Αρχική » Grid with Sidebar » Διαβουλευσεις για το υπουργειο που θα αποφασιζει για την τυχη κυνηγιου

Διαβουλευσεις για το υπουργειο που θα αποφασιζει για την τυχη κυνηγιου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σύμφωνα με πληροφορίες του iHunt οι αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου  θα περιλαμβάνουν και το κυνήγι.
 
Αν αυτό τελικά υλοποιηθεί το κυνήγι θα επανέλθει , μαζί με την Δασική Υπηρεσία, στην φυσιολογική του θέση ως μια δραστηριότητα της υπαίθρου όπως η Γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία κλπ.
 
Στο χέρι της νέας ηγεσίας είναι να αποδείξει ότι  το κυνήγι θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια πατροπαράδοτη δραστηριότητα των λαϊκών τάξεων με ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους της υπαίθρου και δεν θα είναι ο εύκολος στόχος των διάφορων περιβαλλοντικών και αντικυνηγετικών ΜΚΟ.
 
Αναμένουμε με ενδιαφέρον αν  η εξέλιξη αυτή θα υλοποιηθεί  τελικά και αν στη συνέχεια αποβεί υπέρ του κυνηγιού. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα αποδείξει με τις πράξεις της αν οι φόβοι των κυνηγών για δραστικούς περιορισμούς, μέχρι κατάργησης του κυνηγιού,  είναι αβάσιμοι και αν θα κυριαρχήσει η λογική και η συνεννόηση με τους κυνηγούς .
 
Στην επόμενη έκδοση του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ στις 4 Φεβρουαρίου, θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ για την νέα ηγεσία του Υπουργείου που θα καθορίζει τις τύχες του κυνηγιού.
 
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Αποστόλου στον διευθυντή του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ Αντώνη Μπληζιώτη λίγο πριν τις εκλογές.
 
Ερ.: Ποια είναι η θέση του αρμόδιου τμήματος για το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ για το κυνήγι;
 
Η παραπληροφόρηση που γίνεται για το συγκεκριμένο ζήτημα, εν όψει των εκλογών, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κυκλοφορούν αφίσες με τις οποίες διαστρεβλώνονται οι θέσεις του, φτάνοντας μέχρι του σημείου να τον κατηγορούν ότι θα καταργήσει το κυνήγι τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του».

SVESTONOF

Σας παραθέτω αυτούσια τη σχετική παράγραφο από το πρόγραμμά μας:
«Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας περί κυνηγετικών αδειών.
• Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά.
• Δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.
• Ουσιαστική πάταξη λαθροθηρίας με αυτόφωρες διαδικασίες / αύξηση προστίμων / αποτελεσματικότερη φύλαξη.
• Τακτικοί έλεγχοι για εξακρίβωση προϊόντων λαθροθηρίας σε καταστήματα εστίασης/πώλησης κρέατος και υπαίθριες αγορές / αυστηροποίηση ποινών.
• Αναβάθμιση της Θηροφυλακής, μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι.
• Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της Δασοφυλακής – Θηροφυλακής».


Οντως υπάρχουν μερικές διατάξεις, όπως αυτές των παραγράφων 2 και 3, αλλά και η φράση «μη εξαρτώμενης από το κυνηγετικό λόμπι» της παραγράφου 6 που χρειάζονταν καλύτερη και πιο συγκεκριμένη διατύπωση, αλλά πουθενά δεν αναφέρονται κι ούτε αφήνουν περιθώρια ερμηνείας για κατάργηση του κυνηγιού.

Ερ.: Το κυνήγι αποτελεί πατροπαράδοτη δραστηριότητα των λαϊκών τάξεων με ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους της υπαίθρου; Για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πώς δικαιολογείται η αστική προσέγγιση μιας υπαίθριας δράσης υπό το πρίσμα, μάλιστα, μιας ξεπερασμένης οικολογικής ιδεοληψίας;
• Οντως το κυνήγι είναι πατροπαράδοτη δραστηριότητα των λαϊκών τάξεων με ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους της υπαίθρου, όμως δεν πρέπει να ασκείται ανεξέλεγκτα, αλλά βάσει κανόνων. Γι’ αυτό πρέπει να επανεξεταστούν κάποια θέματα οργάνωσης του κυνηγιού, μέσα από επιστημονικές μελέτες.

Ποιος λέει ότι ένα αριστερό κόμμα δεν λαμβάνει υπόψη του την επιστήμη, την οικονομική δυνατότητα των κυνηγών και όλους τους παράγοντες που απαιτούνται για την ορθολογική διαχείριση της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα της θηραματοπανίδας;
 
Αντίθετα πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών συμφωνεί με τις θέσεις μας που στόχο έχουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τόσο για την προστασία των ζώων όσο και την άσκηση μιας δραστηριότητας, που διαχρονικά έχει συνδεθεί με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.
 
Προϋπόθεση και βασική αρχή που πρέπει να διέπει το κυνήγι είναι η αρχή της αειφορίας. Μια βασική ερώτηση αλλά και μεγάλο θέμα για τον τομέα της θήρας είναι πόσοι κυνηγοί εκδίδουν άδεια κάθε χρόνο και πόσοι κυνηγούν χωρίς άδεια. Ο αριθμός των τελευταίων και λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί δραματικά. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, κάποια πράγματα θα πρέπει να επανακαθοριστούν σε συνεργασία με τους κυνηγούς.
 
Ερ.: Με τη διάλυση των κυνηγετικών οργανώσεων θα απολυθούν 200 επιστημονικοί συνεργάτες (δασολόγοι, θηραματολόγοι κ.ά.), με βραβευμένες μελέτες σε διεθνή περιβαλλοντικά συνέδρια που εξασφαλίζουν τη βιοποικιλότητα. Οι επιστήμονες αυτοί μισθοδοτούνται από χρήματα των κυνηγών. Πώς θα χρηματοδοτήσετε όλο αυτό το έργο;
• Κατ’ αρχάς δεν θα διαλύσουμε καμία κυνηγετική οργάνωση που λειτουργεί σε νόμιμα πλαίσια κι ούτε θα απολυθεί κανένας από τους επιστημονικούς συνεργάτες. Αντίθετα θα συνεργαστούμε μαζί τους μέσα από έναν επανακαθορισμό των σχέσεων κυνηγών και κράτους.

Εμείς θα προτείνουμε οι διακόσιοι επιστήμονες συνεργάτες και λοιποί, καθώς και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή να ενταχθούν στη Δασική Υπηρεσία, η οποία πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να εξοπλιστεί με μέσα και προσωπικό, καθώς και με το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί συνολικά τον σκοπό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συρρικνωθεί τουλάχιστον σε τομείς που εξυπηρετούνται βασικές ανάγκες του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα συζητηθούν οπωσδήποτε και θα υπηρετηθούν σε συνεργασία με τους κυνηγούς.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής στη συνάντηση που κάναμε την περασμένη Δευτέρα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τονίζοντας ότι «Αναγνωρίζουμε τους κυνηγετικούς συλλόγους και την προσφορά τους και θέλουμε να υπερασπιστούμε την κυνηγετική δραστηριότητα, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν ο νόμος και οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους θα επιδιώξουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, με στόχο τόσο τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας όσο και της προστασίας της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας».
 
Ερ.: Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, μετά από δύο δολοφονίες θηροφυλάκων από λαθροθήρες, 100.000 ελέγχους, χιλιάδες μηνύσεις που κατέληξαν στα δικαστήρια και εκατοντάδες καταδικασμένους λαθροθήρες έχει στιγματιστεί στο πρόγραμμα του κόμματός σας ότι ανήκει στο κυνηγετικό λόμπι. Πώς σκοπεύετε να περιορίσετε τη λαθροθηρία με τις Δασικές Υπηρεσίες σε καθεστώς διάλυσης;
• Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Θηροφυλακή και μάλιστα σε δύσκολες έως επικίνδυνες συνθήκες που προκαλούν και θύματα. Το έργο τους είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Από την άλλη βέβαια φανερώνει και την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης. Κι αυτό θα συμβεί αν επαναπροσδιοριστεί η λειτουργική δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
 
Ερ.: Ο δημόσιος τομέας περιορίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς θα χρηματοδοτήσετε την προστασία της υπαίθρου, αν δεν έχετε συμμάχους τους κυνηγούς;
• Η Αριστερά η δική μας έχει μια διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα λειτουργίας του δημόσιου τομέα από αυτήν που κυριαρχεί στην Ευρώπη σήμερα. Και βέβαια θα βρούμε χρήματα για την προστασία της υπαίθρου, ξεκινώντας από αυτά που οι κυνηγοί καταβάλλουν για την άσκηση της δραστηριότητάς τους και φτάνοντας μέχρι το Πράσινο Ταμείο, τα χρήματα του οποίου καταβροχθίζονται στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους.
 
Ερ.: Εχουμε τη μικρότερη κυνηγετική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπό καθεστώς προστασίας το 1/3 της ελληνικής υπαίθρου και όλους σχεδόν τους υγροβιότοπους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Αριστερά θεωρούν ότι η πολιτική των απαγορεύσεων οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν φοβάστε τις επιπτώσεις μιας απαγορευτικής πολιτικής;
• Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το κυνήγι ασκείται σε περιορισμένες, ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, με δεδομένο ότι οι εκτάσεις των χωρών αυτών στην πλειονότητά τους είναι ιδιωτικές και όχι δημόσιες. Το κυνήγι ασκείται βάσει κανόνων (αριθμός θηραμάτων, διάρκεια κυνηγιού) έναντι αντιτίμου, ώστε να προκύπτει και οικονομικό όφελος για τον ιδιοκτήτη της γης.
Στη χώρα μας, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερή της έκταση είναι δημόσια, το κυνήγι ασκείται ελεύθερα, βέβαια βάσει κάποιων κανόνων που τηρούνται ή δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πολύ ή λιγότερο λαθροθηρία. Σε ό,τι αφορά την κυνηγετική περίοδο, αυτή καθορίζεται από τη βιολογία των θηραμάτων και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που καθορίζουν τις περιόδου κυνηγιού για τα μεταναστευτικά είδη.
Το 1/3 της υπαίθρου βρίσκεται πράγματι υπό καθεστώς προστασίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι υπερβολικό, σύμφωνα με τους κανόνες της διατήρησης της θηραματοπανίδας και της αναπαραγωγής των ειδών.
 
Ερ.: Πριν από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής οργίαζε ανεξέλεγκτη η λαθροθηρία, παρά τη λειτουργία ?τότε? της Δασικής Υπηρεσίας. Ποιος θα εγγυηθεί την προστασία της άγριας ζωής;
• Με την ένταξη στη Δασική Υπηρεσία και στη συνολική λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του επιστημονικού προσωπικού των κυνηγετικών οργανώσεων, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή τους, θα υπάρξει ουσιαστικότερη προστασία της άγριας ζωής. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους και προβλέπεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος…
 
Αντώνης Μπληζιώτης


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ