Αρχική » Grid with Sidebar » Απόφαση-οδηγός του ΣτΕ για τα έργα σε περιοχές Natura

Απόφαση-οδηγός του ΣτΕ για τα έργα σε περιοχές Natura

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ως ιδιαιτέρως σημαντική για το νομικό καθεστώς προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 κρίνεται η απόφαση στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε την ανέγερση εμπορικής αποθήκης εντός της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, με την απόφαση 162/2021 το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών έχουν γνωμοδοτική αρμοδιότητα για έργα που υλοποιούνται σε προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 ήδη από τη νομοθετική τους ίδρυση, ακόμη και εάν δεν έχει εκδοθεί Π.Δ. που να εξειδικεύει το καθεστώς προστασίας.

SVESTONOF

Η ανέγερση αποθήκης

Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2009 όταν ιδιωτική εταιρεία ξεκίνησε οικοδομικές εργασίες, βάσει οικοδομικής άδειας του 2007, για την ανέγερση εμπορικής αποθήκης 12.000 τ.μ. στην παλιά κοίτη του Αξιού, εντός της γ΄ ζώνης προστασίας, χωρίς την προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2009, η έκδοση της ΚΥΑ χαρακτηρισμού του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού, βάσει της οποίας δεν επιτρεπόταν η κατασκευή εμπορικών αποθηκών στην περιοχή. Ωστόσο, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η οικοδομική άδεια για την αποθήκη είχαν βγει το 2007.

Ο φορέας διαχείρισης ενημέρωσε τις υπηρεσίες της περιφέρειας και την πολεοδομία ότι θα έπρεπε κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είχε ζητηθεί η γνωμοδότησή του. Κατόπιν τούτου, η πολεοδομία εξέδωσε σήμα διακοπής των οικοδομικών εργασιών, το οποίο όμως ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε ότι ο φορέας διαχείρισης έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα μόνο στις περιπτώσεις προστατευόμενων περιοχών για τις οποίες έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την προστασία τους.

«Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η προστασία των περιοχών Natura και της πολύτιμης βιοποικιλότητάς τους βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς τη νομική θωράκιση που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει θεσπίσει η χώρα», τονίζει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

Πηγή :https://www.kathimerini.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ