Η καταστροφή που προκάλεσε το παζαράκι στον υδροβιότοπο Ορόκλινης αποκαθίσταται χάρη στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο LIFE για την προστασία της λίμνης Ορόκλινης. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας που είναι ο επικεφαλής του έργου έχει ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής από τις 8 Δεκεμβρίου 2012.
Η δημιουργία του παζαριού εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της λίμνης το 2007 είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού βιοτόπου της λίμνης και την καταστροφή δύο φωλιών της Πελλοκατερίνας, απειλούμενο είδος πουλιού που φωλιάζει μόνο σε Κύπρο και Ελλάδα από τις χώρες της EE. Το παζαράκι σταμάτησε να λειτουργεί μόλις τον Μάρτιο του 2012 αφού η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο με την παρέμβαση του επαρχιακού γραφείου και με την έμμεση πίεση που ασκήθηκε εξαιτίας της υλοποίησης του έργου LIFE για την αποκατάσταση και διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης.
Οι εργασίες αποκατάστασης που θα διαρκέσουν ένα μήνα περίπου, περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των ξένων υλικών από μπετόν και πρέμιξ που είχαν τοποθετηθεί για τη δημιουργία του παζαριού αλλά και όργωμα του τεμαχίου ώστε να ενθαρρυνθεί η επαναφορά της τοπικής βλάστησης.
Ο διευθυντής του έργου LIFE και διευθυντής της ερευνητικής μονάδας της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Νίκος Κασίνης ανέφερε: “Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στην περιοχή όπου λειτουργούσε το παζαράκι ευελπιστούμε να δούμε την επιστροφή του σημαντικού είδους Πελλοκατερίνα Vanellus spinosus στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι ιδανική για το είδος αυτού αφού επιλέγει να φωλιάζει σε γυμνό έδαφος και κοντά στο νερό. Εξάλλου η Πελλοκατερίνα είναι είδος ευαίσθητο στην ανθρώπινη όχληση και με τον τερματισμό λειτουργίας του παζαριού η διέλευση αυτοκινήτων και ανθρώπων στο τεμάχιο αυτό έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Το έργο LIFE θα ολοκληρωθεί το 2014 και περιλαμβάνει και άλλες δράσεις διατήρησης αλλά και ενημέρωσης του κοινού. Στόχος του έργου είναι η λίμνη Ορόκλινης να επανέλθει σε κατάσταση οικολογικής σταθερότητας και ο υδροβιότοπος αυτός να μεταμορφωθεί σε ένα ιδανικό βιότοπο για τα πουλιά αλλά και σε μια περιοχή όπου το κοινό να μπορεί να απολαμβάνει τη φύση”.
Πηγή : Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας της Κύπρου