Αρχική » Grid with Sidebar » Γέμισαν “αγριόχοιρους” τα Ταλαία όρη στην Κρήτη

Γέμισαν “αγριόχοιρους” τα Ταλαία όρη στην Κρήτη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ Ή ΑΝΟΗΣΙΑ;
 
Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει στην οροσειρά των Ταλέων Ορέων στο Μυλοπόταμο καθώς σύμφωνα με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, τα βουνά έχουν γεμίσει από κοπάδια αγριογούρουνων.
 
Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 ζώα τρέφονται ανεξέλεγκτα γύρω από τον Κουλούκωνα, γεγονός, το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αγρτοκτηνοτρόφους αφού οι ζημιές που προκαλούν είναι πολλές και ποικίλες.
 
Το πως βρέθηκαν εκεί τα ζώα είναι ένα ερώτημα. Εικάζεται, ότι ή ξέφυγαν από τον στάβλο κάποιου ντόπιου που τα εξέτρεφε ή κάποιος άφησε ελεύθερα στα βουνά κάποια ζευγάρια με σκοπό ή χωρίς να υπολογίσει τι θα επακολουθήσει.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν έγινε, σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα δεδομένο, καθόλου ευχάριστο για τους κατοίκους και αγρότες της περιοχής αφού τα ζώα όπως ήταν φυσικό αναπαράχθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Έτσι σήμερα δεν είναι δύο ή τρία αλλά ολόκληρες αγέλες, που προκαλούν ζημιές σε αγροκαλλιέργειες και σοβαρές απώλειες σε κοπάδια.
 
Όπως μας είπαν, οι αγριόχοιροι επιτίθενται στα πρόβατα και στα κατσίκια, κυρίως στα νεογέννητα, τα οποία σκοτώνουν για να τραφούν.
 
Επίσης οι ορειβάτες – προσκυνητές του Τιμίου Σταυρού που πρόσφατα ανέβηκαν στην κορυφή του Κουλούκωνα, διαπίστωσαν κατά την διαδρομή, ότι αρκετοί από τους υπεραιωνόβιους αζίλακες που φύονται στο βουνό άρχισαν να ξεραίνονται λόγω των μεγάλων σκαμμάτων που δημιουργούν οι αγριόχοιροι για να φάνε τις ρίζες.
 
Έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, μια σοβαρή απειλή για την βιοποικιλότητα της περιοχής και λαμβάνει σοβαρές οικολογικές διαστάσεις αφού τα βουνά αυτά δεν ήταν ποτέ τόποι της συγκεκριμένης άγριας ζωής με την πανίδα και την χλωρίδα της να έχουν διαμορφωθεί για διαφορετικές συνθήκες από περιοχές που ζουν αγριογούρουνα και άλλα αντίστοιχα ζώα.
 
Το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα είναι επίσης ένα ερώτημα, στο οποίο ωστόσο καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες Αρχές.
 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ