Αρχική » Grid with Sidebar » Ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς

Ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Πολλά νεκρά πουλιά σε υγροβιότοπους της Βορείου Ελλάδος το τελευταίο διάστημα. Στη λίμνη της Καστοριάς παρατηρείται αυξημένος αριθμός νεκρών πελεκάνων.

SVESTONOF

Το γεγονός αυτό ανησύχησε τους αρμόδιους και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΟΥΙΤ, σε δύο δείγματα που στάλθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, ανιχνεύθηκε γονίδιο του ιού της γρίπης των πτηνών, τύπου Α και στα δύο.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στα πτηνά που διαβιούν στη λίμνη της Καστοριάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος της νόσου δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, αλλά μόνο τα πτηνά.

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός νεκρών πτηνών (πελεκάνων) στη λίμνη της Καστοριάς. Η υπηρεσία ενημερώθηκε και προέβη στις απαραίτητες δειγματοληψίες. Τα ληφθέντα δείγματα στάλθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με την έκθεση δοκιμών, στους νεκρούς πελεκάνους ανιχνεύθηκε γονίδιο του ιού της γρίπης των πτηνών, τύπου Α.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στα πτηνά που διαβιούν στη λίμνη της Καστοριάς. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα διαλαμβανόμενα στην ΥΑ 258971/26.08.2008 (Β΄ 1785) «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών

α) σε ανοιχτούς χώρους, προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ. και

β) σε μη περιφραγμένους χώρους.

Όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά, υποχρεούνται να κρατήσουν αυτά σε καλυμμένους- κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης της γρίπης των πτηνών, ισχύουν τα εξής: πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία μας, καθώς και οι αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:

Γκόγκης Χρήστος τηλ. 2467021978

Δαμιανού Χρήστος τηλ. 2467071799

Πηγή :https://fouit.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ