1,K
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, εξαιτίας του αυξημένου πληθυσμού στα τσακάλια, στις αλεπούδες και στα αγριογούρουνα, καθώς συχνά πυκνά γίνονται στόχος επίθεσης είτε τα κοπάδια των κτηνοτρόφων είτε οι καλλιέργειες των αγροτών.
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, Σπ. Αναστασόπουλος, κτηνοτρόφοι στην Ανδρίτσαινα έχουν χάσει από 50-60 αιγοπρόβατα ο καθένας εξαιτίας της επιδρομής τσακαλιών.
«Πονάει και υποφέρει ο κτηνοτρόφος από το τσακάλι και την αλεπού. Γνωρίζω τουλάχιστον 20-30νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα και είναι κατεστραμμένοι. Τα κοπάδια τους έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Η περιοχή από τα Μυρώνεια ως τη Θεισόα και το Μάτεσι είναι γεμάτη τσακάλια και αλεπούδες. Ειδικά η αλεπού είναι στο ζενίθ της», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ. Αναστασόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι «ύποπτη» η επανεμφάνιση του τσακαλιού στην περιοχή.
«Για το τσακάλι γνωρίζω ότι από το 1973 είχε εξαφανιστεί από την Ανδρίτσαινα και εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια. Να το γέννησε η γη αποκλείεται…», σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευθύνη ανήκει σε ορισμένες ΜΚΟ.
Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Μίλτος Γεωργακόπουλος, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι έχει επικοινωνήσει με το Δασαρχείο Ολυμπίας για το ζήτημα, διότι έχει διογκωθεί αρκετά και επηρεάζει αρνητικά την τοπική οικονομία.
«Έχει αυξηθεί υπερβολικά ο πληθυσμός στα τσακάλια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά ζητήματα στην κτηνοτροφία. Επίσης τα αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ παρότι σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γεωργακόπουλος.
«Μη ελεγχόμενη η κατάσταση»
Ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», χαρακτήρισε μη ελεγχόμενη την κατάσταση, κάτι που περιγράφει και στην έκθεση που ετοιμάζεται να στείλει στο υπουργείο σχετικά με τον πληθυσμό, τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα της άγριας πανίδας.
«Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι πληθυσμοί της αλεπούς και ξαφνικά και του τσακαλιού είναι μη ελεγχόμενοι, κάτι που προκύπτει από τα αποτελέσματα στις ζημιές σε ζώα, πουλιά κλπ. Ύστερα από 30 χρόνια παρουσιάστηκαν τσακάλια στην ορεινή Ολυμπία. Από το 1985 δεν είχαμε τσακάλια, μέχρι που παρουσιάστηκαν ξανά μετά τις πυρκαγιές του 2007. Κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετές ζημιές στα κοπάδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμής, προσθέτοντας ότι υπερπληθυσμός παρουσιάζεται και στα αγριογούρουνα.
Το τσακάλι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία δεν είναι θηρεύσιμο είδος και σήμερα θεωρείται «κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας.