Αρχική » Grid with Sidebar » Η επιστροφη των λυκων

Η επιστροφη των λυκων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Τριάντα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Στρασβούργου βρίσκονται τα «Βοζ». Ενας όχι ιδιαίτερα ψηλός ορεινός όγκος, καλυμμένος από δάση.

Στα πεδινά υπάρχουν κάμποσοι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν πρόβατα, κατσίκες και άλογα.

Εδώ, λοιπόν, αλλά και γενικότερα σ’ όλη την Αλσατία, δεν υπήρχε ούτε δείγμα από λύκο για πάνω από εκατό χρόνια.

Ξαφνικά, το καλοκαίρι του 2011 εντοπίστηκαν ίχνη από την παρουσία ενός λύκου στην περιοχή από τους ειδικούς του Εθνικού Γραφείου της Γαλλίας (ONCFS) που ασχολείται με τις επιτρεπόμενες διαδικασίες κυνηγιού στις περιοχές ελεύθερης διαβίωσης των ζώων.

Το γεγονός καταγράφηκε, αλλά δεν προκάλεσε καμία ανησυχία. Την άνοιξη του 2012, ωστόσο, οι ίδιοι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι στη δασώδη περιοχή των «Βοζ» κυκλοφορεί και δεύτερος λύκος. Ενας λύκος δεν είναι πρόβλημα, αλλά πάνω από δύο μπορεί να μας προκαλέσουν καταστροφές, είπαν οι κτηνοτρόφοι, ισχυριζόμενοι ότι από τη στιγμή που οι λύκοι έγιναν δύο, πάνω από διακόσιες κατσίκες και ένα πουλάρι έγιναν αντικείμενα βίαιης επίθεσης. Η ανησυχία γενικεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε ότι στη συντροφιά του «ζευγαριού» είχε προστεθεί κι ένας τρίτος λύκος.

«Λύκε, τι γυρεύεις στα Βοζ;» αναρωτήθηκε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η καθημερινή εφημερίδα της Αλσατίας «DNA», θέτοντας ως θέμα για συζήτηση το τι θα γίνει με την επιστροφή των λύκων στην περιοχή.

Αυτοί δεν αποκλείεται να προσελκύσουν κι άλλους λύκους από τα γειτονικά δάση της Ελβετίας, είπαν οι πρόθυμοι καταστροφολόγοι και υπέρμαχοι της εξόντωσης των λύκων, στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων της ντόπιας κτηνοτροφίας. Εγώ θα σας θυμίσω ένα πράγμα, είπε με στωικότητα ο ειδικός του ONCFS.

«Ακόμη κι αν σκοτώσουμε αυτούς, κάποιοι άλλοι θα έλθουν σύντομα στην περιοχή».

Λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί ακόμη, κι αν αναμεταδίδω αυτή την ιστορία είναι για έναν και μόνο λόγο:

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την επανεμφάνιση των λύκων-επενδυτών στη χώρα ύστερα από εκατό χρόνια;

 

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

 

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ