Αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο πήραμε από την περιπέτεια που είχε ένα φίλος λαγοκυνηγός σε μια εξόρμησή του στον Παρνασσό.
Είχε πάει λοιπόν για κυνήγι λαγού ο Κώστας Φ. στον Παρνασσό, σε ένα μέρος που το ήξερε καλά γιατί πηγαίνει πολύ συχνά εκεί για κυνήγι. Όταν ξεκίνησε το πρωί όλα έδειχναν ιδανικά, όμως περίπου 2 ώρες μετά έπιασε μια απότομη ομίχλη και ο Κώστας χάθηκε.
Το περιστατικό δείχνει πόσο εύκολο είναι να αποπροσανατολιστεί κανείς στο βουνό, ειδικά όταν αλλάζει ο καιρός απότομα. Τελικά ο Κώστας Φ. παρέμεινε στο βουνό μέχρι το άλλο πρωί όταν και διαλύθηκε η ομίχλη. Όμως η κατάσταση μπορεί να ήταν χειρότερη (όπως κατά καιρούς έχει συμβεί σε πολλούς κυνηγούς). Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να μας βρούν στο βουνό. Διαβάστε λοιπόν τι λέει ο Bear Grylls γνωστός από τα ντοκυμαντέρ που γύρισε με θέμα την επιβίωση στην άγρια φύση.
Μείνετε ζεστοί, βρείτε καταφύγιο, ανάψτε φωτιά, μείνετε ενυδατωμένοι και να έχετε καθαρό μυαλό. Αυτά είναι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν έχετε να αντιμετωπίσετε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
Πανικός
Ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που χάνεται (κυνηγός για τη συγκεκριμένη περίπτωση) στο βουνό.
Μια μικρή δυσκολία μπορεί να διογκωθεί κάτω από την επήρρεια του πανικού και να οδηγήσει σε άστοχες κινήσεις. Το να αρχίσετε ένα άσκοπο περπάτημα μέσα στην ομίχλη το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποπροσανατολιστείτε ακόμη περισσότερο και να γίνει δυσκολότερη η ανεύρεσή σας.
Όποιος έχει εφοδιαστεί για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις είναι σίγουρο ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει πιο ανώδυνα μια τέτοια περιπέτεια.
Προσανατολισμός
Είναι εύκολο να διατηρήσει κανείς την αίσθηση προσανατολισμού. Παρατηρώντας τη μορφολογία του εδάφους και τη θέση μας σε σχέση με εύκολα ορατά σημεία, μια βουνοκορφή ή ένα χωριό, τον ήλιο αν δεν έχει σύννεφα, έχουμε μια καλή αίσθηση του που βρισκόμαστε σε σχέση με το αυτοκίνητο ή το δρόμο.
Η δυσκολία προκύπτει όταν πέφτει σκοτάδι, ομίχλη ή χιόνι.
Τότε είναι που η πυξίδα είναι κυριολεκτικά σωτήριο εργαλείο. Μια γρήγορη ματιά στην πυξίδα και η εύρεση της κατεύθυνσης που θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι πανεύκολο. Πυξίδες υπάρχουν πολλές στην αγορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι αξιόπιστη και να έχει μικρό όγκο ώστε να μπορούμε να την κουβαλάμε μαζί μας.
Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί να χρησιμοποιούμε πυξίδες όταν υπάρχουν τα GPS. Οπωσδήποτε το GPS δίνει μια αίσθηση ασφάλειας όταν είμαστε στο βουνό και είναι ο καλύτερος τρόπος προσανατολισμού, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα GPS τροφοδοτούνται από μπαταρίες και επειδή είναι ηλεκτρονικά μηχανήματα ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Επικοινωνία
Μια σφυρίχτρα είναι είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο επικοινωνίας. Βέβαια εμείς οι κυνηγοί έχουμε και το όπλο αλλά τα φυσίγγια σε τέτοιες καταστάσεις είναι χρυσός και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα σπαταλάμε. Μια σφυρίχτρα που να ακούγεται μακριά και αυξάνουμε τις πιθανότητες να μας ακούσουν οι διασώστες μας.
Ο φακός είναι και αυτός ένα καλό μέσο επικοινωνίας όπως και ένα καθρεφτάκι ή γυαλισμένο μέταλλο.
Το κινητό τηλέφωνο είναι ίσως η πιο εύκολη λύση αλλά δεν υπάρχει παντού σήμα και, χρειάζεται φόρτιση η μπαταρία και μπορεί να χαλάσει τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.
Προστασία
Η υποθερμία, η υπέρμετρη απώλεια σωματικής θερμότητας, έρχεται ποιο γρήγορα όταν το σώμα εκτίθεται στο νερό ή και στον αέρα. Ειδικά εάν είναι χειμώνας ή κυνηγάμε σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όπου ο καιρός αλλάζει πολύ εύκολα, ένα ελαφρύ ένδυμα από θερμομονωτικό υλικό και ένα καλό αδιάβροχο από αυτά που διπλώνουν και μεταφέρονται εύκολα είναι κυριολεκτικά σωτήρια αν βρεθούμε εκτεθειμένοι σε κρύο και νερό.
Φωτιά
Η φωτιά πέρα από τη χρησιμότητα που έχει, παρέχει και μια ψυχολογική υποστήριξη που είναι ζωτικής σημασίας σε τέτοιες στιγμές.
Υπάρχουν πολλά προσανάμματα από τα οποία πολλά μπορείτε να βρείτε και στη φύση όπως ο φλοιός από το δέντρο της Σημύδας και τα κουκουνάρια.
Όμως επειδή ποτέ δεν ξέρει κανείς που θα χαθεί και τι προσάναμμα μπορεί να βρεί καλό είναι έχει μαζί του λίγη σαμπρέλα από ένα λάστιχο και έναν αναπτήρα (αν και καλύτερα θα ήταν τα αδιάβροχα σπίρτα ή ένα σπινθηριστή που δεν επηρεάζονται από τη βροχή)
Νερό
Το νερό είναι πιο πολύτιμο και από το φαγητό. Ένα παγούρι με ένα λίτρο νερού είναι αρκετό για μια ή δύο μέρες. Μπορούμε να μαζέψουμε νερό από τη βροχή ή από το χιόνι. Νερό από ποτάμι ή από λίμνη καλό είναι να βράζεται περίπου για 20 λεπτά πριν καταναλωθεί.
Εφόδια
Το πιο καλό κιτ επιβίωσης δεν θα ωφελήσει σε τίποτε αν είναι τόσο ογκώδες που αναγκαζόμαστε να το αφήσουμε στο αυτοκίνητο αντί να το έχουμε μαζί μας.
Κυκλοφορούν στην αγορά πολλά κιτ επιβίωσης που είναι ιδανικά για εμάς τους κυνηγούς. Πρέπει να προσέξετε μόνο να είναι μικρό και να μπαίνει στην τσέπη.
Όμως μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Καλό είναι να περιέχει :
- Σαμπρέλα για προσάναμμα
- Σπαστό πριόνι
- Σπινθηριστή
- Πυξίδα
- Δυνατή σφυρίχτρα
- Φακελάκια ζάχαρης (πρώτης τάξης ενέργεια για τον οργανισμό)
- Φακελάκι τσαγιού ή καφέ
- Φορητό καμινέτο επιβίωσης
- Φακό
- Ασπιρίνες και τσιρότα
Όλα αυτά μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κουτάκι και το βάρος του δεν θα ξεπερνά το βάρος 5-6 φυσιγγιών.
Το κυνηγετικό μαχαίρι ίσως είναι το πιο σημαντικό εργαλείο ενός κυνηγού μετά το όπλο του και δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τον εξοπλισμό ενός κυνηγου.
Ίσως να θεωρείτε όλα αυτά υπερβολικά όμως των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Δείτε ΕΔΩ βίντεο με οδηγίες επιβίωσης απο την SAS της οποίας μέλος ήταν ο Bear Grills.
ihunt.gr