Αρχική » Grid with Sidebar » Δορυφορικη παρακολουθηση της μπεκατσας

Δορυφορικη παρακολουθηση της μπεκατσας

by iHunt

demobanner

SVESTONOF

 

Το Game and  Wildlife Conservation Trust (GWCT) της Μεγάλης Βρετανίας έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να παρακολουθήσει τις μεταστεύσεις της μπεκάτσας από και προς το νησί, τοποθετώντας δορυφορικούς πομπούς σε μπεκάτσες που έπιασαν στη Μεγάλη Βρετανία.  Ήδη είναι διαθέσιμα κάποια στοιχεία όπως μας εξηγεί ο Dr Andrew Hoodless που ηγείται της έρευνας.

 

Monkey είναι η πιο  η πολυταξιδεμένη μπεκάτσα, η οποία έχει κάνει τουλάχιστον τρία ταξίδια στη Σιβηρία από την χερσόνησο Lizard της Κορνουάλης. 

 

Η δορυφορική παρακολούθηση της αποδημίας της μπεκάτσας έδειξε τις τεράστιες αποστάσεις που μπορούν να διανύσουν τα πουλιά αυτά από τα μέρη διαχείμασης έως τις τοποθεσίες αναπαραγωγής. 

 

Στον Monkey τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός τον Φεβρουάριο του 2012 και βάση των στοιχείων που έχουν οι ερευνητές,  εκτιμούν ότι έχει πετάξει πάνω από 24.000 μίλια (39.000 χιλιόμετρα) στη διάρκεια της ζωής του.

Η δορυφορική παρακολούθηση έδειξε ότι ο Monkey, έχει επιστρέψει στο ίδιο ακριβώς πρόσφορο έδαφος στη Σιβηρία, μετά το χειμώνα που πέρασε στην Ουαλία.

 

Το Game and  Wildlife Conservation Trust (GWCT) έχει εντοπίσει τις μεταναστευτικές οδούς της μπεκάτσας από τα μέρη διαχείμασης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προς τα μέρη αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς δορυφορικούς πομπούς σε  26 πουλιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

 

Υπολογίζεται ότι 78.000 ζεύγη μπεκάτσες, ζουν και αναπαράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, 700.000 έως 1,2 εκατομμύρια πουλιά πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία.

Οι οικολόγοι ανησυχούν για τον ενδημικό πληθυσμό μπεκατσών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά περίπου 86% τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Η GWCT ελπίζει ότι τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από την παρακολούθηση της μετανάστευσης της μπεκάτσας θα βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειες διατήρησης του είδους.

 

Η παρακολούθηση αποκάλυψε ότι η μπεκάτσα μπορεί να πετάξει μέχρι και 750 μιλίων σε διάστημα 30 ωρών, κατά μέσο όρο περίπου 25 μίλια την ώρα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι πιστές στους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, επιστρέφοντας στις ίδιες θέσεις κάθε χρόνο.

Η GWCT είπε ότι 16 πτηνά είχαν φτάσει με ασφάλεια στους τόπους αναπαραγωγής τους, αλλά δύο έχουν εξαφανιστεί.

 

Ένα πουλί, ο Busy, που του τοποθετήθηκε ο πομπός στην Κορνουάλη το Φεβρουάριο του 2012, παρατηρήθηκε να κάνει επιδρομές μετά από ένα γεράκι στο Andover, ενώ από τον Moc οι επιστήμονες δεν έχουν νέα εδώ και αρκετό καιρό και πιστεύεται ότι έχει πεθάνει.

 

Ο Dr Andrew Hoodless, ο οποίος ηγείται της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η κατάσταση της τεχνολογίας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, διότι για πρώτη φορά, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε μερικά από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτό το άπιαστο πουλί.

 

“Η δυνατότητα να έχουμε δεδομένα από τις μετακινήσεις αυτών των πουλιών μέσω της δορυφορικής τεχνολογίας μας βοηθά να έχουμε μια ακριβή εικόνα για την πορεία που ακολουθούν κατά τη μετανάστευση , τις στάσεις που κάνουν και πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν.

 

“Η ταχύτητα και η απόσταση των μεταναστεύσεων τους είναι εκπληκτική.”

 

Και ο ίδιος δήλωσε ότι η έρευνα είναι σημαντική, λόγω των μείωσης που παρουσιάζει ο πληθυσμός της μπεκάτσας στο  Ηνωμένο Βασίλειο

 

“Σε σύγκριση με άλλα πουλιά, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τη συμπεριφορά και την οικολογία του, λόγω της μυστικότητας που τις χαρακτηρίζει. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω της παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, θα συμβάλει στην ενημέρωση των διεθνών πολιτικών για τη διατήρηση της μπεκάτσας στο μέλλον.”

 

Μην ξεχνάτε ότι η  Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι οικονομικός υποστηρικτής στη προσπάθεια έρευνας και καταγραφής των συνηθειών της μπεκάτσας. Το «μυστηριώδες πουλί» της μπεκάτσας έχει πραγματικά πολλές άγνωστες συνήθειες και με την προσπάθεια και έρευνα συναδέλφων Ευρωπαίων κυνηγών, γίνεται επιχείρηση αποκωδικοποίησης αυτών των συνηθειών του.

 

Το όλο έργο υλοποιείται από τον Οργανισμό Προστασίας της Θήρας και της Άγριας Πανίδας της Μεγάλης Βρετανίας 

 

Επιμέλεια ihunt.gr

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ