Αρχική » Grid with Sidebar » Η εκπαίδευση του σκύλου φέρμας στους κάμπους της Μακεδονίας

Η εκπαίδευση του σκύλου φέρμας στους κάμπους της Μακεδονίας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η εκπαίδευση του κυνηγετικού μας σκύλου δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Η νεκρή περίοδος του κυνηγίου έχει περιορίσει σαφώς τις δραστηριότητές μας σε μικρές βόλτες – εξόδους στην ύπαιθρο, ιατρικές εξετάσεις και φροντίδα στο σπίτι. Τους θερινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου ξεκινά η προετοιμασία είτε των νεαρών είτε των ενήλικων κυνηγετικών μας συντρόφων στον κάμπο για την νέα σεζόν.
 
 
Η περίοδος αυτή δεν αποτελεί απλώς μία “καλή” επιλογή, αλλά είναι μια απολύτως απαραίτητη ενέργεια και φυσικά πέραν των άλλων αποτελεί ανάγκη ώστε να βρεθεί ο σκύλος μας έτοιμος για την νέα χρονιά. Στις εκτενείς εκτάσεις του κάμπου της Μακεδονίας μας, αυτό το διάστημα οι σκύλοι μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το άγριο θήραμα, την πολυτιμότατη καμπίσια πέρδικα, που ενδημεί σε αυτά τα τερέν σε μεγάλους αριθμούς. Επιπροσθέτως ανάλογα με τις χρονιές οι κάμποι αυτοί πολλές φορές «βράζουν» από ορτύκια τα οποία έχουν φωλεοποιήσει και έχουν γεννήσει στην χώρα μας δίνοντας πολλές ευκαιρίες προπόνησης την κλειστή περίοδο αλλά και κάρπωσης κατά την έναρξη του κυνηγίου. Τα πλεονεκτήματα στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι αρκετά. Τα εδάφη είναι εκτενή και στην πλειοψηφία τους αρκετά επίπεδα.
 
Έτσι λοιπόν, οι νεαροί σκύλοι μας έχουν άριστη επαφή με τον κυναγωγό τους σε ένα ευρύ πεδίο δράσης με ατελείωτο ορίζοντα, πλούσιο με ευκαιρίες συνάντησης. Αυτό βοηθάει να αποβάλλουν τυχόν αναστολές ή και φοβίες τους ακόμα, να λάβουν πρωτοβουλίες και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, τόσο ως προς το εύρος της έρευνάς τους όσο και ως προ την διάρκειά της. Θα αποκτήσουν διαφορετικές παραστάσεις, ώστε να γίνουν ευπροσάρμοστα σε νέες συνθήκες και θα ξεδιπλώσουν τα φυσικά – κυνηγετικά τους προσόντα.
 
Τώρα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουν τις πρώτες τους τουφεκιές από το πιστολάκι κρότου, να συνδυάσουν το “μπαμ” με το θήραμα μέσα στις προστατευόμενες συνθήκες της εκπαίδευσης και να εξοικειωθούν με αυτό. Κάποια από αυτά τα νεαρά με επιμονή και προσπάθεια θα μας εκπλήξουν με τις επιδόσεις τους και θα μας γεμίσουν προσδοκίες για το μέλλον. Και τα ενήλικα όμως και έμπειρα σκυλιά μας έχουν ανάγκη, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χαλαρότητας και ίσως με κάποια παραπανίσια κιλά, να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα περίοδο, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να ξαναμπούν στο “παιχνίδι” για τα καλά. Ο αγώνας της εκπαίδευσης στον κάμπο έχει και τις δυσκολίες του. Αυτές ξεπερνιούνται με εφόδια την εμπειρία, την γνώση και ασφαλώς με επιμονή και αγάπη.
 
 
Αυτή την περίοδο λοιπόν, το βασικότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Γι’ αυτόν τον λόγο οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται τις πολύ πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας πάντα τις υπερβολές. Μικρές και αυξανόμενης διάρκειας έξοδοι στα πλαίσια ενός καθημερινού προγράμματος με απαραίτητα διαλλείματα ξεκούρασης αποτελούν την καταλληλότερη επιλογή. Άλλο ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι τα άγανα και οι κολλιτσίδες.
 
Σχολαστικός έλεγχος δια της αφής με ψηλάφισμα ολόκληρου του σκύλου μας και χτένισμα ανά έξοδο ιδιαίτερα για τις μακρύτριχες φυλές θα μας προστατεύσουν από ανεπιθύμητες και δραματικότατες πολλές φορές συνέπειες. Και αν από τις κολλιτσίδες η ταλαιπωρία σταματά μέχρι το σημείο να μπορέσουμε να τις ξεκολλήσουμε στα άγανα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα άγανα εισβάλουν στο σώμα του σκύλου δια της αναπνευστικής οδού χωρίς να καταλάβουμε κάτι γεγονός που αν δεν εξακριβωθεί έγκαιρα οδηγεί τον σκύλο ακόμη και στον θάνατο.
 
Τέλος, αν και θεωρείται δεδομένο χειμώνα – καλοκαίρι, ( οφείλουμε όμως να μην παραλείψουμε να το αναφέρουμε), απαιτούνται κατάλληλα μέσα για την ασφαλή και άνετη μεταφορά των τετράποδων φίλων μας, με επαρκή αερισμό και διαθέσιμο νερό ανά πάσα στιγμή. Ασφαλώς εννοείτε ότι η καλή προπόνηση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Η προετοιμασία λοιπόν ξεκινάει.
 
ONE DREAM KOSMAS……

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ