Αρχική » Grid with Sidebar » Γ. Σπινοκιας : Πρωτα το κυνηγι

Γ. Σπινοκιας : Πρωτα το κυνηγι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τα μυστικά του κυνηγιού τα έμαθε από τον παππού του και αργότερα από τον πατέρα του. Στην Πόλη έμαθε να κυνηγάει με αγγλικά Σέττερ και όταν μετακόμισε στην Ελλάδα ξεκίνησε την εκτροφή DILL-SPIN από έναν σκύλο που έφερε από τη Σκοτία και ονομαζόταν DILLEY SPIN. Η ονομασία της εκτροφής προέρχεται από έναν συνδυασμό του επιθέτου του (τα 4 πρώτα γράμματα) και του ονόματος του σκύλου που βρίσκεται πίσω από όλα σχεδόν τα γενεαλογικά δέντρα των σκύλων του κυνοτροφείου του.
 
Ο Γιώργος Σπινόκιας συνομίλησε μαζί μας στα γραφεία του ΟΚΑΔΕ, όταν διοργανώθηκε σεμινάριο με τον εκτροφέα, κυναγωγό και εκπαιδευτή με θέμα «Σέττερ & Πόιντερ στην μπεκάτσα και την πέρδικα».
 
Από τα πρώτα μέλη του Ομίλου Πόιντερ και Σέττερ στη χώρα μας, παρουσιάζει σκύλους από τη δημιουργία του ομίλου με πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με αποκορύφωμα το 2004 όταν βγήκε αναπληρωματικός πρωταθλητής Ευρώπης σε αγώνες μπεκάτσες με το δικής του εκτροφής αγγλικό Σέττερ και ιδιοκτησίας του κ. Σακαντάνη, τον Dill-Spin Egoist.
 
Ο Γιώργος Σπινόκιας είναι πάνω από όλα κυνηγός και είναι πιο εύκολο να τον βρει κανείς στους κυνηγότοπους να εκπαιδεύει σκύλους παρά οπουδήποτε αλλού και αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται από τους πλέον κατάλληλους για να αναπτύξουν το θέμα “Σέττερ & Πόιντερ στην μπεκάτσα και στην πέρδικα”.
 
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ΟΚΑΔΕ τονίζοντας ότι οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού βοηθούν στην εκπλήρωση του βασικού σκοπού του ομίλου που είναι να φτιάχνονται καλύτερα κυνηγετικά σκυλιά και όχι σκυλιά μόνο για αγώνες.
 
Ο Γιώργος Σπινόκιας είναι πάνω από όλα κυνηγός και είναι πιο εύκολο να τον βρει κανείς στους κυνηγότοπους να εκπαιδεύει σκύλους παρά οπουδήποτε αλλού.
 
Ο Ομιλος έχει υποχρέωση να βοηθήσει πρώτα τους κυνηγούς που είναι η συντριπτική πλειονότητα των μελών του και μετά τους αγωνομάχους.
 
Οι κριτές
 
Αναφερόμενος στους κριτές των αγώνων επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να βγουν νέοι κριτές με όρεξη και μεράκι. Ομως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κυνηγάνε.
 
«Πώς είναι είναι δυνατόν κάποιος να κρίνει την εργασία των κυνηγετικών σκύλων αν ο ίδιος δεν κυνηγάει;
 
Κριτές που δεν κρατάνε όπλο στα χέρια τους όχι μόνο δεν πρέπει να κρίνουν, αλλά δεν πρέπει να είναι μέλη στον όμιλο.
 
Ο Ομιλος έχει υποχρέωση να βοηθήσει πρώτα τους κυνηγούς που είναι η συντριπτική πλειονότητα των μελών του και μετά τους αγωνομάχους.
 
Για να κρίνει κάποιος σε έναν αγώνα τα κυνηγετικά σκυλιά πρέπει πρώτα να είναι κυνηγός, μετά τίμιος και μετά γνώστης».
 
Το κυνήγι στην Ελλάδα
 
«Το κυνήγι στην Ελλάδα διεξάγεται κατά βάση στο βουνό. Εκτός από τις εποχές των περασμάτων των ορτυκιών ακόμη και την μπεκάτσα την κυνηγάμε στο βουνό.
 
Είμαστε τυχεροί που έχουμε το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι και την πληθώρα των άγριων θηραμάτων. Ομως για να κάνουμε καλά σκυλιά στην μπεκάτσα και την πέρδικα, που κατά κύριο λόγο κυνηγάμε, χρειαζόμαστε σκυλιά με ψυχή, με μυαλό και να αντέχουν στα πολύωρα κυνήγια στις δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες της χώρας μας.
 
Οι νέοι δυστυχώς μιλάνε για ουρές, για κεφάλια και παραμελούν τα βασικότερα που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα Σέττερ ή ένα Πόιντερ και είναι το μυαλό, η αίσθηση θηράματος και η αντοχή.
 
Καλύτερα να έχω ένα σκύλο που κουνάει ουρά και να κυνηγάει οχτώ ώρες πέρδικα ή μπεκάτσα στο βουνό παρά να έχω ένα στιλίστα που να κυνηγάει μια ώρα. Τα σκυλιά πρέπει να κρίνονται όταν κυνηγάνε και όχι όταν τρέχουν».
 
Η εκτροφή
 
«Οι εκτροφείς στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργούν σκύλους που να είναι ικανοί να κυνηγούν στα βουνά της χώρας. Τα ιταλικά πρότυπα είναι πρότυπα για το κυνήγι του κάμπου που στη χώρα ένα τέτοιο είδος κυνηγιού είναι περιορισμένο. Ενας μακρύς σκύλος μπορεί να είναι όμορφος στον κάμπο, όμως στο βουνό δεν θα αντέξει σε πολύωρα κυνήγια. Σε αυτό θα βοηθήσουν πολύ οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού σε πέρδικα και μπεκάτσα.»
 
Το μπίπερ
 
«Ένα κουτάβι πρέπει να αρχίσει να μπαίνει στο δάσος μόνο με το κουδουνάκι. Η χρήση του μπίπερ ήταν, είναι και θα είναι ένα μεγάλο ελάττωμα γιατί δεν αναπτύσσει το μυαλό του σκύλου.
 
Ο νεαρός σκύλος που κάνει τις πρώτες του εξόδους στο κυνήγι της μπεκάτσας, όταν σταματήσει για να αφουγκραστεί και να καταλάβει πού βρίσκεται ο κυναγωγός του ακούει το μπίπερ και αποπροσανατολίζεται.
 
Ο σκύλος χάνει την επαφή με τον κυναγωγό του. Ο,τι χειρότερο για νέο σκύλο που κάνει τα πρώτα του βήματα στο κυνήγι της μπεκάτσας. Οταν ψάχναμε να βρούμε τα σκυλιά που φέρμαραν κάποια μπεκάτσα μέσα στο δάσος κάναμε μεγάλους κύκλους ώσπου να να καταφέρουμε και τα σκυλιά για να μας βοηθήσουν κουνούσαν το κεφάλι τους ώστε να ακουστεί έστω και λίγο το καμπανάκι. Μεγάλο επίπεδο ευφυΐας που με το μπίπερ δεν αφήνουμε τον σκύλο να φτάσει.
 
Ο σκύλος πρέπει να ανοίγεται στο δάσος τόσο όσο να μπορούμε να τον ακούμε. Πρέπει εμείς να μάθουμε στον σκύλο μας να έχει καλές και συχνές επιστροφές. Το μπίπερ ίσως είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις που κυνηγάμε σε εξαιρετικά πυκνό μέρος αλλά δεν είναι καλό να κυνηγάμε πχ πέρδικα σε ένα ξεροβούνι με μπίπερ.»
 
Τα περδικόσκυλα
 
«Τα καλά περδικόσκυλα γίνονται στο βουνό και όχι στον κάμπο. Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ πως ο Ομιλος με τους αγώνες, κυρίως του τροπαίου Πολυκανδιώτη, βοηθούν στο να δούμε καλά περδικόσκυλα. Ενα καλό περδικόσκυλο πρέπει να έχει ψυχή, αντοχή και μυαλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα πολύωρο κυνήγι στα δύσκολα ελληνικά βουνά.»
 
Αυτά και άλλα πολλά εξίσου ενδιαφέροντα είπε ο Γιώργος Σπινόκιας στο σεμινάριο που διοργάνωσε ο Ομιλος Πόιντερ και Σέττερ. Η μεγάλη εμπειρία και η μεγάλη αγάπη για το κυνήγι και την κυνοφιλία δίνουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στα θέματα που έθιξε ο Γιώργος Σπινόκιας και καλό είναι να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι νέοι κυνηγοί και όχι μόνο!!!
 
Οσοι από τους αναγνώστες του «Εθνος-Κυνήγι», το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Γιώργο Σπινόκια στα τηλέφωνα  6977008309.
 
Κώσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κώσταντίνος Λουρής
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ