Αρχική » Grid with Sidebar » Αρχές Απριλίου αρχίζει η αποκατάσταση του υδροβιότοπου στο Κερί

Αρχές Απριλίου αρχίζει η αποκατάσταση του υδροβιότοπου στο Κερί

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στις αρχές Απρίλη θα βρίσκονται στη Ζάκυνθο ερευνητές που θα συμβάλουν στην σύνταξη του φακέλου που θα υποβληθεί για την χρηματοδότηση του πολυσυζητημένου έργου για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της λίμνης του Κερίου.
 
Θυμίζουμε πως το έργο αυτό, για το οποίο συζητάμε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής και παρά τις μελέτες που είχαν ξεκινήσει κατά το παρελθόν από το ΕΘΠΖ, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.
 
Επί της ουσίας η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση του εδάφους της περιοχής «Έλος Κερίου», από ρύπανση πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, με βιολογικό τρόπο. Οι ρύποι, είναι φυσικής προέλευσης και φτάνουν στο έδαφος , μέσω γεωτρήσεων, οι οποίες διανοίχθηκαν, κατά το παρελθόν, με σκοπό την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Η επιφάνεια της προς αποκατάσταση περιοχής είναι, κατά προσέγγιση, 250 στρέμματα.
 
«Υπάρχει μια συνεργασία με το Δήμο και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για να συντάξουμε έναν πλήρη φάκελο και να τον υποβάλουμε ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Αποκατάστασης Θεμάτων Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, θυμίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια σωστή περιβαλλοντική παρέμβαση στην περιοχή.
 
«Ο Φορέας Διαχείρισης κατέβαλε προσπάθειες για χρηματοδότηση και από το Γ΄ ΚΠΑΣ και από το ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά το Γ΄ΚΠΣ, ενώ είχαμε φτάσει στον ορισμό ενός προσωρινού αναδόχου, οι δύο άλλοι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, ενώ στο ΕΣΠΑ δεν προβλέπονταν χρήματα για μια τέτοια παρέμβαση. Σήμερα καταβάλουμε μια νέα προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης από κοινού με το Δήμο» σημειώνει ο κ. Κουτσούμπας.
 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ