Εξώδικο έχει σταλεί στο ένθετο του “ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ” από το ΕΚΠΑΖ μετά από το δημοσίευμα όπου η Anita Hicks, κτηνίατρος από την Αυστραλία καταγγέλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στο ΕΚΠΑΖ. Με το εξώδικο το ΕΚΠΑΖ έχει την απαίτηση να ανασκευάσειι αλλοιώς θα καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση. Διαβάστε το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ :
Καταγγελίες – σοκ για το Κέντρο Περίθαλψης της Αίγινας
«Το Κέντρο Περίθαλψης Ζώων της Αίγινας είναι μια υποβαθμισμένη εγκατάσταση με υπεράριθμο πληθυσμό ζώων, με τραυματισμένα άγρια ζώα που δεν λαμβάνουν καμία μορφή θεραπείας ή που λαμβάνουν κάποια φροντίδα από ανθρώπους που… δεν έχουν ιδέα τι κάνουν!
Η κατάσταση είναι απελπιστική και αυτά τα ζώα υποφέρουν από παραμέληση και κακοποίηση… Το ΕΚΠΑΖ αποτελεί μια… μαύρη σελίδα και για την Αίγινα και για την Ελλάδα»!
Oλα τα προαναφερόμενα δεν προέκυψαν από ένα ρεπορτάζ του «Eθνος – Κυνήγι», που κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και αποκαλύψει «ομιχλώδεις» πλευρές της λειτουργίας του ΕΚΠΑΖ, ούτε από κάποιον «αντίπαλο» που θέλει να… κηλιδώσει τη φήμη του Κέντρου Περίθαλψης της Αίγινας…
Περιέχονται σε υπόμνημα-καταγγελία που από τις 18 Φεβρουαρίου βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, αλλά και εις γνώση όλων των αρμόδιων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εποπτεία των κέντρων περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα μας.
Είναι αποσπάσματα από τις καταγγελίες που κάνει πρόσωπο… υπεράνω πάσης υποψίας ως προς την επιστημονική αξιοπιστία και τις φιλοζωικές προθέσεις του, καθώς πρόκειται για την Αυστραλέζα κτηνίατρο Anita Hicks, με πολύχρονη εμπειρία στην παροχή κτηνιατρικής βοήθειας, αποθεραπείας και επανένταξης αγρίων ζώων στο περιβάλλον.
Η Anita Hicks ήρθε από την Αυστραλία στην Αίγινα για να βοηθήσει ως ειδική εθελόντρια, έμεινε εκεί για τρεις εβδομάδες… και έφριξε! Συγκλονισμένη από αυτά που είδε και αντιμετώπισε, έστειλε επιστολή – υπόμνημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και σε άλλες φιλοζωικές οργανώσεις, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα για το ΕΚΠΑΖ και την… «περίθαλψη» που έχουν εκεί τα τραυματισμένα ζώα.
Ιδού μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Οι εθελοντές δεν λαμβάνουν καμία επίσημη κατάρτιση και έτσι κάνει κανείς ό,τι θέλει σχετικά με τη φροντίδα των ζώων. Ο διευθυντής του Κέντρου βασίζει την οργάνωση και την αντιμετώπιση… στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα»!
«…Χρησιμοποιούν μεθόδους και μέσα πολύ ξεπερασμένα, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν και να μην καταφέρνουν ποτέ να τα απελευθερώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον… Προσπάθησα να συζητήσω μαζί τους, αλλά είναι αμετάπειστοι στις πεποιθήσεις τους για την ιατρική άγριας ζωής, αν και κανένας από αυτούς… ΔΕΝ έχει καμιά ιατρική εκπαίδευση».
«…Μετά την αποχώρησή μου από το ΕΚΠΑΖ, κάθε φορά που θυμάμαι την εμπειρία μου, ανακαλώ μνήμες τόσο σοκαριστικές που μου βασανίζουν και μου καίνε το μυαλό. Οσοι θέλουν ακόμα να λέγονται άνθρωποι, οφείλουν να μιλούν γι’ αυτές τις στιγμές», σημειώνει η κ. Hicks, εξηγώντας τα κίνητρα της για την καταγγελία της στις ελληνικές αρχές.
Από το βιογραφικό της κ. Anita Hicks είναι προφανώς ότι ξέρει γιατί μιλάει… Εχει εργαστεί ως κτηνίατρος σε πολλά νοσοκομεία και εθνικά πάρκα διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων του Ζωολογικού Κήπου της Αυστραλίας στο Κουίνς Λαντ, του Ζωολογικού Κήπου Ταρόνγκα, στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στη Νότιο Αφρική και στο Πρόγραμμα Διατήρησης Λεοπαρδάλεων, επίσης στην ίδια χώρα…
Ολα αυτά, όμως, δεν την είχαν… προετοιμάσει γι’ αυτά που θα συναντούσε στην Αίγινα, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα…
Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό από όλα σε αυτήν την υπόθεση είναι -το αναφέρει στην καταγγελία της η κ. Hicks, το ξέρει και το «Εθνος-Κυνήγι»- πως όλη αυτή η κατάσταση στο ΕΚΠΑΖ είναι ευρύτερα γνωστή, τόσο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και στις κρατικές αρχές! Παρά ταύτα, όλοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μια «καυτή πατάτα» που… δήθεν αγνοούν, γιατί δεν θέλουν να την αγγίξουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπόμνημα της κτηνιάτρου από την Αυστραλία είναι εις γνώση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών από τα μέσα του Φλεβάρη, ωστόσο έχει μπει ο Απρίλης, χωρίς καμία ενέργεια να έχει σημειωθεί από την πλευρά τους!
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με το ΕΚΠΑΖ, τα περιθώρια δεν είναι πολλά… Οπως κατάλαβε από την «τραυματική» εμπειρία της εκεί η κ. Hicks, οι «δρόμοι» είναι δυο:
Είτε πρέπει να μπει «λουκέτο» στο Κέντρο της Αίγινας και να διακοπεί η λειτουργία του, είτε να διορισθεί νέα διοίκηση και να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων οι υπηρεσίες που προσφέρει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΙΛΑΚΟΣ
[email protected]
ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ