Αρχική » Grid with Sidebar » Ηλεκτροσoκ στο σκαθαρι του φοινικα

Ηλεκτροσoκ στο σκαθαρι του φοινικα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Με το ηλεκτρικό ρεύμα… αντί χημικών φυτοφαρμάκων εξολοθρεύουν ερευνητές στην Κρήτη τα «σκαθάρια» που καταστρέφουν τους φοίνικες.

 

Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι και το εξοντώνει.

Οπως λένε, από τις πρώτες εφαρμογές τους ηλεκτρόλυσης του φοίνικα έχουν καταφέρει θετικά αποτελέσματα ενώ πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα».

 

Ωστόσο οι καταστροφές φοινικοειδών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες σε ολόκληρη την Κρήτη από το σκαθάρι, που -όπως λένε οι ειδικοί- μεταφέρθηκε με τους εισαγόμενους φοίνικες από την Αφρική και άλλες χώρες και φυτεύτηκαν σε ξενοδοχεία ή σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους.

Το πρόβλημα στο νησί χαρακτηρίζεται τεράστιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εντομοκτόνα και δίνονται μόνο κατ’ εξαίρεση άδειες 120 ημερών σε ορισμένα χημικά, τα οποία όμως σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούνται πολλές φορές όλη τη χρονιά.

 

Το έντομο μεταφέρθηκε με τους εισαγόμενους φοίνικες από την Αφρική και άλλες χώρες

 

Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα με ειδικό διανεμητή και σωλήνες στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε το φαινόμενο είναι η Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτερική συνεργάτιδα του εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που συνεργάζεται με τον Κώστα Νιαμούρη, τεχνολόγο γεωπόνο-ιδιωτικό υπάλληλο, και τον Χάρη Τζανόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία.

 

Η ομάδα
 

Οπως λέει στο «Εθνος» η Γιώτα Ψειροφωνιά, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Ιεράπετρα και ακολούθησαν και άλλες δοκιμές σε διάφορους φοίνικες. Η έρευνα και η χρήση των ηλεκτρολυτών συνεχώς εξελίσσονταν, μέχρι που κατασκευάστηκε η συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα. Η ίδια είπε ότι στη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου η ομάδα συνεργάστηκε με τον ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Δρ Δημήτρη Κοντοδήμο, ενώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κουτιού της συσκευής πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα από τον ηλεκτρολόγο Αντώνη Ασπραδάκη και τον γιο του Νίκο, οι οποίοι φρόντισαν για την εκπαίδευση της ομάδας πάνω στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

 

ethnos.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ