Αρχική » Grid with Sidebar » Βαρυ χειμωνα προβλεπουν τα “μερομηνια”

Βαρυ χειμωνα προβλεπουν τα “μερομηνια”

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
«Έρχεται πρώιμος και βαρύς χειμώνας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια μέχρι και τα πεδινά της Πελοποννήσου. Αυτός ο χειμώνας θα θυμίζει εκείνον του 2011, αλλά θα είναι λίγο πιο άγριος. Όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι φέτος επικρατούν στην ατμόσφαιρα οι συνθήκες για την “τέλεια καταιγίδα στη χώρα μας”». Με αυτά τα λόγια δίνει το στίγμα του χειμώνα 2014-2015 ο ερασιτέχνης μελετητής της Κλιματολογίας Κωστής Γαϊτανάκης, που πέρυσι απέφυγε να μας δώσει τις εκτιμήσεις του πριν την έναρξη της χειμωνιάτικης καλλιεργητικής περιόδου των κηπευτικών, όπως είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν έβλεπε κάτι το ιδιαίτερο, πέραν του ότι ερχόταν ένας κανονικός έως ήπιος χειμώνας, χωρίς κάτι το αξιοπερίεργο.
«Φέτος έχω λόγους να ανησυχώ και θέλω να προειδοποιήσω έγκαιρα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους κυρίως για όλα όσα έχω δει από τις 30 Ιουνίου. Βλέπω ότι έρχονται πρώιμοι χιονιάδες ακόμα και στη νότια Ελλάδα, μέχρι τις πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου. Αυτός ο καιρός θα περιορίσει νωρίς τις υπαίθριες καλλιέργειες και θα δώσει τη δυνατότητα στα πρώιμα κηπευτικά υπό κάλυψη να μπουν νωρίτερα στις αγορές με καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη ζήτηση», σημειώνει και απαντά αμέσως και χωρίς ενδοιασμούς στο αυτονόητο ερώτημά μας πού στηρίζει αυτήν του τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.
 
«Φέτος υπάρχουν δυο φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη στην ατμόσφαιρα και σπρώχνουν το μέτωπο της κακοκαιρίας ασυνήθιστα νότια, συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους. Αυτά τα δυο φαινόμενα θα προκαλέσουν τη διαταραχή εκείνη που θα σπρώξει την κακοκαιρία νοτιότερα και θα δημιουργήσει καταστάσεις που καταγράφονται κάθε 40 χρόνια.
Το πρώτο φαινόμενο είναι εκείνο που προκάλεσε τις πρωτόγνωρες πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία και το δεύτερο έχει να κάνει με την τελική φάση του Ελ Νίνιο, η ουρά του οποίου πάντα προκαλεί ασυνήθιστη κακοκαιρία στη χώρα μας.
 
Η βαρύτητα της κακοκαιρίας εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη χρονιά, κατά την οποία φτάνει στη χώρα μας η επίδραση του πανίσχυρου Ειρηνικού Ωκεανού (Ελ Νίνιο).
 
Βαρύτατοι πρώιμοι χιονιάδες είναι στο μενού τους επόμενους μήνες και αν προσθέσουμε τη φοροκαταιγίδα που έχει δρομολογηθεί την ίδια χρονική στιγμή, δε μας βλέπω καθόλου καλά, εκτός κι αν κάνουμε καλές επιλογές σε όλους τους τομείς», τονίζει ο Κωστής Γαϊτανάκης.
 
Όπως πέρυσι ήταν ξεκάθαρο ότι ο σχετικά ήπιος χειμώνας θα βοηθούσε να γίνει οικονομία σε πετρέλαιο θέρμανσης, και ο φετινός χειμώνας δίνει σαφέστατα μηνύματα που θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.
 
«Πέρυσι και φέτος είναι από τις σπάνιες χρονιές όπου η ατμόσφαιρα έδωσε ξεκάθαρο σήμα από πολύ νωρίς για το τι χειμώνας έρχεται. Το ζητούμενο είναι αν τα μηνύματα αυτά φτάνουν σε εκείνους που η τύχη της επιχείρησης ή της καλλιέργειάς τους κρέμεται από το πόσο βαρύς ή το πόσο ήπιος είναι ο χειμώνας.
 
Αναφορικά με τον τομέα των κηπευτικών, επειδή δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να γίνουν κι άλλα λάθη και να χαθεί άλλη μια χρονιά, θα πρέπει να γίνει σοβαρή ανάλυση αυτών των εκτιμήσεων και σωστός προγραμματισμός για να μετατραπεί το μειονέκτημα της κακοκαιρίας στην άλλη Ελλάδα σε πλεονέκτημα για εμάς που ζούμε και καλλιεργούμε στο λίγο πιο ζεστό Νότο». Χωρίς αμφιβολία, ο καιρός έχει αγριέψει τα τελευταία χρόνια, τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας. Περάσαμε το 2011 μια βαρυχειμωνιά ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας, ενώ ακολούθησαν το καλοκαίρι του 2012 καύσωνες, ο ένας πίσω από τον άλλον, χωρίς τελειωμό. Μήπως πρόκειται για απλή κακοτυχία, κατά την οποία οι διάφορες φυσικές καταστροφές, απλώς έτυχε να συμβούν ταυτόχρονα ή άρχισε να δείχνει τα δόντια της ή κλιματική αλλαγή; Τα γεγονότα δείχνουν ότι συμβαίνουν και τα δύο, και αυτό συμπεραίνουμε από τις εργασίες και τις εκτιμήσεις του Κωστή Γαϊτανάκη [πτυχιούχου του Πολυτεχνείου], ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια μας εκπλήσσει με τις έγκαιρες και απολύτως ακριβείς μακροπρόθεσμες αναλύσεις των διαθέσεων του καιρού, που σε τοπικό επίπεδο έχουν βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους θερμοκηπιακούς παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών, αλλά και τους κτηνοτρόφους.
 
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Συμβουλές στους αγρότες
 
Αυτές τις δύσκολες από κάθε άποψη εποχές είναι πολύ σημαντικό ο αγρότης – οι καλλιέργειες του οποίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές – να ενημερώνεται και να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τις καλές χρονιές, όποτε αυτές έρχονται. «Όσοι αξιοποίησαν τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα από τη “Ν.Κ” στις 4 Αυγούστου του 2011 σχετικά με τον επερχόμενο πρώιμο και βαρύ χειμώνα δεν έχασαν. Οι παραγωγοί ντομάτας πήραν και τις πρώιμες και τις όψιμες πασχαλινές τιμές και βγήκαν διπλά κερδισμένοι. Οι δε παραγωγοί αγγουριού, που έλαβαν υπόψη τους την προειδοποίηση για τα επερχόμενα πρώιμα κρύα και φύτεψαν νωρίτερα, βγήκαν πολλαπλά ωφελημένοι», επισημαίνει ο Κώστας Γαϊτανάκης.
 
Πηγή : Νέα Κρήτη

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ