Αρχική » Grid with Sidebar » Ερευνα για την Καλημανα

Ερευνα για την Καλημανα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

O Οργανισμός Προστασίας της Θήρας και της Άγριας Πανίδας της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust) σε συνεργασία με το RSPB, έκαναν μια έρευνα σε 120 σημεία, σε πέντε διαφορετικές επαρχίες σε πεδινές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας η οποία σκοπό είχε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιδοτηθούν οι αγρότες για να λάβουν ειδικά μέτρα που θα βελτιώσουν τους βιότοπους της καλημάνας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθυσμοί της καλημάνας (στην Μεγάλη Βρετανία αποκαλείται και “φίλος του αγρότη”) έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 50% τα τελευταία 30 χρόνια παρόλα τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Ο δρ. Andrew Hoodless, επιστήμονας του GWCT που μελετάει τα παρυδάτια πουλιά, εξηγεί στο που οφείλεται αυτή η ανησυχητική μείωση του πληθυσμού της καλημάνας : “Το πρόβλημα είναι ο μεγάλος βαθμός θνησιμότητας στις γέννες, που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας που έχουν οι καλημάνες. Μπορούν δηλαδή, να κάνουν τις φωλιές τους  και στα υγρά λιβάδια και σε υψίπεδα ακόμη και σε καλλιεργήσιμο έδαφος”.

Οι επιστήμονες λοιπόν, στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τις καλημάνες να φτιάχνουν τις φωλιές τους σε καλλιεργημένο έδαφος εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να επιδοτήσει τους αγρότες ώστε να αφήσουν πολλά χέρσα κομμάτια γης εντός των καλιεργήσιμων εκτάσεων σιτηρών ή εκτάσεων με ελαιοκράμβη. Ένα είδος αγρανάπαυσης δηλαδή.

Η έρευνα που έκανε ο GWCT το 2010 και το 2011 απέδειξε ότι η αγρανάπαυση βοήθησε τις καλημάνες, οι οποίες προτιμούσαν να φτιάχνουν τις φωλιές τους στα χέρσα αυτά κομμάτια γης σε ποσοστό 60%. Ο δρ. Andrew Hoodless εξηγεί : “Οι αγρότες επιδοτούνται για την αγρανάπαυση και για αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κρατικές αυτές επιδοτήσεις ξοδεύονται σωστά. Για να επιτευχθεί αυτό η έρευνα μας σκοπό έχει να μας βοηθήσει να ποσοτικοποιήσουμε τους νεοσσούς και να διαπιστώσουμε εάν τα αγροτεμάχια που είναι σε αγρανάπαυση έχουν βοηθήσει στην διατήρηση ή στην αύξηση των πληθυσμών της καλημάνας.”

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2012 και έχει ως στόχο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Μεγάλης Βρετανίας.

“Το επόμενο στάδιο σε αυτή την έρευνα είναι η τοποθέτηση πομπών στους νεοσσούς ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν τι γίνεται αφού εγκαταλείψουν τη φωλιά τους.” λέει ο Andrew Hoodless και καταλήγει ότι στόχος της έρευνας είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη (επιστημονικά τεκμηριωμένη) στην κυβέρνηση έτσι ώστε και αυτή με τη σειρά της να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψη του πληθυσμού της καλημάνας.”

Νομίζω ότι είναι είναι ένα τρανό παράδειγμα της δράσης που έχουν οι κυνηγετικές οργανώσεις στη Μεγάλη Βρετανίας και της καταπληκτικής συνεργασίας και βοήθειας που έχουν από την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Η ΚΣΕ και οι Ομοσπονδίες προσπαθούν μόνες τους και με πόρους οι οποίοι προέρχονται από τα μέλη τους, δηλαδή τους κυνηγούς, να κάνουν μελέτες οι οποίες χωρίς τη συνεργασία του κράτους μένουν στα συρτάρια κάποιων γραφείων ανεκμετάλλευτες. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με το κυνήγι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ.Παπαδόδημας, έχει προσπαθήσει πολύ αλλά δυστυχώς οι πόρτες είναι καλά κλειδωμένες γιατί κάποιοι έχουν τα χέρια τους στο μέλι και κάνουν τα πάντα ώστε να μην τους τα πάρει κανείς από εκεί. 

Επιμέλεια : iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ