Αρχική » Grid with Sidebar » Η επιδραση του καιρου στη τουφεκια

Η επιδραση του καιρου στη τουφεκια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πολλές φορές μετά από αστοχίες σε αναρωτιόμαστε τι φταίει και είναι κοινές οι απορίες του στυλ “Αυτά τα φυσίγγια είναι για το πρωί, αυτά για μεσημέρι, αυτά για κρύο, τα άλλα για ζέστη”. Τελικά ο καιρός επηρεάζει τα φυσίγγια ή συμβαίνει κάτι άλλο που το αποδίδουμε στοκ καιρό;

Βασικοί νόμοι της Φυσικής

Θερμοκρασία του αέρα

Οι νόμοι της φύσης είναι γνωστοί. Ο κρύος αέρας είναι πυκνός, ο ζεστός αέρας είναι αραιότερος.  Ο αέρας επηρεάζει τα σκάγια καθώς αυτά βγαίνουν από την κάννη, αν δεν τα επηρέαζε τότε δεν θα είχαμε διασπορά και όλα τα όπλα θα έστελναν τα σκάγια σε μια μικρή δέσμη στο στόχο. Από αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι μια γόμωση σκαγιών που βγαίνει από την κάννη θα συμπεριφερθεί ανάλογα με την πυκνότητα του αέρα που συναντά. Σε πυκνό κρύο αέρα θα έχουμε ανοικτότερες τουφεκιές και λιγότερη διάτρηση από ότι θα έχουμε σε θερμό αέρα από το ίδιο όπλο.

Υψόμετρο

Το υψόμετρο έχει την ίδια επίδραση στην πυκνότητα του αέρα με την θερμοκρασία. Όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο τόσο πιο αραιός είναι ο αέρας και τόσο μικρότερη είναι η επίδρασή του στην τουφεκιά, τόσο από άποψη διασποράς όσο και από άποψη διάτρησης. Πότε, όμως, ακούσατε κανένα να λέει ότι θα κυνηγήσει σε υψόμετρο και για αυτό θα βάλει ανοικτό τσόκ και μικρή γόμωση; Μάλλον ποτέ. Και φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα και το κυνήγι γίνεται σε ποικιλία υψομέτρων, δεν είναι ασυνήθιστο την ίδια ημέρα να κυνηγήγουμε μπεκάτσες σε διάφορα υψόμετρα 

Σκεφτείτε τι κάνει ένα όπλο με κάννη 71 εκατοστά και φουλ τσοκ με σύγχρονα φυσίγγια με συγκεντρωτήρα στον κάμπο. Η τουφεκιά του είναι συγκεντρωμένη, θα λέγαμε πιο συγκεντρωμένη από ότι πρέπει. Τώρα φανταστείτε την ίδια τουφεκιά σε υψόμετρο όπου ο αέρας είναι πιο αραιός και η τουφεκιά πάει πιο συγκεντρωμένη. Το ποσοστό ευστοχίας προφανώς πέφτει σε απ’ ευθείας αναλογία με το υψόμετρο.

Δοκιμές

Η Winchester στην προσπάθεια της να κατανοήσει το μέγεθος της επίδρασης του καιρού έκανε κάποιο πειράματα και από τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών  είναι σαφές ότι καθώς πέφτει η θερμοκρασία πέφτει η ταχύτητα, η κινητική ενέργεια και η διάτρηση των σκαγιών μας. Η πτώση της κινητικής ενέργειας είναι της τάξης του 30%, σε διαφορετικές θερμοκρασίες .Οι δοκιμές έγιναν σε θερμοκρασίες από 21 έως -40 βαθμούς κελσίου.

Πάντως δεν είναι μεγάλη απώλεια κινητικής ενέργειας για τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Τι θέλω να πω;  Θέλω να πω ότι ακόμη και με την μείωση του κρύου, στην ταχύτητα και στην συγκέντρωση τα σκάγια διατηρούν αρκετή ταχύτητα για να κάνουν τη δουλειά τους αν ο σκοπευτής κάνει τη δική του, αν δηλαδή σκοπεύσει σωστά.

Άνεμος

Υπάρχει όμως άλλος ένας καιρικός παράγοντας που είναι και ο βασικότερος από την άποψη αρνητικού επηρεασμού της τουφεκιάς που δεν είναι άλλος από τον αέρα.  Από όλα τα καιρικά φαινόμενα αυτό είναι το πιο ισχυρό σε ότι αφορά τη βλητική απόδοση των όπλων. Ένα πλάγιο αεράκι που πνέει με ταχύτητα 4 Μποφωρ μετατοπίζει την τουφεκιά από σκάγια νούμερο έξι 25 εκατοστά στα 45 μέτρα. Ένας πιο ισχυρός άνεμος και στην Ελλάδα το χειμώνα έχουμε αρκετά πιο ισχυρούς ανέμους, μετατοπίζει την τουφεκιά πολύ περισσότερο. Τα ελαφριά σκάγια μετατοπίζονται πιο πολύ από τα χοντρά.

Ας δούμε τώρα ένα πραγματικό σενάριο, μια φάσσα που πετά κόντρα σε ένα άνεμο των 30 χιλιομέτρων (5 Μποφόρ) καθώς περνά πάνω από τον κυνηγό. Η σκόπευση με την κανονική προσκόπευση στα 30 μέτρα πάνω από τον κυνηγό ουσιαστικά εκμηδενίζεται από την μετατόπιση των σκαγιών από τον άνεμο. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται περισσότερη προσκόπευση για να εξισωθεί η μετατόπιση από τον άνεμο. Η μόνη περίπτωση που δεν χρειάζεται διόρθωση είναι όταν η τουφεκιά είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη φορά του ανέμου ή απόλυτα αντίθετη. Το πόσο ακριβώς περισσότερη προσκόπευση πρέπει να δώσουμε για να εξουδετερωθεί ο άνεμος είναι θέμα που δεν σηκώνει συνταγές. Η μετατόπιση του σύννεφου των σκαγιών που αποτελούν την τουφεκιά εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και την γωνία προς την φορά της τουφεκιάς. Μόνο η πείρα δε διάφορες καιρικές συνθήκες θα εφοδιάσει τον κυνηγό με την αίσθηση του αέρα. Μια απλή συμβουλή είναι να αυξάνουμε την προσκόπευση όταν σκοπεύουμε προς την κατεύθυνση όπου πάει ο άνεμος. Σκάγια νούμερο 4 μετατοπίζονται πιο πολύ από σκάγια νούμερο 2 και γενικά τα πιο χοντρά σκάγια μετατοπίζονται πιο πολύ από τα λίγότερο χοντρά σκάγια.

Συμπεράσματα

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη βολή. Το κρύο μειώνει την ενέργεια των σκαγιών και την πυκνότητα της τουφεκιάς. Η ζέστη έχει αντίθετη επίδραση. Παρόμοια επίδραση έχει και το υψόμετρο. Πιο σημαντική όμως είναι η επίδραση του αέρα που μετατοπίζει την τουφεκιά και μειώνει τις πιθανότητες ευστοχίας.

Η σκοπευτική επιτυχία δεν πρέπει να μένει έξω από τους υπολογισμούς μας. Ακόμη και με τις μειώσεις που επιφέρει το κρύο και ο άνεμος, αν η σκόπευση είναι σωστή το αποτέλεσμα θα είναι πιο σίγουρο από ότι θα ήταν και στις ιδανικές συνθήκες με ιδανικά φυσίγγια αλλά λανθασμένη σκόπευση.

του Νίκου Παππού για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ