Αρχική » Grid with Sidebar » Αιολικο παρκο στο Βερμιο

Αιολικο παρκο στο Βερμιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αν δείτε φωτογραφίες από το Βέρμιο, ή εάν μπείτε στο Panoramio ή στο Google Earth, θα δείτε μαγευτικές εικόνες. Η Πτολεμαΐδα, δεν είναι μακριά, και είναι δύσκολη αντίθεση. Τα σχέδια τώρα της “Ευρώπης”, που έγιναν Ελληνικός νόμος όταν το Πασόκ και η ΝΔ ψήφισαν τον νόμο Μπιρμπίλη, θα καταστρέψουν το Βέρμιο, όπως και σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Όχι για το κοινό καλό, αλλά για το καλό (στην περίπτωση του Βερμίου) Ισπανικών εταιριών με ντόπια συνεταιράκια πλασιέ.  Ούτε για να υποκαταστήσουν την Πτολεμαΐδα.  Όλα τα αιολικά της ΕΝΤΕΚΑ και της κάθε ACCIONA, δεν φτάνουν όχι για τα 30.000 σπίτια που ψευδώς αναφέρουν, αλλά ούτε για 3 σπίτια. Ποτέ και πουθενά (ούτε στην Γερμανία) κανένας αριθμός αιολικών δεν υποκατέστησε ούτε μία συμβατική μονάδα. Ποτέ και πουθενά, καμία ΑΠΕ δεν έχει υπάρξει, από το 1975 που εμφανίστηκαν, χωρίς αδρή επιδότηση. Ποτέ και πουθενά, μέχρι τώρα, δεν έλυσαν ή δεν βοήθησαν κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα.  Αλλά επιμένουν, όσο υπάρχουν ηλίθιοι (εμείς) και επιτήδειοι.
 
Φίλος μου έστειλε τα παρακάτω:
 
Τα φαραωνικό “αιολικό πάρκο” Βερμίου, το οποίο σε αυτή τη φάση αφορά 174 φουρφούρια που θα αναπτυχθούν σε όλη την υποαλπική ζώνη του βουνού, με την ανάπτυξη 150χλμ οδικού δικτύου και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων κτλ.
 
Έχω εντοπίσει δυο τρεις λεπτομέρειες που διαφεύγουν της προσοχής των Δήμων. 
 
1. Η αποστολή της σχετικής “ανακοίνωσης πρόσκλησης” για την ενημέρωση του κοινού έγινε σε μια ημερήσια εφημερίδα στις 19 Απριλίου, με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας. 
 
2. Η σχετική ΜΠΕ επί της οποίας θα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να εκφράσει ένσταση εντός του προβλεπόμενου χρόνου, στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 17 Μάη!!! Δηλαδή, κανείς δεν μπορούσε να ενημερωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου για το έργο. Η ανακοίνωση αφορούσε έργα εγκατάστασης αιολικού πάρκου με αναφορά σε MW και ούτε καν σε αριθμό ανεμογεννητριών και φυσικά δεν υπήρχε πουθενά το παραμικρό στοιχείο για την φαραωνική έκταση του έργου. Η ΜΠΕ δεν πέρασε ακόμα από τα Περιφερειακά Συμβούλια. ιδιαιτερότητα του έργου: Αφορά δυο νομούς, δυο περιφέρειες (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και κάπου 4-5 Δήμους γειτονικών νομών. Σε κάθε Δήμο, όπου οι άνθρωποι των εταιρειών έκαναν ανεπίσημη παρουσίαση, εμφάνιζαν το έργο που πατά στο έδαφος τους και όχι το συνολικό έργο. Έτσι οι Δήμαρχοι και υπό το δέλεαρ του 3%… εξέφραζαν ανεπίσημα την σύμφωνη γνώμη τους με δηλώσεις στον τοπικό τύπο. Ο Κόσμος μαθαίνει ότι θα μπουν κάποια αιολικά αλλά ως εκεί… 
 
Ενδιαφέρον για να διατυπώσουν ενστάσεις μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει μόνο οι του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, ενώ οι “οικολόγοι-πράσινοι” και λοιποί “οικολογούντες” τσαρλατάνοι τοπικής εμβέλειας είναι άφαντοι! 
 
Για ένα τέτοιο μεγάλο έργο δεν έχει γίνει καμιά διαβούλευση σε κανέναν Δήμο. -η αρμοδιότητα των Δήμων εξαντλείται στην ανάρτηση της ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου, ενώ οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και νυν Περιφερειακές ενότητες που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν ψήφο, ποιούν την νήσσαν δίνοντας απ τις υπηρεσίες τους τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
 
Το ίδιο και τα Δασαρχεία, που έχουν απαρνηθεί τον επιστημονικό ρόλο για την προστασία της φύσης και έχουν μετατραπεί σε υπηρεσίες διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών και λένε “ναι σε όλα”. 
 
Η ΜΠΕ είναι μια έκθεση ιδεών που δεν πατάει σε στοιχεία έρευνας και μελέτης και τα ωραιοποιεί όλα. 
 
Η ΕΝΤΕΚΑ είναι η ίδια εταιρεία που θέλει να φάει την Σκύρο. Θα θυμάστε ότι ο Απόστολος Γκλέτσος τους …στήριζε με πάθος. Η επιστολή που ανήρτησα για τον Δήμαρχο Γκλέτσο είναι εδώ, και ίσως χρειάζεται και για τον δικό σας Δήμαρχο. Τα αιολικά είναι μία επιδοτούμενη απάτη και πάνε κατά προτίμηση όπου έχει καλώδια, για να μην πληρώνουν και διασύνδεση οι …”επενδυτές”.
 
Η ελάχιστη εμπειρία μου είναι ότι πάντα υπάρχει και κάποιος που έμμεσα ή άμεσα τα πιάνει, αλλά άντε βρες τον.  Συνήθως είναι αυτός που φωνάζει “υπέρ” στα Δημοτικά Συμβούλια και τα καφενεία.  Η μύτη μου μου λέει επίσης ότι μόνο τα εύκολα και φτηνά έργα θα γίνουν. Ή αυτά που ο κόσμος δεν αντιδρά. Σε τουριστική περιοχή όπως το Βέρμιο, ξεχάστε τον τουρισμό. Ο τουρίστας δεν θέλει να βλεπει μπετά και φουρφούρια.
 
Εκλογές έρχονται. Ρωτήστε τους υποψήφιους τι άποψη έχουν και δηλώστε ξεκάθαρα ότι θα μαυρίσετε τους Πράσινους, τους φιλοαιολικούς, και τα κόμματά τους. Τόσο απλά.
 
Πηγή : http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ