Αρχική » Grid with Sidebar » Επιδρομή αγριογούρουνων στη Σκαμνιά Ολύμπου

Επιδρομή αγριογούρουνων στη Σκαμνιά Ολύμπου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες αγρότες από τις συνεχείς επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες και κυρίως σε καλαμπόκια και όψιμα σιτηρά και πατάτες στην ευρύτερη περιοχή Σκαμνιάς – Καρυάς Ολύμπου και Καλλιπεύκης Κάτω Ολύμπου. Η «Ε» μίλησε με πληγέντες αγρότες, οι οποίοι απεγνωσμένοι έδειχναν το μέγεθος της καταστροφής.
 
Τα αγριογούρουνα τη νύχτα κατεβαίνουν στο οροπέδιο Σκαμνιάς – Καρυάς Ολύμπου αλλά και στην περιοχή της Καλλιπεύκης προς εξεύρεση τροφής και στη μανία τους κυριολεκτικά καταστρέφουν τα πάντα. Μάλιστα το ένστικτό τους τα οδηγεί να δημιουργούν περάσματα από την εξωτερική πλευρά του χωραφιού με τα σιτάρια χωρίς αυτά να διακρίνονται. Εισέρχονται στο εσωτερικό της καλλιέργειας και δημιουργούν «φωλιές» που ξεπερνούν το στρέμμα η καθεμιά. Εκεί τα ζώα με την ησυχία τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά τρώνε τα σιτάρια και την πατάτα μην αφήνοντας τίποτα, λίγες μέρες μάλιστα πριν τη συγκομιδή.
 
Ορισμένοι παραγωγοί στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα αγριογούρουνα περιέφραξαν τις καλλιέργειες με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, τα οποία είναι πανάκριβα, ώστε όταν το ζώο ακουμπήσει πάνω να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα, να φοβηθεί και να απομακρυνθεί. Δυστυχώς όμως με την πάροδο των ημερών και μετά τον πρώτο φόβο τα αγριογούρουνα κατορθώνουν να αποφεύγουν ακόμα και τα ηλεκτροφόρα σύρματα και να εισέρχονται και πάλι στο εσωτερικό του χωραφιού και να τρώνε ανενόχλητα τα καλαμπόκια.
 
Έκκληση απευθύνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκαμνιάς Κώστας Μωραΐτης ζητώντας να παρέμβει το Δασαρχείο Ελασσόνας και το αρμόδιο Υπουργείο και να ζητηθεί μόνο για την περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα η κυνηγετική περίοδος για το αγριογούρουνο να ξεκινήσει νωρίτερα τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Επίσης, ο κ. Μωραΐτης ζητά οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
 
Και ο κ. Μωραΐτης συνεχίζει: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν φτάνει που ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλο κοστολόγιο, να έχουμε και τα αγριογούρουνα να καταστρέφουν την παραγωγή μας, μπροστά στα μάτια μας και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να μην μπορούμε να προστατέψουμε την περιουσία μας λόγω της νομοθεσίας.
 
Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας και την περιουσία μας και θα γίνουμε μετανάστες, γιατί η πολιτεία δεν ασχολείται με το πρόβλημά μας, το οποίο δεν είναι μόνο στην περιοχή μας αλλά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και περιμένουμε συνολική λύση, αφού δεν πρέπει να πάρουμε εμείς τον νόμο στα χέρια μας».
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
 
Του Κώστα Τσόλα
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ