Αρχική » Grid with Sidebar » Βρηκαν φρεσκο αιμα σε προιστορικό μαμουθ

Βρηκαν φρεσκο αιμα σε προιστορικό μαμουθ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Αίμα στο κατεψυγμένο σώμα ενός προϊστορικού μαμούθ που έζησε πριν 10.000 με 15.000 χρόνια βρήκαν Ρώσοι επιστήμονες, στο πλαίσιο αποστολής στα απομακρυσμένα νησιά  Lyakhovsky, στο αρχιπέλαγος Νοβοσιμπίρσκ, στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το αίμα έχει διατηρηθεί τόσο καλά στον  μυϊκό ιστό, που κύλισε εύκολα από το σώμα του θηλυκού μαμούθ, το οποίο εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 60 ετών.

«Όταν σπάσαμε τον πάγο κάτω από το στομάχι της, άρχισε να τρέχει αίμα,. Το χρώμα του ήταν πολύ σκούρο», δήλωσε ο ερευνητής Semyon Grigoriev, επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος του Μουσείου Μαμούθ.

«Αυτή είναι η πιο εκπληκτική υπόθεση σε όλη μου τη ζωή. Πώς είναι δυνατόν το αίμα να διατηρήθηκε σε υγρή μορφή; Και ο μυϊκός ιστός είναι επίσης κόκκινος, έχει το χρώμα φρέσκου κρέατος», τόνισε ο ερευνητής.

Όπως εξήγησε ο κ. Grigoriev, το κάτω μέρος του μαμούθ διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση γιατί βρισκόταν σε μια δεξαμενή νερού, η οποία πάγωσε μεταγενέστερα.

Το πάνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης και του κεφαλιού, κατασπαράχθηκε από θηρευτές.

Τα μπροστινά πόδια και το στομάχι του μαμούθ έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ από το πίσω μέρος έχει απομείνει μόνο ο σκελετός.

Η ανακάλυψη αναθερμαίνει τις ελπίδες των επιστημόνων για την ανάσταση του προϊστορικού ζώου στο εργαστήριο.

«Με αυτό το εύρημα έχουμε πολλές πιθανότητες να εντοπίσουμε ζωντανά κύτταρα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στην κλωνοποίηση μαμούθ», τόνισε ο κ. Grigoriev.

Οι Ρώσοι επιστήμονες δεν έχουν αποκαλύψει την περιοχή που φυλάσσουν το κατεψυγμένο μαμούθ, ωστόσο τους επόμενους μήνες θα επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες από τη Νότιο Κορέα και τις ΗΠΑ να εξετάσουν το πτώμα του προϊστορικού ζώου.

econews


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ