Αρχική » Grid with Sidebar » Η κουμαριά

Η κουμαριά

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά ή Γλιστροκουμαριά (Arbutus andrachne).
 
Βιότοπος – Συλλογή:
 
Η κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο. Έχει φλοιό εντελώς λείο, γυαλιστερό και κόκκινο-σταχτύ,
 
Τα φύλλα της είναι δερματώδη, προμήκη, λεία σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια τους και ανοικτό πράσινο στην κάτω, με παρυφές πριονωτές.
 
Τα άνθη είναι σφαιρικά, λευκά ή ρόδινα και φύονται σε επάκριους κρεμάμενους βότρυς που ανθίζουν την Άνοιξη.
 
Οι καρποί της είναι ράγα, πορτοκαλί ή κόκκινη, ελαφρά κοκκώδης, εδώδιμη με γλυκιά γεύση και αρωματική οσμή, είναι όμως δύσπεπτη.
 
Τη συναντάμε σε θαμνότοπους και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές σε όλη την χώρα.
 
Η Aγριοκουμαριά  είναι μεγαλύτερος θάμνος με φλοιό κοκκινωπό και εντελώς λείο, το καλοκαίρι απολεπίζεται και εμφανίζεται ο νέος γυαλιστερός και λευκωπός φλοιός.
 
Έχει λευκωπά άνθη, με καρπούς πιο μικρούς κοκκώδης, κόκκινους και σκληρούς.
 
Το κούμαρο τρώγεται όταν έχει ωριμάσει πλήρως, είναι ένας πολύ εύγευστος και εκλεκτός καρπός.
 
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί του φυτού.
Οι καρποί ωριμάζουν ένα χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή ώριμους και άγουρους καρπούς, αλλά και λουλούδια.
 
Συστατικά:
 
Ο φλοιός περιέχει δεψικές ουσίες και αρβουτίνη (είναι αντισηπτική ουσία που λαμβάνεται με το βράσιμο των καρπών) ενώ τα φύλλα περιέχουν κουμαρίνη και οι καρποί είναι πλούσιοι σε πηκτίνες.
 
Θεραπευτικές ιδιότητες – Συνίσταται:
 
Τα φύλλα της κουμαριάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντισηπτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό και αιμοστατικό, βοηθά σε προβλήματα φλεγμονών και άλλων παθήσεων των ουροφόρων οδών.
 
Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία.
 
Επίσης:
 
Από τα κούμαρα φτιάχνονται, εξαιρετικό τσίπουρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λικέρ, κονιάκ καθώς και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα
 
Αντενδείξεις:
 
Θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αρκετών καρπών γιατί μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα. Οι υπερώριμοι καρποί έχουν άσχημη γεύση και ίσως να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Κουμαριά “για κουρασμένους” σε μια εποχή που οι περισσότεροι αισθανόμαστε λίγο-πολύ κάπως έτσι προτείνετε ως τονωτικό τη διάλυση ώριμων καρπών σε σπιτικό κρασί στο οποίο προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό όπου έχουμε βράσει κανέλα και ζάχαρη.
 
Τρόποι παρασκευής:
 
Από τα φύλλα παρασκευάζεται αφέψημα το οποίο πίνουμε σε προβλήματα φλεγμονών.
 
Οι καρποί τρώγονται σε προβλήματα δυσκοιλιότητας ή δυσπεψίας αλλά σε περιορισμένο αριθμό.
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ