Αρχική » Grid with Sidebar » Εξαφανιστηκαν οι πεταλούδες από τα λιβάδια της Ευρώπης

Εξαφανιστηκαν οι πεταλούδες από τα λιβάδια της Ευρώπης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Οι μισές πεταλούδες των λιβαδιών εξαφανίστηκαν μέσα σε 20 χρόνια στην Ευρώπη, ένα φαινόμενο που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση της βιοποικιλότητας και την ανάγκη της προστασίας των λεπιδοπτέρων, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

 

Τα λεπιδόπτερα αυτά «είναι αντιπροσωπευτικοί δείκτες των τάσεων που παρατηρούνται για την πλειοψηφία των άλλων εντόμων» και συνεπώς της «βιοποικιλότητας και της γενικής υγείας των οικοσυστημάτων», διευκρινίζει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική επιτροπή.

 

“Αυτή η πολύ σημαντική μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων στα λιβάδια μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς μπορεί να χάσουμε πολλά από τα είδη αυτά για πάντα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Χανς Βρίνινξ σε ανακοίνωση.

 

“Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχουν οι πεταλούδες αυτές και τα άλλα έντομα. Η γονιμοποίησή τους με γύρη είναι ζωτικής σημασίας για τα φυσικά οικοσυστήματα και την γεωργία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την μελέτη της επιτροπής που αναφέρεται στην εξέλιξη 17 ειδών πεταλούδων των λιβαδιών από το 1990 έως το 2011, οι πληθυσμοί οκτώ μεταξύ αυτών μειώθηκαν, όπως η Polyommatus icarus (μπλε Argus), δύο παραμένουν σταθερές όπως η Aurora, και μια αυξήθηκε. Για οκτώ είδη όπως η Hesperiidae Thymelicus acteon, η τάση παραμένει «αβέβαιη».

 

Η εντατική γεωργία είναι η αιτία της μείωσης αυτής, όπως και η εγκατάλειψη της γης στις ορεινές περιοχές, κυρίως στην νότια και δυτική Ευρώπη όπου σιγά σιγά τα λιβάδια μετατρέπονται σε θαμνώδεις εκτάσεις ή δάση.

Σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης οι πεταλούδες των λιβαδιών δεν έχουν πλέον χώρο να ζήσουν παρά μόνο στις άκρες δρόμων, στις σιδηροδρομικές γραμμές ή ακόμη στις αστικές περιοχές.

 

Πηγή: AMΠE

 

Σ.Σ. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατάρρευσης σημαντικών ειδών που συνθέτουν τη βιοποικιλότητα, η απουσία των διάφορων “περιβαλλοντικών” φορέων, θεσμικών και μη, που “προστατεύουν” το περιβάλλον ΜΟΝΟ με αυθαίρετες απαγορεύσεις θήρας, είναι αποκαλυπτική και αποδεικνύει περίτρανα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σε οτι αφορά στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα έντομα, τα ερπετά, τα αμφίβια, τα ψάρια δεν είναι “πιασάρικα” και δε φέρνουν μελέτες και προγράμματα οπότε…ας πάει και το παλιάμπελο…

 

Ακόμη και η Ε. Ε. αντιμετωπίζει με “ρατσισμό” τις παραπάνω κατηγορίες ζώων μιας και μόνο για τα πτηνά έχει θεσπίσει οδηγίες που καταλήγουν σε προστατευόμενες περιοχές δηλαδή τις γνωστές Ζ.Ε.Π.

Ζ.Ε.Π. για τα ερπετά, τα αμφίβια, τα έντομα, τα ψάρια του γλυκού νερού αλλά και για τα θηλαστικά δεν υπάρχει στο θέατρο του παραλόγου που έχουν στήσει πολιτικοί και “περιβαλλοντικές ΜΚΟ” τουλάχιστον σε επίπεδο Ε.Ε.

 

Κατά τα άλλα έχουμε πράσινη ανάπτυξη, πράσινο ταμείο και φυσικά κάπου σε όλα αυτά θα υπάρχουν και τα πράσινα άλογα.

 
Το διαβάσαμε στον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ