Αρχική » Grid with Sidebar » Δελτιο τυπου ΣΤ’ΚΟΜΑΘ

Δελτιο τυπου ΣΤ’ΚΟΜΑΘ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη.

 

Παρόντες ήταν 56  εκπρόσωποι από τους 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητας της ΚΟΜΑΘ. Παρευρέθησαν και πολλά νεοεκλεγμένα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, αρκετοί νέοι σε ηλικία, τους οποίους καλωσόρισε το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης.

Πριν από την έναρξη της Συνέλευσης έγινε ειδική αναφορά στην απώλεια τριών ανθρώπων, που με το έργο τους υπηρέτησαν το κυνήγι και συγκεκριμένα στους πρώην Προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων Κιλκίς και Νευροκοπίου και στον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα -Συντονιστή Θηροφυλακής για τη Θράκη.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δέλλιος, ο οποίος τόνισε τη διαχρονική εξέλιξη του δημιουργικού έργου της Ομοσπονδίας, αλλά και την ανάγκη της ενότητας του κυνηγετικού κόσμου για την επαύξηση της αποτελεσματικότητάς μας.

 

Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον κ. Πολυχρόνη, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας για την παρουσίαση των πεπραγμένων του 2012. Με εποπτικό και αναλυτικό τρόπο παρουσιάστηκε το έργο της ΚΟΜΑΘ, που αδρομερώς επιμερίζεται στην επιστημονική υποστήριξη της θήρας με έργα και μελέτες, στην οργανωμένη δράση της θηροφυλακής, στην επικοινωνία και στην προβολή του κυνηγίου, στην διοικητική και τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας των Κυνηγετικών Συλλόγων.

 

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της πυρκαγιάς στην άγρια πανίδα, με την προστασία από τις ασθένειες της άγριας πανίδας,  την εκτίμηση τάσης πληθυσμών ορεινής πέρδικας, του λαγού, της , την πειραματική επανεγκατάσταση πληθυσμών πεδινής πέρδικας, την επίδραση της όχλησης στα μεταναστευτικά πτηνά, την εξέλιξη της κάρπωσης του αγριόχοιρου στη Μακεδονίας και Θράκη, τη διαχείριση κολχικού φασιανού σε Αν. Μακεδονία & Θράκη, τις απελευθερώσεις θηραμτικών ειδών σε πολλά άλλα θέματα.

 

Με το επιστημονικό της έργο η ΣΤ’ ΚΜΑΘ θωρακίζει τη κυνηγετική δραστηριότητα, ενώ πολλά από τα αποτελέσματα της Ομοσπονδίας χρησιμοποιούνται σε δικαστικές υποθέσεις για την προάσπιση του κυνηγίου και για την αποτροπή νέων απαγορεύσεων θήρας, καθώς επίσης δημοσιεύονται σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώνονται σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Ειδική αναφορά έγινε στη μεγάλη προσπάθεια της Ομοσπονδίας και των Κυνηγετικών της Συλλόγων για την ενημέρωση των κυνηγών και του ευρύτερου κοινού για το θέμα της λύσσας.

 

Αναφέρθηκαν οι ειδικές δράσεις της Ομοσπονδίας με σεμινάρια και τεχνικές συσκέψεις, την ενεργό συμμετοχή στη συλλογή δειγμάτων και στην επιτήρηση της λύσσας, στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και στην έκδοση σχετικού υλικού.

Στα πεπραγμένα έγινε αναφορά στο επικοινωνιακό έργο της Ομοσπονδίας με τις εκδόσεις, με τον ΠΑΝ-ΘΗΡΑ, με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας και με τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μαθητές και φοιτητές, το κοινωνικό έργο με τη δημιουργία τράπεζας αίματος και πολλά άλλα. Δράσεις με μεγάλη απήχηση σε χιλιάδες κυνηγούς και πολίτες.

 

Παρουσιάστηκε το έργο της θηροφυλακής, μέσα από εποπτικά διαγράμματα για τον αριθμό και την κατηγορία των μηνύσεων (384 μηνύσεις έγιναν το 2012), των ελέγχων (μεγάλη αύξηση με περισσότερες από 23.000 ελέγχους), των χιλιομέτρων περιπολιών (περισσότερα από 110.000 χιλιόμετρα κάθε μήνα – παρόλη την αύξηση της τιμής των καυσίμων), αλλά και τη διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων εκπαίδευσης των θηροφυλάκων.

 

Στα θετικά του απολογισμού των πεπραγμένων συγκαταλέγεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων. Μια εξειδικευμένη δράση που προσφέρει ασφάλεια στον θηροφύλακα, αλλά και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη δράση της θηροφυλακής, με γεωγραφική αποτύπωση των ελέγχων, των περιπολιών, της καταγραφής των μηνύσεων για παραβάσεις περί θήρας, αλλά και πολλές άλλες δυνατότητες για θέματα προστασίας της άγριας πανίδας, ενώ παρέχει . διαφάνεια της λειτουργίας της θηροφυλακής ως προς τον κυνηγό

 

Τονίστηκε πως το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα των κυνηγών μας, που μέσα από την πρόσθετη εισφορά υπέρ Ομοσπονδίας δίνουν τη δυνατότητα στην ΚΟΜΑΘ να διατηρεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, να εκδίδει για 13η συνεχή χρονιά τον ΠΑΝΘΗΡΑ, να έχει νομική υποστήριξη, αλλά και να ενισχύει οικονομικά τους Κ.Σ. για προσλήψεις εποχιακών θηροφυλάκων (περίπου 25 θηροφύλακες κατ’ έτος)

 

Επί των πεπραγμένων τοποθετήθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι των Κ.Σ. που κατέθεσαν χρήσιμες προτάσεις και προβληματισμούς, που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη νέα κυνηγετική χρονιά. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη στήριξης των μικρών Συλλόγων, που μπορεί μεν να αριθμούν λίγα μέλη, δέχονται όμως μεγάλη κυνηγετική επισκεψιμότητα.

 

Κατόπιν από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης έγινε η έγκριση (χωρίς καμία αρνητική ψήφο) των πεπραγμένων του Δ.Σ., του απολογισμού και του προϋπολογισμού, της πρόσθετης εισφοράς υπέρ ΚΟΜΑΘ και Συλλόγων.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ