Αρχική » Grid with Sidebar » Ατεκμηριωτες οι απαγορευσεις στους υδροβιότοπους

Ατεκμηριωτες οι απαγορευσεις στους υδροβιότοπους

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

«Ατεκμηρίωτη η απαγόρευση κυνηγιού στους υδροβιότοπους»

Τη σπουδαιότητα του ρόλου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής από την ίδρυσή της μέχρι τις μέρες μας επισήμαναν οι ομιλητές στο επιμορφωτικό σεμινάριο θηροφυλάκων που πραγματοποίησε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου (ΚΟΗ) στην Ηγουμενίτσα. Επικαλέστηκαν δε και την άριστη συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Διακεκριμένοι ομιλητές από τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταύρου, ο νομικός σύμβουλος καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας ανέπτυξαν μία ευρεία θεματολογία, σχετική με τις αρμοδιότητες αλλά και τον ρόλο της Θηροφυλακής.

Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Παναγιώτης Τσιλίκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε, πως «η προστασία και η διαχείριση των οικοσυστημάτων είναι συλλογική υπόθεση γι’ αυτό και οι κυνηγετικές οργανώσεις θεωρούνται ως απαραίτητος κρίκος στην ορθολογική διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων». Στη συνέχεια, στάθηκε στην αποκλειστική ανάληψη του κόστους λειτουργίας της Θηροφυλακής από τους κυνηγούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε υδροβιότοπους.

«Η πολιτεία δυστυχώς αγνοεί τη συνεισφορά της κυνηγετικής δραστηριότητας και ατεκμηρίωτα συνεχίζει την απαγόρευση της θήρας στους υδροβιότοπους. Το πρόγραμμα της φαινολογίας της μετανάστευσης βρίσκεται στην έκτη χρονιά υλοποίησης, τεκμηριώνει απόλυτα τη συμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές», τόνισε ο κ. Τσιλίκης.

Τη σπουδαιότητα του ρόλου της Θηροφυλακής και την άριστη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, επισήμαναν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Δ. Ζήκος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας Α. Γκατζιός. Ακολούθησαν ομιλίες για τη δυνατότητα πιστοποίησης των θηροφυλάκων με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών, ενώ ο νομικός σύμβουλος της Ε’ ΚΟΗ Γ. Τόλης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες παρεμβάσεων που έχουν οι θηροφύλακες. Τέλος ο θηραματολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ε’ ΚΟΗ, Ηλ. Παππάς παρουσίασε το πρόγραμμα καταμέτρησης των θηρεύσιμων και μη ειδών με τη χρήση GPS, για την υλοποίηση του οποίου η συμβολή των θηροφυλάκων είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ