Αρχική » Grid with Sidebar » ΗΛΕΙΑ: Ικανοποίηση από τους κυνηγούς της Ηλείας για τη νέα Ρυθμιστική…VIDEO

ΗΛΕΙΑ: Ικανοποίηση από τους κυνηγούς της Ηλείας για τη νέα Ρυθμιστική…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Tην ικανοποίησή τους από τους όρους της φετινής ρυθμιστικής για τη θήρα εκφράζουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι της Ηλείας, όπως αυτή αναμένεται να εκδοθεί και επίσημα εντός των ημερών, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα επιτεύχθηκαν με διαρκή αγώνα και προσπάθεια με επιχειρηματολογία και παράθεση τεκμηριωμένων προτάσεων.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πιο σημαντική αλλαγή που αφορά τον νομό μας είναι η αύξηση στο κυνήγι του αγριογούρουνου και ειδικά στα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών, καθώς από τα 5 πήγε στα 6 πανελλαδικά, ενώ για την Πελοπόννησο και στην Εύβοια πήγε στα 10, ενώ δεν προέκυψε καμία αλλαγή στις τιμές των αδειών και των τελών.
 
Οι κυνηγοί της Ηλείας στηλίτευσαν την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση της ρυθμιστικής, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται από τον Μάιο, ώστε να οι Σύλλογοι να μπορούν να ενημερώνουν εγκαίρως και επαρκώς τα μέλη τους.
 
Σχετικά με τον αγριόχοιρο, η πλειονότητα των κυνηγών το αντιμετώπισε θετικά, ωστόσο διατυπώθηκαν και απόψεις που επισημαίνουν την αποφυγή υπερβολής στο κυνήγι του αγριογούρουνου, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα και στην εξαφάνιση του είδους μελλοντικά.
 
Οι τιμές στα τέλη και στις άδειες θα παραμείνουν ίδιες με πέρυσι.
 
Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αναμένεται η έκδοση της τροποποίησης, για να αρθεί η απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημάνθηκε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της θήρας στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου του δάσους Στροφυλιάς.
 
 
Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος:
 
«Οριστικοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι, η οποία υπεγράφη, χθες, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016. Ο κ. Τσιρώνης είχε προηγουμένως συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, όπου τους ανακοινώθηκαν οι φετινές διαφοροποιήσεις από την περσινή ρυθμιστική. Οι διαφοροποιήσεις στο κυνήγι της πέρδικας στον Χελμό ή στην διάρκεια θήρευσης της ασπρομέτωπης χήνας, σκοπό έχουν την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
 
Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές της νέας Ρυθμιστικής:
 
Ελήφθει  υπόψη το πόρισμα του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών
Ελήφθει υπόψη το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ όπου ζητήθηκε ενίσχυση της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας
Αυξήθηκε κατά ένα θηρεύσιμο άτομο το κυνήγι του αγριογούρουνου και ειδικά για την Πελοπόννησο και την Εύβοια  αυξήθηκε κατά δέκα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών
Μειώθηκε κατά 10 μέρες το κυνήγι της ασπρομέτωπης χήνας
Απαγορεύτηκε το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) στο Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραικού
Συνεχίζεται η απαγόρευση της Θήρας στην λιμνοθάλασσα Κοτυχίου  του Δάσους της Στροφυλλιάς
Ανακοίνωση για τη ρυθμιστική εξέδωσαν οι  Οικολόγοι Πράσινοι νομού Ηλείας, με την οποία δηλώνουν την απογοήτευσή τους για την υπογραφή της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνεται πως οι Οικολόγοι – Πράσινοι έλαβαν μέρος στο διάλογο που ξεκίνησε ο Υπουργός, κατέθεσαν τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπ` όψιν… ο αγώνας συνεχίζεται!.
 
Άλκης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Κ.Σ. Πύργου
 
«Εφόσον τα δούμε όλα αυτά και διατυπωμένα στο επίσημο κείμενο, θεωρούμε ότι γενικά υπάρχει μια ικανοποίηση, διότι αυτά που ζητήσαμε και θέσαμε με επιχειρήματα, λήφθηκαν υπόψη.  Όσον αφορά τον Κυπαρισσιακό, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμ αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση στον αγριόχοιρο ακούγεται ως θετική, αλλά δεν πρέπει να γίνει αφορμή για υπερβολές. Πρέπει να σεβόμαστε το θήραμα και το περιβάλλον και να το προστατεύουμε σκεφτόμενοι μακροπρόθεσμα».
 
Κω/νος Μουσάς, πρόεδρος Κ.Σ. Αμαλιάδας
 
«Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι διότι και ο πληθυσμός του αγριογούρουνου αυξήθηκε στην Πελοπόννησο. Αυτοί που έφεραν την καταστροφή ευτυχώς δεν επικράτησαν, διότι επικράτησε μια ρυθμιστική  παρεμφερής με τα υπόλοιπα χρόνια. Το μόνο μείον είναι η απαγόρευση της πέρδικας στον Χελμό. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Στον Σύλλογό μας η τοπική θα είναι στα 98 ευρώ, η Περιφερειακή στα 118 και η Γενική στα 148».
 
Γιώργος Βέρροιος, πρόεδρος Κ.Σ. Λεχαινών
 
«Ουσιαστικά αποτελεί μια επανάληψη των προηγούμενων ρυθμιστικών. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή και ο κυνηγετικός κόσμος τη δέχεται θετικά. Πιστεύω όμως ότι θα έπρεπε να το γνωρίζουμε νωρίτερα, για να ενημερώνουμε και εμείς τα μέλη μαςκαι να μην έχουμε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή. Η αύξηση στον αγριόχοιρο είναι θετική και είναι καλό που γίνεται τώρα, διότι πέρυσι είχε προταθεί η παράταση στη θήρα, τότε που γίνεται η αναπαραγωγή του. Τώρα μπορεί να γίνει καλύτερος έλεγχος του πληθυσμού και να αποφεύγονται ζημιές στις καλλιέργειες του αγροτικού πληθυσμού, για τις οποί δεν προβλέπεται αποζημίωση».
 
Αρέστης Γιάννης, πρόεδρος ΚΣ Αρχ. Ολυμπίας
 
«Οι μικροαλλαγές που έγιναν δεν είναι σημαντικές. Είναι σωστή σε γενικές γραμμές η ρυθμιστική. Η αύξηση στον αριθμό ομάδων για τον αγριόχοιρο μου φαίνεται υπερβολική, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του θηράματος, για αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές. Κατά τα άλλα, παρά την καθυστέρηση, είμαστε ικανοποιημένοι από τη νέα ρυθμιστική».
 
Διαμαντόπουλος Αχιλλέας, πρόεδρος Κ.Σ. Βάρδας
 
«Δεν άλλαξε κάτι, αν εξαιρέσουμε τον αγριόχοιρο, στη φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν μειώθηκε η κυνηγετική περίοδος, γιατί είχαμε ακούσει και για τέτοιο ενδεχόμενο. Νομίζω ότι για φέτος είμαστε καλά, όμως του χρόνου πιστεύω ότι θα έχουμε αλλαγές, οπότε πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι».
 
Παναγιώτης Βασιλόπουλος, πρόεδρος Κ.Σ. Κρεστένων
 
«Η ρυθμιστική για την περίοδο 2016-17 είναι καλή, καθώς οι μικρές αλλαγές που έγιναν στον αγριόχοιρο και στην αλεπού είναι θετικές, όπως και για τον Κυπαρισσιακό. Όλοι οι φίλοι και συνάδελφοι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι η φετινή ρυθμιστική κερδήθηκε με αγώνα, κρατήσαμε με νύχια και με δόντια, χάρης στις προσπάθειες των συλλόγων και της οσμπονδίας. Αν πάψουν να υπάρχουν σύλλογοι και ομοσπονδία, δεν υπάρχει κυνήγι μετά».
 
Χρήστος Πλιάγκος, πρόεδρος Κ.Σ. Ζαχάρως
 
«Η ρυθμιστική για τη θήρα 2016-17 είναι θετική και κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Είναι θετική η εξέλιξη για τον αγριόχοιρο στην Πελοπόννησο, όπως και η δέσμευση του υπουργού για την συνέχιση της θήρας στον Κυπαρισσιακό, ύστερα από προσπάθεις του κυνηγετικού κλάδου, διότι εκεί ασκείται το μεγαλύτερο μέρος της θήρας, ενώ και οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν πως ό,τι επιτεύχθηκε, οφείλεται στον διαρκή αγώνα της κυνηγετικής κοινότητας (οργανώσεων, συλλόγων, ομοσπονδίας, κ.ά.)»
 
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ