Αρχική » Grid with Sidebar » Βλητικος Μεσαιωνας

Βλητικος Μεσαιωνας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

 

Σήμερα θα ασχοληθώ με 5 μύθους που κατά καιρούς ακούω σε κυνηγετικές παρέες και καφενεία, και θα τους καταρρίψω έναν έναν:

 

1. Κάποια όπλα «κόβουν» και κάποια όχι…

 

Υπάρχουν πολλοί που ακόμα και σήμερα ορκίζονται πως το Χ όπλο σκοτώνει, το Ψ δεν καταβάλει άμεσα το θήραμα, το Ζ είναι άχρηστο κτλ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία: Αν σημαδέψουμε σωστά το στόχο με τα κατάλληλα πυρομαχικά, το σωστό τσοκάρισμα για την απόσταση, και έχουμε κάννη που να ταιριάζει στο φυσίγγι μας, το θήραμα θα πέσει σαν κεραυνόπληκτο.

 

Αν σημαδέψουμε λάθος με άσχημα επιλεγμένο τσοκ, ακόμα κι αν αδειάσουμε το όπλο η κάρπωση θα είναι ανέφικτη. Οι Άγγλοι λένε «a bad workman always blames his tools» – του κακού μάστορα του φταίνε τα εργαλεία του…

 

 

2. Τα φυσίγγια διασποράς είναι για τους ατζαμήδες!

 

Το μόνο που κάνει ένα μελετημένο φυσίγγι διασποράς είναι να παρέχει ένα έλασμα ανάμεσα στα σκάγια, έτσι ώστε αυτά να επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα μετά τη σύσφιξη από το τσοκ του όπλου.

Τα περισσότερα λοιπόν δεν ανοίγουν ιδιαίτερα την τουφεκιά (αν και υπάρχουν και κάποια που το κάνουν), απλά λειτουργούν σαν να ρίχνουμε με κύλινδρο, ακόμα κι αν υπάρχει έντονη σύσφιξη στην κάννη. Είναι λοιπόν ιδανικά για πρώτο φυσίγγι στα αυτογεμή, σε αμέτρητες εφαρμογές. Και αφήστε τους «γνώστες» να κάνουν περιπαικτικά σχόλια – το αποτέλεσμα μετράει.

 

3. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

 

Όχι ακριβώς! Όταν συγκρίνουμε μια καραμπίνα των 500 ευρώ με μία των 1700, λογικό είναι να κερδίσει η ακριβή – έστω και στα σημεία.

Αλλά: Η εξίσωση που διαμορφώνει την τιμή ενός όπλου είναι πολυπαραγοντική, χαοτική σχεδόν. Το «βάρος» του ονόματος του κατασκευαστή, το μέγεθος της μαζικής παραγωγής, η τοπική ζήτηση, οι αποφάσεις του εισαγωγέα, όλα διαμορφώνουν την τελική τιμή. Έτσι, το σενάριο ένα όπλο των 1000 ευρώ να είναι εφάμιλλο ή και καλύτερο από ένα των 1400, είναι απόλυτα εφικτό.

 

4. Η τάδε εταιρεία βγάζει αθάνατα όπλα που αντέχουν τα πάντα.

 

Πάρτε το καλύτερο όπλο, δώστε το σε έναν «σιδεροφάγο» που θα το εκθέσει σε υγρασία, θα το αφήσει αλάδωτο και βρώμικο αρκετό καιρό και τα προβλήματα είναι εγγυημένα!

Αντίθετα, αγοράστε ένα ταπεινό μοντέλο, κάτι που θεωρείτε πολύ κάτω του μετρίου: Αν το κρατήσετε καθαρό και λαδωμένο, και διορθώσετε τυχόν αρχικά προβλήματα σε έναν καλό οπλουργό, θα σας συντροφεύει πολλά χρόνια με ελάχιστα απρόοπτα…

Βεβαίως και υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ποιοτικά προϊόντα. Τις περισσότερες φορές όμως ο ιδιοκτήτης κάνει τη διαφορά. Ή ο καλός οπλουργός.

 

5. Το δίκαννο / το μονόκαννο / η καραμπίνα … έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τα υπόλοιπα!

 

Η βλητική απόδοση επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, την εσωτερική επιφάνεια της κάννης, το σχήμα της θαλάμης / του κώνου, το μήκος και τη διάμετρο του αυλού, το σχήμα του τσοκ, και φυσικά από το ίδιο το φυσίγγι! Αν κρατήσουμε ίδιους τους πιο πάνω παράγοντες, δεν έχει καμία σημασία αν το όπλο είναι μονόκαννο, δίκαννο, αυτογεμές αδρανείας ή εξάκαννο (εκτός ίσως από χρήση κάποιων μονόβολων που απαιτούν ακαμψία από την κάννη – εκεί οι πολλές μαζί είναι πιο άκαμπτες και έχουν το πλεονέκτημα, θεωρητικά όμως μόνο).

 

Το μόνο λειόκαννο που μεταβάλλει τους πιο πάνω παράγοντες είναι η καραμπίνα αερίων, γιατί αυτή έχει μικρές οπές στην κάννη για να οδηγήσει μια μικρή δόση αερίων στο μηχανισμό της. Και εκεί όμως, μιλάμε για μια πτώση πίεσης της τάξης του 5%, επικεντρωμένη κυρίως στην περιοχή των οπών. Πρακτικά λοιπόν δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή στη βλητική απόδοση του όπλου.

 

Πόσες και πόσες τέτοιες ιστορίες έχω ακούσει… Με συγκρίσεις δίκαννου με 66άρα κάννη με καραμπίνα με κάννη 90 εκατοστών – και το αντίστροφο!

 

του Ραξή Επιτρόπου από το www.amynastospiti.gr

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ