Αρχική » Grid with Sidebar » Εβρος : Γιατί τοποθέτησαν αισθητήρες εδάφους στο Δέλτα

Εβρος : Γιατί τοποθέτησαν αισθητήρες εδάφους στο Δέλτα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος GROW και έχουν ως στόχο την ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 
Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Εβρου στο πλαίσιο του προγράμματος GROW και έχουν ως στόχο την ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 
Καινοτόμο πρόγραμμα
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης συμμετέχει από τον Μάρτιο του 2019 στο Πρόγραμμα GROW.
 
Το GROW είναι καινοτόμο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 18 εταίροι και 65 ερευνητές από χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020.
 
Το όραμα των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία κινήματος πολιτών που δημιουργούν, μοιράζονται και αξιοποιούν χρήσιμα δεδομένα για την καλλιέργεια της γης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών και επιστημονικών προκλήσεων.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει στην έρευνα του προγράμματος με την τοποθέτηση αισθητήρων εδάφους σε διαφορετικά σημεία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου.
 
Τέσσερις παράμετροι του εδάφους
 
Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν τέσσερις παραμέτρους του εδάφους (υγρασία, ηλιακό φως, θερμοκρασία και αγωγιμότητα) και τα παραγόμενα δεδομένα χρησιμοποιούνται για διασταύρωση με τα αντίστοιχα δεδομένα από μετρήσεις των δορυφόρων Sentinel.
 
Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εμφάνιση και εξέλιξη σημαντικών φαινομένων και ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος, η απόδοση των καλλιεργειών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά..
 
Για πληροφορίες
 
Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί περίπου 100 αισθητήρες εδάφους στις περιοχές Βάλτος-Αλμύρες και Βοϊδάδικο και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος πληροφορίας.
 
Πηγή: e-evros.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ