Αρχική » Grid with Sidebar » Δορυφορικη παρακολουθηση πελαργων στην Ελλαδα

Δορυφορικη παρακολουθηση πελαργων στην Ελλαδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Στα χνάρια του Monkey εδώ και λίγες ημέρες 10 πελαργοί οι οποίοι εφοδιάστηκαν με δορυφορικό πομπό παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, τοποθέτησε πομπούς σε δέκα νεοσσούς πελαργών στις Φέρες Έβρου, στις 2 Ιουλίου.

 

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τοποθετούνται πομποί σε πελαργούς και αναμένονται πολύ σημαντικά δεδομένα από την παρακολούθησή τους. Δεδομένα που αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα, τις αιτίες θνησιμότητας κ.ά.

 

Σημειώνεται πως οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητά τους (εάν κοιμούνται, πετάνε, τρέφονται κλπ).

 

Ίδιου τύπου πομποί έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο υδρόβια (μία φαλαρίδα και μία πρασινοκέφαλη πάπια) στο Δέλτα του Έβρου και πάλι από το Ινστιτούτο Max Planck, τα οποία παρακολουθούνται καθημερινά από τον Φεβρουάριο. Τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω δικτύου GSM στη βάση δεδομένων της MOVEBANK.

 

Η τοποθέτηση πομπών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις. Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των πελαργών με δαχτυλίδια τύπου ELSA, όταν και δακτυλιώθηκαν 23 νεοσσοί. Φέτος στον Πόρο δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί και ακόμα 29 στις Φέρες, στους 10 εκ των οποίων τοποθετήθηκαν οι πομποί.

 

Σύντομα στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή, από την οποία θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να ακολουθούν το ταξίδι των δέκα πελαργών.

 

Στη δράση συμμετείχαν και συνέβαλαν οι επιστήμονες Dr Martin Wikelski και Uschi Muller του Ινστιτούτου Max Planck, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η Αντιδημαρχία Φερών, η ΔΕΣΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ που παραχώρησαν προσωπικό και εξοπλισμό για την παγίδευση των πουλιών και την ασφαλή τοποθέτησή τους στις φωλιές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής και ιδιαιτέρως δάσκαλοι και μαθητές των τριών Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με τους πελαργούς.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ