653
Περισσότεροι από 80.000 τάρανδοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2006 και 2013 στην αρκτική περιοχή της Ρωσίας, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που έχουν συμβάλει σε έντονες βροχοπτώσεις, παγώνοντας το χιόνι για μήνες, έχουν ουσιαστικά αποκόψει τους ταράνδους από περιοχές με λειχήνες και άλλη βλάστηση.
«Οι τάρανδοι είναι συνηθισμένοι σε σποραδική κάλυψη από πάγο και τα ενήλικα αρσενικά μπορούν κανονικά να σπάσουν πάγο με πάχος γύρω στα 2 εκατοστά. Αλλά το 2006 και το 2013, ο πάγος είχε πάχος αρκετές δεκάδες εκατοστά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Μπρους Φορμπς.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκε το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο κάλυψης θαλάσσιων πάγων που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, και οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι τάρανδοι θα πληγούν από μία ακόμα περίοδο πείνας.
«Τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλού κινδύνου, και αν αυτό συμβεί και πάλι, θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους παραδοσιακούς εκτροφείς ταράνδων που εξακολουθούν να υποφέρουν οικονομικά και ως κοινότητα από τις απώλειες του 2013», δήλωσε ο Φορμπς.
Αν φέτος προκύψει άλλη μία κακή χρονιά εύρεσης τροφίμων για τους ταράνδους, ο πληθυσμός τους θα βιώσει ακόμα πιο δύσκολες στιγμές, καθώς οι αρχές έχουν ήδη προγραμματίσει μια μαζική θανάτωση έως και 250.000 ταράνδων αυτά τα Χριστούγεννα, για την αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και ενός ξεσπάσματος ιού του άνθρακα.
Ένα παιδί πέθανε τον περασμένο Αύγουστο και 90 άτομα στάλθηκαν στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της επιδημίας, που αποδίδεται στην απόψυξη πτωμάτων ταράνδων που είχαν μολυνθεί με τον ιό του άνθρακα, από το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής.