Αρχική » Grid with Sidebar » Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος: “Το περιβαλλοντικό κεφάλαιο σε ισορροπία με τον πρωτογενή τομέα στο Εθνικό Πάρκο Αξιού ”

Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος: “Το περιβαλλοντικό κεφάλαιο σε ισορροπία με τον πρωτογενή τομέα στο Εθνικό Πάρκο Αξιού ”

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Πραγματοποιήθηκε εχθές η ημερίδα διαβούλευσης για το Π.Δ. Αξιού που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου και πλήθους εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγών, της αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Ο Σωκράτης Φάμελλος, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της υπογραφής του Π.Δ. Αξιού για την οργάνωση των χρήσεων γης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης μέχρι και τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στους γειτονικούς νομούς, και τον χαρακτηρισμό τους ως εθνικού πάρκου, δήλωσε ότι, μαζί με το ΠΔ που καθυστερεί 16 χρόνια, μέσα στον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί και ένα ακόμα χρόνιο αίτημα της περιοχής που είναι η ολοκλήρωση δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού με τον ορισμό Δ.Σ.
 
“Όλοι συμφωνούμε ότι όσο η περιοχή του Δέλτα Αξιού δεν καλύπτεται από Προεδρικό Διάταγμα, παρατείνεται μια κατάσταση χωρίς κανόνες και νομιμότητα, διότι υπάρχει πρόβλημα αυθαιρεσίας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί η αξιοποίηση του δυναμικού του Εθνικού Πάρκου, και άρα η παραγωγή εισοδήματος και η ανάπτυξη”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ και προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε επισκέψεις επί τόπου και σε θεματικές συναντήσεις για το ζήτημα, το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το Π.Δ. Αξιού.
 
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει και η ανάγκη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. ”Επιλέξαμε να είμαστε ισχυροί και στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο μας δίνει πολλές δυνατότητες, αλλά και λύσεις. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί το Π.Δ. να έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και αυτό να αποτελεί αίτημα τοπικών φορέων”.
 
Ο Αν. ΥΠΕΝ κατέστησε σαφές ότι δεν θα αμφισβητηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, για τον επιπλέον λόγο ότι η αγροτική παραγωγή και γενικά ο πρωτογενής τομέας έχουν διαμορφώσει επί της ουσίας συνολικά το οικοσύστημα της περιοχής. Αντίθετα, το Π.Δ. θα επιτρέπει την καθετοποίηση του πρωτογενούς τομέα για τους επαγγελματίες αγρότες και αλιείς.
 
Ωστόσο, ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης που θα επιτρέπονται είτε στην περιμετρική ζώνη είτε στον πυρήνα Εθνικού Πάρκου: “Ξεκαθαρίζουμε ότι οι περιμετρικές ζώνες του πυρήνα θα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες δραστηριότητες για την παραγωγή προϊόντων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Εξυπακούεται ότι, για παράδειγμα, στην αγροτική ζώνη δεν θα περιλαμβάνονται βιομηχανικές δραστηριότητες, για τον απλό λόγο ότι πρέπει να συντηρήσουμε το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου”. Πρόσθεσε δε ότι και στη ζώνη πλημμύρας ποταμού δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμία περίπτωση ανθρωπογενής δραστηριότητα, διότι προκύπτει θέμα ασφάλειας των πολιτών και των αγροτών, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη μετεγκατάσταση με χρονοδιάγραμμα για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στη ζώνη πλημμύρας του Αξιού. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο βόσκησης με βάση τις πρόσφατες προδιαγραφές του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ και για αυτές τις περιοχές, εφόσον η βόσκηση δεν είναι ασύμβατη δραστηριότητα.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αν. ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θα περιέχονται στο Π.Δ. ρυθμίσεις για ζητήματα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, όπως για την ανάπτυξη στην περιοχή δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης σε οργανωμένους θύλακες, ξενοδοχειακών μονάδων οικοτουρισμού, αλυκών, υποδομών επισκευής αλιευτικών σκαφών, υποδομών πρωτογενούς τομέα, όπως η γεωργία και η οστρακοκαλλιέργεια, αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
“Μια σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ρυθμίσει τα εκκρεμή ζητήματα του Εθνικού Πάρκου Αξιού, ενός πάρκου που είναι παγκοσμίως γνωστό για το οικοσύστημά του και ενσωματώνει πολλές ανθρωπογενείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εάν κάποιοι νόμιζαν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έδινε τη δυνατότητα μικροτακτοποιήσεων πλανώνται. Αν και μας είναι γνωστές οι διαφωνίες μεταξύ φορέων και κατοίκων της περιοχής, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι η τοπική κοινωνία διαχειρίζεται ένα απόθεμα φυσικού πλούτου παγκόσμιας σημασίας, το οποίο δημιουργεί υποχρεώσεις που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
 
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ