτική περιοχή. Είναι βασικός παράγοντας στην εγκατάστασή της».   «Παρακολούθησα τα μέρη που έμεινε», πρόσθεσε ο ερευνητής. «Βρήκαμε απομεινάρια από ελάφια και λαγούς, έτσι βλέπουμε ότι έτρωγε άγρια ζώα όπως ήταν αναμενόμενο. Και ένα πράγμα το οποίο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι αποφεύγει εντελώς τους ανθρώπους και ότι έχει να κάνει με αυτούς».   

Πηγή: The Guardian – www.lifo.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ