Αρχική » Grid with Sidebar » Βλαβερες για τα πουλια οι ηχομιμητικες συσκευες

Βλαβερες για τα πουλια οι ηχομιμητικες συσκευες

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ο Σύλλογος Άγριας Ζωής του Ντόρσετ, στη Βρετανία, κάλεσε τους επισκέπτες σε καταφύγια να πάψουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές, οι οποίες μιμούνται ήχους πτηνών για να τα προσελκύσουν. Υποστήριξε ότι αυτές οι εφαρμογές βλάπτουν τα πτηνά, καθώς δεν τους επιτρέπουν να φωλιάζουν και να φροντίζουν τα μικρά τους.

 

Την προειδοποίηση πυροδότησε η συνήθεια πολλών επισκεπτών στη νήσο Μπράουνσι, η οποία φιλοξενεί πολλά είδη σπάνιας ζωής, να χρησιμοποιούν εφαρμογές με ήχους πτηνών στα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να προσελκύσουν ένα νυκτόβιο πουλί γνωστό ως γιδοβύζι και να το φωτογραφίσουν ευκολότερα. Ο σύλλογος κάλεσε τους επίδοξους φωτογράφους να αποφεύγουν τη χρήση της εφαρμογής και στα 42 καταφύγια που διαχειρίζεται, ενώ ήδη τοποθέτησε προειδοποιητικές πινακίδες στο Μπράουνσι.

 

«Οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως και είναι σπουδαίες, όμως χρειάζεται μια κάποια καθοδήγηση στο πώς αυτές θα χρησιμοποιούνται», δήλωσε στο βρετανικό Press Association ο διευθυντής του καταφυγίου στο Μπράουνσι Κρις Τέιν. «Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες θα ένιωθαν συντετριμμένοι εάν συνειδητοποιούσαν την πιθανή διατάραξη που προκαλούν στην άγρια ζωή. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών σε καταφύγια άγριας ζωής δεν είναι σωστή και μάλιστα μπορεί να βλάψει ευαίσθητα είδη.»

 

Τα πτηνά που ζουν στην άγρια φύση προστατεύονται με βρετανικό νόμο του 1981, σύμφωνα με τον οποίο η εσκεμμένη διατάραξή τους συνιστά αδίκημα. Της προειδοποίησης είχε προηγηθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης, κατά τα οποία οι βιότοποι ειδών όπως το γιδοβύζι βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης.

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πτηνών επίσης κάλεσε τους επισκέπτες να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

 

«Η επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή ηχογραφήσεων με τραγούδια πτηνών ή καλεσμάτων με σκοπό την ενθάρρυνση των πτηνών να απαντήσουν, ώστε κανείς να τα δει ή να τα φωτογραφίσει, μπορεί να αποσπάσει ένα πτηνό από άλλα σημαντικά καθήκοντα, όπως το τάισμα των μικρών του», δήλωσε ο Τόνι Γουάιτχεντ από την RSPB. «Είναι μια εγωιστική πράξη και δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το πτηνό.»

 

Ναυτεμπορική

 


Μάλλον οι δικοί μας “ενορχηστρωτές” θα γελάσουν μόλις το διαβάσουν…..


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ