Ποιος είναι ο Monkey;
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι οικονομικός υποστηρικτής στη προσπάθεια έρευνας και καταγραφής των συνηθειών της μπεκάτσας. Το «μυστηριώδες πουλί» της μπεκάτσας έχει πραγματικά πολλές άγνωστες συνήθειες και με την προσπάθεια και έρευνα συναδέλφων Ευρωπαίων κυνηγών, γίνεται επιχείρηση αποκωδικοποίησης αυτών των συνηθειών του.
Το όλο έργο υλοποιείται από τον Οργανισμό Προστασίας της Θήρας και της Άγριας Πανίδας της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust) και έχει ξεκινήσει πριν λίγο καιρό με πολύ θετικά αποτελέσματα.
O Monkey είναι η μπεκάτσα που σπόνσοράς της είναι η ΣΤ ΚΟΜΑΘ στο πρόγραμμα παρακολούθησης που συμμετέχει.
Το κείμενο αυτό θα ανανεώνεται συνεχώς όσο παίρνουμε δεδομένα για Monkey από το Game & Wildlife Conservation Trust. Με κόκκινα γράμματα θα διαβάζεται τα τελευταία δεδομένα από το δορυφόρο.
Αλλά ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Monkey και ας δούμε το ταξίδι του από την ώρα που του τοποθέτησαν τον πομπό έως σήμερα.
Όνομα | Monkey |
Κωδικός | 112919 |
Που πιάστηκε | Νότια Κορνουάλη – Μεγάλη Βρεταννία |
Νο. Δαχτυλιδιού | EX71496 |
Ημν/ια Σήμανσης | 18-02-2012, 23:40:00 |
Φύλο | Αρσενικό |
Βάρος | 299Kg |
Μήκος Μύτης | 66,3mm |
Μήκος φτερών | 204mm |
Τελευταίες ειδήσεις από το Monkey
04-07-2013
Πολλά δεδομένα στέλνει ο πομπός του Monkey και όλα είναι γύρω από το ίδιο σημείο κάπου στα βάθη της Σιβηρίας. Μάλλον έχει τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος και τα “τέκνα” του Monkey μεγαλώνουν. Δείτε στη φωτο που ακολουθεί την τοποθεσία που βρίσκεται ο Monkey.
16-05-2013
Ο Monkey αφού διένυσε πάνω από 6000Km από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι έφτασε στον τελικό του προορισμό που δεν είναι άλλος από τον περσινό τελικό του προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ό Monkey όταν του τοποθέτησαν τον πομπό τον Φεβρουάριο του 2012 ήταν ήδη ενίληκος που σημαίνει ότι ήδη είχε κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι από τη Ρωσία μέχρι την Κορνουάλη. Συνολικά δηλαδή έχει κάνει πάνω 36.000 χιλιόμετρα. Εν αναμονή ζευγαρώματος λοιπόν ο Monkey…..
06-05-2013
Συνεχίζει τη μετανάστευσή του ο Monkey και από την πορεία του μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πάει ολοταχώς για τον περσινό του τελικό προορισμό. Μην ξεχνάμε ότι ο Monkey το 2012 διένυσε 5800 Km από τη Κορνουάλη όπου του τοποθέτησαν τον πομπό έως βόρεια του Krasnoyarsk και Δυτικά του Lesosibirsk,όπου ήταν ο τελικός προορισμός του. Τώρα βρίσκεται κοντά στο Tyumen της Ρωσίας
15-04-2013
O Monkey είναι ζωντανός και έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής. Μετά από πολύ καιρό, ο Monkey έστειλε δυνατά σήματα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και μας δείχνει ότι βρίσκεται στα σύνορα Πολωνίας με Λυεκορωσία. Από τη νέα αυτή θέση του Monkey γίνεται κατανοητό ότι έχει αρχίσει η εαρινή του αποδημία.Το πιθανότερο είναι ότι ξεχειμώνιασε στην Κορνουάλη αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε λόγω έλλειψεις επαρκών δορυφορικών σημάτων. Ο Monkey δεν είναι το μόνο πουλί που δεν έστειλε σήματα κατά τη διαρκεια του χειμώνα και αυτό οφείλεται στο ότι δεν γέμισαν οι μπαταρίες του πομπού λόγω έλλειψης επαρκούς φωτισμού και στην νυκτόβια δραστηριότητα του πουλιού. Όσο όμως προχωράει η άνοιξη οι μπεκάτσες αρχίζουν και κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχουν μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας κατά τη διαρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να γεμίζουν ευκολότερα οι μπαταρίες και τα πουλιά να εκπέμπουν ικανοποιητικά σήματα.
12-11-2012
Όλες οι μπεκάτσες του προγράμματος συμπεριλαμβανομένου και του Monkey δεν εκπέμπουν τα δεδομένα που εμείς θέλουμε. Υποθέταμε ότι αυτό οφείλεται στην αλλαγή του φτερώματός τους στις αρχές του φθινοπώρου. Κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας τα πουλιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κρυμμένα μέσα σε πυκνά φυλλώματα που μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση ενός σήματος.
Όμως, μέχρι το Νοέμβριο οι μπεκάτσες έχουν τελειώσει με την πτερόρροια τους και πρέπει τώρα να στέλνουν σήματα πιο συχνά. Μια πιθανή θεωρία είναι ότι οι ηλιακές μπαταρίες, που έχουν οι δορυφορικοί πομποί τους, έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Μπορεί επειδή κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας οι πομποί δεν λάμβαναν επαρκή ηλιακή ακτινοβολία οι μπαταρίες τους να έχουν εξαντληθεί τελείως. Για να φορτίσουν πλήρως οι μπαταρίες πρέπει να έρθουν σε επαφή με έντονο ηλιακό φως για περίπου 4 ώρες. Το γεγονός ότι τα πουλιά είναι ως επί το πλείστον ενεργά τη νύχτα και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε πυκνά δάση, εμποδίζουν την φόρτιση των μπαταριών και έτσι δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε τα σήματα που θέλουμε από τις μπεκάτσες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μερικά από μας πουλιά να έχουν πεθάνει. Τα ετήσια ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου 60% για την μπεκάτσα, που σημαίνει ότι περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού δεν επιβιώνουν από το ένα έτος στο επόμενο. Η διάρκεια ζωής συνήθως δεν υπερβαίνει τα 4 έτη. Μπορεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι στο υψηλότερο σημείο τους. Ίσως γιατί οι μπεκάτσες να είναι πιο εύκολα θηρεύσιμες αυτή τη στιγμή του έτους, αν αγωνίζονται να βρουν τροφή ή να είναι κουρασμένες από τη μετανάστευση.
Μπορεί μερικά από αυτά τα πουλιά να στείλουν σήματα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι λίγο απογοητευτικό το γεγονός ότι κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση δεν έχουμε τα σήματα που είχαμε στην ανοιξιάτικη.
22-10-2012
O Monkey πέρασε το καλοκαίρι του στη Σιβηρία, 5.800 χιλιόμετρα από εκεί που του τοποθέτησαν το δορυφορικό πομπό, στην Κορνουάλη. Στις 15 Σεπτεμβρίου λάβαμε καλής ποιότητας δεδομένα που έδειχναν ότι ο Monkey άρχισε το μεγάλο ταξίδι της φθινοπωρινής αποδημίας. Η νέα του θέση του είναι σχεδόν 2000 χλμ δυτικά από τόπο αναπαραγωγής του και φαινόταν σαν να ήταν στο δρόμο της επιστροφής προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Δέκα ημέρες αργότερα και ο Monkey δεν δείχνει να συνεχίζει το ταξίδι του. Τι έγινε; Πολλές φορές συμβαίνει τα πουλιά να διακόπτουν τη μετανάστευση, όπως τώρα ο Monkey. Σταματάει σε τόπους που μπορεί να τραφεί και να “γεμίσει τις μπαταρίες του” για να συνεχίσει το ταξίδι. Ο Monkey θα προσπαθεί να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος σώματος για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού του. Ας ελπίσουμε ότι ο Monkey είναι καλά και αφού “γεμίσει” τις μπαταρίες του να ξεκινήσει πάλι το ταξίδι του.
24-09-2012
Μια παύση στην πορεία; Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λάβαμε περισσότερα στοιχεία από τον Monkey. H προηγούμενη θέση του έδειξε ότι ήταν σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα δυτικά του τόπου αναπαραγωγής του και φάνηκε να είναι στο δρόμο της επιστροφής για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέντε ημέρες μετά, και ο Monkey παραμένει στην ίδια θέση, βόρειο- δυτικά της πόλης του Krasnoufimsk στη Ρωσία. Πολλές φορές συμβαίνει τα πουλιά να διακόπτουν τη μετανάστευση, όπως τώρα ο Monkey. Σταματάει σε τόπους που μπορεί να τραφεί και να “γεμίσει τις μπαταρίες του” για να συνεχίσει το ταξίδι. Ο Monkey θα προσπαθεί να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος σώματος για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού του. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι η τρέχουσα θέση του Monkey είναι σε απόσταση 100 χλμ από μια παρόμοια θέση στάση που είχε χρησιμοποιήσει στην εαρινή αποδημία του.
17-09-2012
Ο Monkey ξεκινά φθινοπωρινή μετανάστευσή του
Νέα στοιχεία που λάβαμε χθες δείχνουν ότι ο Monkey έχει ήδη ξεκινήσει την πτήση της επιστροφής του. Αυτό τον κάνει το πρώτο πουλί (από αυτά που συμμετέχουν στην έρευνα) που το κάνει. Αυτό δεν είναι περίεργο αν σκεφτεί κανείς τα πάνω από 5000 χιλιόμετρα που διένυσε από τον χώρο διαχείμασης του στην Κορνουάλη προς τον τόπο αναπαραγωγής του στην κεντρική Ρωσία. Έχει πολύ μεγάλο ταξίδι να κάνει ταξίδι να κάνει. Έχει διανύσει περίπου 1.900 χιλιόμετρα και είναι τώρα βόρειο- δυτικά της πόλης του Krasnoufimsk στη Ρωσία. Μας ενδιαφέρει να δούμε αν η πορεία της φθινοπωρινής μετανάστευσής του θα είναι ή ίδια με της εαρινής, και αν θα επιλέξει να σταματήσει στα ίδια σημεία. Πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει εκεί όπου του περάσαμε την δορυφορική ετικέτα, στην Κορνουάλη. Υπομονή, τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε.
22-06-2012
Ο Monkey μπορεί να έγινε πατέρας
Είναι πιθανό ότι κάποια από τα αρσενικά πουλιά μας θα μπορούσαν να είναι οι πατέρες τώρα. Ακόμα και ο Monkey, ο οποίος έχει ταξιδέψει μια τέτοια απίστευτη απόσταση, είναι στους τόπους αναπαραγωγής του για περίπου 6 εβδομάδες τώρα. Τα αρσενικά δεν θα λάβουν κανένα μέρος στην επώαση και στην φροντίδα των νεοσσών, και θα παραμείνουν με την σύντροφό τους μέχρι να αρχίσει η επώαση. Μόλις αρχίσει, θα την αφήσει. Η επώαση διαρκεί 21-24 ημέρες, και σε αυτό το χρονικό διάστημα αυτός μπορεί να έχει βρει έναν δεύτερο σύντροφο. Με τον τρόπο αυτό, ο Monkey μπορεί να έχει γίνει πατέρας με διαφορετικές θηλυκές.
29-05-2012
Ο Monkey έφτασε στον τόπο αναπαραγωγής του
Η τρέχουσα θέση του Monkey, βόρεια του Krasnoyarsk και Δυτικά του Lesosibirsk, φαίνεται να είναι ο τελικός του προορισμός. Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι κινήσεις του ήταν ως επί το πλείστον σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και γίνονται όλο και μικρότερες κάθε μέρα. Ο Monkey έχει ταξιδέψει πιο πολύ από όλα τα πουλιά μας. Ο τόπο αναπαραγωγής του είναι περίπου 5.800 χιλιόμετρα από την Κορνουάλη, όπου του τοποθετήθηκε η ετικέτα. Για να φτάσει εκεί έχει πετάξει μια διαδρομή πάνω από 6.200 χιλιόμετρα και διασχίσει 6 διεθνή σύνορα! Όπως και τα άλλα αρσενικά πουλιά μας, ο Monkey πρέπει τώρα έχει αρχίσει το Roding. Roding είναι η πτήση που εκτελείται από το αρσενικό κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής για να προσελκύσει έναν σύντροφο.
15-05-2012
O Monkey είναι το πουλί που έχει ταξιδέψει πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία. Προς το παρόν είναι βόρεια του Κρασνογιάρσκ και παράγει πολλά δεδομένα γύρω από το ίδιο σημείο. Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι έχουμε δει με άλλα πτηνά που χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανασυνταχθούν. Ο Monkey μοιάζει ακμαιότατος. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που έχει ταξιδέψει πιο πολύ από τα άλλα πουλιά μας.
05-05-2012
Ο Monkey έχει ταξιδέψει 5.300 χιλιόμετρα! Οδεύει ανατολικά και τώρα είναι κοντά στο Lavrovka Τομσκ Oblast τηςΡωσία. Έχει ταξιδέψει τώρα περίπου 5.300 χιλιομέτρων από την περιοχή διαχείμασης του στην Κορνουάλη!
03-05-2012
Ο Monkey οδεύει ακόμα ανατολικά στη Ρωσία, ακριβώς βόρεια των συνόρων του Καζακστάν.
29-04-2012
Ο Monkey πάει ακόμη ανατολικά! Τώρα είναι στα 570 Ν, 570 Ε! Είναι 25 χλμ νότια από το Lysva και 80 χλμ ανατολικά από το Perm σε μια περιοχή από εκτεταμένα δάση σημύδας.
26-04-2012
Είναι πολύ κοντά με τον Pilot και τη Rebecca δύο άλλες μπεκάτσες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κοντά σε μια περιοχή όπου έχουμε στοιχεία από 2010, ότι είναι χώρος αναπαραγωγής. Θα εγκατασταθεί σε μια περιοχή αναπαραγωγής και θα αρχίσει το Roding ή θα πάει πιο ανατολικά;
20-04-2012
Ο Monkey στέλνει πολύ καλά δεδομένα από μια λίμνη από το Gelenova στην Λετονία. Υπήρξε μια σταθερή ροή των δεδομένων που προέρχονται από αυτό το πουλί, έτσι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
17-04-2012
Ακόμα στη Λετονία
O Monkey είναι ακόμα στη Λετονία και κινείται γύρω από τα ίδια σημεία που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το πουλί χρειάζεται να ανακτήσει δυνάμεις για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετανάστευση συνεχίζεται, σύντομα.
02-04-2012
Τα δεδομένα που στέλνει ο Monkey δείχνoυν ότι εξακολουθεί να είναι στην ίδια περιοχή που ήταν και την Παρασκευή. Με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια
30-03-2012
Δικαιούται να ξεκουραστεί
Μετά από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι από την Κορνουάλη έως τα σύνορα της Λιθουανίας, ο Monkey παράγει τώρα δεδομένα από την ίδια περιοχή, η οποία είναι ένα ρωσικό θύλακα που συνορεύει και με Πολωνία.
27-03-2012
Ο Monkey πέταξε
Η τελευταία θέση του είχε προσδιοριστεί στις 19 Φεβρουαρίου και ήταν ευχάριστη έκπληξη για εμάς να δούμε ότι ο Monkey άρχισε τη μετανάστευσή του. Λάβαμε μια θέση στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, κοντά στην πόλη της Neman.
21-03-2012
Ετικέτα στον Monkey
H δορυφορική ετικέτα κολλήθηκε στις 11:40 μμ, της 18ης Φεβρουαρίου στο Lizard. Έστειλε μια σειρά από καλές θέσεις το επόμενο πρωί που δείχνει ότι είχε απομακρυνθεί από την περιοχή που έχει επισημανθεί και πέταξε 3 χιλιόμετρα βόρεια μέχρι το Gillan και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω ξανά. Η τελευταία σειρά από καλής ποιότητας δεδομένα θέσης ήταν στις 19 Φεβρουαρίου στις οκτώ το πρωί κοντά στο Tregarne.
Υποψιαζόμαστε ότι όπως και οι άλλες μπεκάτσες μας κρύβεται σε πυκνή βλάστηση που εμποδίζει τα δεδομένα που αποστέλλονται να φτάσουν στο δορυφόρο.