Αρχική » Grid with Sidebar » Αντιδράει ο ΚΣ Αγίου Νικολάου σε απαγόρευση που προωθεί το δασαρχείο

Αντιδράει ο ΚΣ Αγίου Νικολάου σε απαγόρευση που προωθεί το δασαρχείο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η συζήτηση με τον πρόεδρο του  Κυνηγετικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Κωστή Πάγκαλο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είπε πολλά που αξίζει να διαβαστούν με προσοχή γιατί αφορούν το παρελθόν και το παρόν του Συλλόγου. Συγχρόνως θίγει ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά πρόταση του Δασαρχείου Λασιθίου, να οριστεί ζώνη απαγόρευσης του κυνηγιού ο κάμπος στο Καθαρό.
 
Η θέση του Συλλόγου
 
Ερωτηθείς ποιά είναι η θέση του Συλλόγου για το έγγραφο του Δασαρχείου Λασιθίου, με το οποίο προτείνεται να απαγορευτεί το κυνήγι στο Οροπέδιο του Καθαρού σημείωσε:  «Πριν 3 μήνες μας έστειλαν από το Δασαρχείο έγγραφο, όπου ανακοινώνεται, ότι πρόκειται να γίνει ζώνη στον κάμπο, στο Καθαρό. Σαν σύλλογος δε δώσαμε καμία έγγραφη απάντηση είτε θετική, είτε αρνητική. Με ρώτησαν λοιπόν ως πρόεδρο και εκπρόσωπο του συλλόγου γιατί δεν απαντήσαμε, τους είπα ότι δεν είχαμε αριθμό πρωτοκόλλου. Μέσα σε μια βδομάδα μας έστειλαν και δεύτερη έγγραφη ανακοίνωση ότι θέλουν να κάνουν όλο τον κάμπο του Καθαρού ζώνη, γιατί λέει κοντά στα σπίτια δεν κυνηγάνε και είναι περιοχή του Δικτύου Natura. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου όμως ήταν αρνητική, είπε: Όχι».
 
Η πρόταση
 
Για το αν έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό τονίζει:
 
«Πρότεινα στο Δασαρχείο να χωρίσουν σε μερίδια την τοποθεσία που θέλουν να κάνουν ζώνη και για αρχή να γίνει ένα μικρό κομμάτι του κάμπου στο Καθαρό ζώνη και μετά βέβαια από αστυνομική διαταγή.
 
Σημειώνω επίσης ότι ζήτησα να ισχύσει μόνο για 2 χρόνια και να υπάρχει η δυνατότητα να διακοπεί η ισχύς της ζώνης μετά τα 2 χρόνια.
 
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για το κυνήγι, την ανανεώνουμε και γίνεται ζώνη ακόμα ένα μέρος του κάμπου. Διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι θα σηκωθούμε ένα πρωί και θα έχει γίνει όλος ο κάμπος του Καθαρού ζώνη».
 
Το σκεπτικό
 
Στο ερώτημα ποιές θα είναι οι ενέργειες για την απόφαση για το Καθαρό εξηγεί:
 
«Έχω πει την άποψή μου ότι θα με βρουν και εμένα εναντίον τους αν κάνουν όλον τον κάμπο του Καθαρού ζώνη, όπως έγινε και στην Κολοκύθα που καταστράφηκε το κυνήγι.
 
Στην Κολοκύθα θα μπορούσαν να επιτρέψουν την δημιουργία μιας ζώνης, εκτός τουριστικής περιόδου και αρχαιολογικών χώρων, για να κυνηγάμε. Εμείς σα Σύλλογος θα είχαμε την ευθύνη να εμπλουτίσουμε το χώρο με όλων των ειδών τα θηράματα, όπως επίσης έχουμε στείλει έγγραφο στο Δασαρχείο να γίνει η Κολοκύθα ζώνη εκπαίδευσης για τα σκυλιά και όμως δυστυχώς δεν έχει γίνει.
 
Δε θέλουμε λοιπόν και δε θα αφήσουμε να γίνει έτσι και στο Καθαρό. Οι αποφάσεις όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, λαμβάνονται από τη Διεύθυνση Δασών.
 
Όπως σας προανέφερα, το Δ.Σ. του συλλόγου έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αρνείται να δεχτεί να γίνει ζώνη στο Καθαρό.
 
Ακούγονται βέβαια πολλά, ακόμα και ανάμεσα στις υπηρεσίες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τα αποτελέσματα που θα έχει η ζώνη. Υπάρχουν δηλαδή αρκετές αντιπαραθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της απαγόρευσης. Αφ’ ενός κάποιοι λένε ότι αν ισχύσει θα υπάρχουν μέσα στη ζώνη λαγοί, γιατί θα υπάρχει η προστασία αυτών των θηραμάτων. Αφ’ ετέρου πάλι κάποιοι άλλοι λένε ότι όλα αυτά είναι βλακείες και ότι όλη αυτή τη διαδικασία την προχωράει ο σύλλογος. Σταματήστε να ρίχνετε λάσπη σε όλους εμάς, τα άτομα που αποτελούν το Δ.Σ. του συλλόγου ή στον πρόεδρο. Δυστυχώς έτσι μάθατε να βγάζετε την ευθύνη από πάνω σας.
 
Βλέπω τόσες απαγορεύσεις θήρας σε ζώνες αρκετά χρόνια τώρα να μην προσφέρουν τίποτα και το γνωρίζουμε όλοι, αλλά δεν τολμούν να τις ακυρώσουν. Τόσα χρόνια από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Καλό Χωριό παραλιακά μας λέγανε η ζώνη θα υπάρχει, είναι νόμιμη για τη διατήρηση των θηραμάτων και γενικότερα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ξαφνικά με έναν νόμο είχαν ακυρωθεί όλες οι αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού στη συγκεκριμένη περιοχή, για να γίνει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Είμαι υπέρ για να υπάρχουν θέσεις εργασίας για τον κόσμο, αλλά λέγατε ότι δεν ακυρώνεται εύκολα η ισχύς της ζώνης.
 
Θα σας εκφράσω ακόμα τη λύπη μου, επειδή κάποιος από το Δασαρχείο, που δεν έχει κάνει κάτι για το κυνήγι, παίρνει διάφορα κακόβουλα τηλέφωνα και λέει έμμεσα ότι την όλη διαδικασία την τρέχω εγώ. Επανειλημμένως του έχουμε ζητήσει να έρθει στο Συμβούλιο και να ασχοληθεί για την πρόοδο και το καλό του συλλόγου, εκείνος όμως αρνείται».
 
«Κυνηγήσετε τους λαθροθήρες!»
 
«Για όλα φταίει ο πρόεδρος! Αν δεν έχεις βγάλει άδεια και κυνηγάς παράνομα, φταίει ο πρόεδρος. Αν βγάζεις τα σκυλιά σου έξω και δε σέβεσαι τους κανονισμούς του συλλόγου και πάλι ρίχνουμε το φταίξιμο στον πρόεδρο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν φταίει μόνο ο πρόεδρος, αλλά και όλοι εμείς.
 
Βγείτε καλύτερα έξω, κυνηγήσετε τους λαθροθήρες που παρανομούν τη νύχτα. Μην έρχεστε τη μέρα, αν οι κυνηγοί είναι εντός της ζώνης με τα σκυλιά, ή εκτός. Ο κυνηγός που πληρώνει 145 ευρώ, θέλει να περπατήσει στη φύση. Και αυτό εμείς το στηρίζουμε, πάντα βέβαια με μέτρο.
 
Επίσης υπάρχουν και αρκετά παράπονα, μερικοί διαμαρτύρονται ότι για την άδεια παίρνουμε πολλά χρήματα. Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω ότι στον σύλλογο μένουν περίπου 49 ευρώ από την κάθε άδεια. Κάποιοι έχουν πάρει από τον Σύλλογο τις άδειές τους και, ακόμα και γι’ αυτό, ρίχνουν το φταίξιμο στον πρόεδρο. Είναι κρίμα όμως να μη βρίσκονται άνθρωποι να ασχοληθούν για το καλό και την πρόοδο του συλλόγου, έναν σύλλογο που τώρα πια δε χρωστάει πουθενά», συμπλήρωσε.
 
Το μέλλον του Συλλόγου;
 
«Ασχολούμαστε με τόσα πολλά αφιλοκερδώς, χωρίς κανένα συμφέρον, αλλά με πολύ μεράκι και διάθεση για το καλό και την επιτυχημένη πορεία του συλλόγου. Γι’ αυτό με πλήγωσε πολύ που ρίχνουν το φταίξιμο στο Συμβούλιο και ειδικά στον πρόεδρο για όλα αυτά που συμβαίνουν, ενώ πολύ καλά ξέρουν ότι εμείς εδώ στον Άγιο Νικόλαο αγαπάμε το σύλλογο, στηρίζουμε και σεβόμαστε τον κυνηγό.
 
Τον Απρίλιο έρχονται εκλογές, ελάτε λοιπόν εσείς που μιλάτε πίσω από την πλάτη μας, κρυμμένοι πίσω από το δαχτυλάκι σας και συνεχώς διαμαρτύρεστε ότι φταίμε, χωρίς μάλιστα να μπαίνετε στον κόπο να ψηφίσετε, να βάλετε υποψηφιότητα. Αφού λέτε ότι δεν τα καταφέρνουμε εμείς και υπάρχει πρόβλημα, να ασχοληθείτε εσείς με τον σύλλογο… ίσως τελικά εσείς να μπορείτε να τα κάνετε καλύτερα», κατέληξε.
 
– Τα παραπάνω ενδιαφέροντα μας είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Κωστής Πάγκαλος. Θα πρέπει να αξιολογηθεί  το συμφέρον τόσο των κυνηγών όσο και της Υπηρεσίας, η οποία οφείλει να προστατεύει τη φύση και το περιβάλλον. Κάπου στη μέση βρίσκεται η λύση.
 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
 
Πηγή : https://www.anatolh.com/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ