Ενα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο για την πρόληψη των πυρκαγιών -έτοιμο από καιρό και ξεχασμένο, είναι αλήθεια- σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φέτος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινάει τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεθοδολογία INCA, η οποία αποτελεί καρπό ενός σημαντικού ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ-ΤΔΠ) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Αττικής.
Επειδή όμως η πρόληψη στη χώρα μας συνοδεύεται κατά κανόνα από έλλειψη πιστώσεων, το πρόγραμμα αυτό έμεινε στην άκρη. Η προσπάθεια επαναλήφθηκε κατά το 2012, με τους ίδιους οικονομικούς περιορισμούς. Καρπός της ήταν, μεταξύ άλλων, η έναρξη δημιουργίας ενός δικτυακού τόπου εντός του γενικότερου δικτυακού τόπου του Ινστιτούτου (www.fria.gr), αφιερωμένου στην πρόληψη των πυρκαγιών.Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έγινε με κονδύλια της Ευρώπης, συμμετείχαν επίσης η Γερμανία και η Ιταλία, δημιουργήθηκε μία μεθοδολογία πρόληψης καταστροφών που εφαρμόστηκε σε τρεις περιοχές-πιλότους στην Ευρώπη το 2010. Μία εξ αυτών ήταν η ανατολική Αττική. Αφορούσε την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά, όπως μας εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος.
Φέτος όμως η μεθοδολογία INCA θα βρει πρακτική εφαρμογή κατά την αντιπυρική περίοδο του 2013, με την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, διά του Πράσινου Ταμείου.
Η προετοιμασία ξεκινάει άμεσα, με την ημερίδα εργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στο ΙΜΔΟΤΔΠ, στην οποία θα συμμετάσχουν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, οι Περιφέρειες Αττικής και οι διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι ΟΤΑ και εθελοντικές ομάδες.
Βασικό στοιχείο της μεθοδολογίας είναι η αντίληψη ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρόληψης πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε συγκεκριμένους και προσυμφωνημένους στόχους μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση ενός κινδύνου γενικά και στην πρόληψη αυτού ειδικότερα.
Πηγή : ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ