Το κτηματολόγιο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών στην Ελλάδα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Ελευθεροτυπία. Ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, τα κτηματολογικά γραφεία, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης μέχρι το 2020, τις περιοχές Natura και τον περιορισμό των κυνηγετικών εκτάσεων προβλέπει – μεταξύ άλλων – το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, το οποίο κατατίθεται στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή. Ορίζει ότι τα σχέδια πόλεων και οι συναφείς διοικητικές πράξεις αποτελούν νόμιμο λόγο απώλειας του δασικού χαρακτήρα ενός ακινήτου.
Περιοχές Natura
Η Κτηματολόγιο Α.Ε. θα είναι αρμόδια για την πιστοποίηση της θέσης κάθε ακινήτου εντός ή εκτός περιοχής Natura 2000, εκδίδοντας τα σχετικά πιστοποιητικά. Επίσης, αναλαμβάνει την ψηφιακή ενημέρωση και τήρηση των ορίων των περιοχών των χερσαίων προστατευόμενων περιοχών και των τύπων οικοτόπων σε εθνικό επίπεδο.
Περιορισμός των κυνηγετικών περιοχών
Θα χαρακτηρίζονται ως συνεχείς ελεγχόμενες κυνηγετικές εκτάσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, περιοχές μεγαλύτερες των 2.500 στρεμμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα (αντί 5.000 στρεμμάτων σήμερα) και τουλάχιστον 500 στρεμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η ρύθμιση αυτή στοχεύει στον περιορισμό των κυνηγετικών περιοχών και στην απελευθέρωση μεγάλων επιφανειών δασών που σήμερα είναι περιφραγμένες και μη προσβάσιμες για τις ανάγκες λειτουργίας των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών. Απώτερος στόχος είναι η προσέλκυση σχετικών επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση ειδικού τουρισμού.